29 Март 2024петък01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Очи за лятото

UV-лъчите в комбинация с плуване в нечиста вода може да отключат херпес на роговицата

/ брой: 170

visibility 1756

Д-р Мартин ЛИТЕВ, Очна клиника "Св. Петка" - Варна

Най-честите рискове, които застрашават очите ни през лятото, са инфекциите, съдовите заболявания и ултравиолетовата радиация.
Инфекцията се причинява от микроби и се предава обикновено чрез замърсени ръце, хранителни продукти или водни басейни. При летните температури престояването на храните създава възможност за развитие на микроорганизми и хранителни отравяния. През лятото доста хора страдат и от зарази и възпаления, пренасяни и причинявани от насекоми. Такива ухапвания често засягат нежната кожа на очните клепачи, особено при децата. Характерни симптоми са подуване, сърбеж и поява на обрив. Ако сте алергични, задължително трябва да потърсите лекарска помощ. Все пак най-често очните алергии са обусловени от полени по време на цъфтеж на растенията през пролетта, но ако не се лекува, алергичният конюнктивит може да продължи и в ранното лято.
Водните басейни със застояла вода са изключително благоприятни за развитието на микроорганизми. Противно на общоприетото схващане, хлорирането на водата не убива незабавно всички микроби. Контактът със замърсена вода може да предизвика

басейнов конюнктивит

Симптомите при него са подуване на клепачите, сълзене, парене на очите и зачервяване. Той се причинява от аденовирус, силно заразен е и може да предизвика засягане и на гърлото с повишаване на телесната температура - фарингоконюнктивална треска. Солената морска вода и силно хлорираната вода в басейните също може да подразни очите. Особено ако обичате да гледате под вода без очила за гмуркане, това може да доведе до провокативен конюнктивит. Морската вода е благоприятна среда за развитие и за някои микроби.
Морето през годишния отпуск е нищо без горещото слънце. Не бива да забравяме, че

ултравиолетовите лъчи

(UV) са постоянна част от слънчевото греене, само частично се поемат от озоновия слой и могат да предизвикат слънчево изгаряне или кожен рак. През горещите летни месеци трябва да се грижим за кожата си и особено за кожата на клепачите, която рядко се покрива и това я излага на подобни вредни влияния. UV-лъчите се отразяват от повърхности като вода, цимент, пясък, сняг, без това да променя спектъра на въздействието им. В летните дни часовете между 10 и 15 са най-опасни и за очите за излагане на открито. Разбира се, UV-защитата е важна през цялата година и не само на плажа, но и в стопанството или под солариума.
UV-лъчите, в комбинация с плуване в не особено чиста вода, могат да отключат появата на херпес на роговицата. Това е изключително тежко заболяване, което нерядко води до зрителна инвалидизация. Неговите симптоми са бодежи в окото, зачервяване и замъглено зрение. За да предотвратите появата му, подсилвайте имунната система и пазете лицето от пряка слънчева светлина. 
В България лятото е време и за стопанска и полска работа. Това може да бъде чудесен начин да се насладите на откритото пространство, физическата активност и щедрото производство. По-възрастни хора често страдат от системни съдови заболявания като

артериална хипертония

исхемична болест, мозъчно-съдова болест, диабет. Наличието на тези болести самостоятелно или в комбинация намалява адаптивните и компенсаторните възможности на болните и те често се влошават поради високите температури и влажност на въздуха. Нерядко повишеното кръвно налягане предизвиква тъмночервено зачервяване на лигавицата на окото - повърхностен кръвоизлив. Подобен кръвоизлив в очните дъна поради тромбоза често уврежда зрението трайно и необратимо. Такива пациенти трябва да обсъдят с личния лекар корекция в дозата на медикаментите си за летния сезон.
------

Препоръки

* Хранете се безопасно. Ако си купувате продукт за бърза консумация, използвайте го в същия ден, до 12 часа след покупката. Самата храна през лятото трябва да е разнообразна и рационална - в нея трябва да присъстват изобилните през този сезон витамини.
* Пазете децата във водните басейни. Коварството на водата не е само в дълбочината, но и в състава й. В замърсените реки, в застоялата вода се задържат ентеровируси. Децата не бива да се къпят и да играят там.
* Уважавайте здравето на околните. Вземайте си душ и мийте ръцете си на влизане и излизане от плувния басейн. Аденовирусният конюнктивит може да прерасне в епидемичен, ако не спазвате лична и контактна хигиена, и така да заразите цялата група роднини и приятели, с които почивате.
* Всеки страдащ от такъв "грип на окото" трябва да ползва отделни санитарни принадлежности, спално бельо и хранителна посуда, докато не получи лекарско мнение, че вече не е източник на зараза за най-близките си.
* Пазете се от ухапвания от насекоми. Използвайте химически репелент и носете светло облекло, което позволява да видите пълзящи върху вас насекоми.
* Избягвайте алкохол и силно подсладени напитки, особено ако имате променливо кръвно налягане или лекувате диабет, анемия или исхемична болест на сърцето.
* Стойте на сянка, особено в обедните часове. Приемайте течности, особено вода, повече от обикновеното. Носете шапка с широка периферия, засенчваща лицето, главата, ушите и врата. Използвайте слънцезащитен крем за непокритите области.
* Носете слънчеви очила, които покриват околоочната област и блокират UV-лъчите. Не позволявайте очен травматизъм. Носете сигурни предпазни очила по време на косене на морави или работа с металорежещи, дървообработващи или пробивно-ударни машини.
* Неотложно потърсете обща или специализирана офталмологична помощ при необяснимо зачервяване на очите, секреция или главоболие.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ