29 Март 2024петък14:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Вероника Делибалтова:

За лидер е нужен човек, който да ни обедини

Политическият живот трябва да се освободи от комплексите на миналото, смята председателката на Младежкото обединение на БСП

/ брой: 170

автор:Мария Нинова

visibility 255

Вероника Делибалтова е родена на 14 юни 1988 г. в Сливен. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Членува от 2006 г. в БСП, като през 2009-а е избрана за председателка на Младежкото обединение на БСП в Сливен. От учредяването на обединението Делибалтова е член на Националния съвет и Оперативното бюро на организацията. В края на март тази година бе избрана за лидерка на Младежкото обединение на БСП. Членка е на Изпълнителното бюро на БСП.



"Партията трябва да стане по-голяма изразителка на лявото социално мислене"


- Г-жо Делибалтова, като председателка на Младежката организация на БСП, според вас какъв човек трябва да застане на председателското място на партията?
- Перфектни хора няма, но все пак председателският пост на БСП изисква няколко качества - диалогичност, далновидност, горещо сърце, хладен и бърз ум, познаване на историята на партията и механизмите й на работа. Личност, която ще доведе до обединение на организацията ни.
- Нуждае ли се БСП от идейна промяна?
- Заради стремежа да се бяга от думата "социализъм" ние губим подкрепата на нашите избиратели. БСП се нуждае от сила, нуждае се от избирателите си, а те се печелят, когато партията успява да защитава именно интересите на работещите, на потребителите, на младите хора, на бедните, на хората изобщо. БСП се нуждае от самочувствие и най-вече от позитивно мислене, защото в годините ние все разсъждаваме от позицията на политическа сила в коалиционен кабинет, все се налага да правим компромиси с най-левите си политики, а именно от тях се нуждаят половината българи, които живеят в бедност. Идейната промяна я следим вече 25 години, идейните течения в партията няма да спрат да спорят и да отстояват убеждения си. В същото време в обществото отдавана безчинства Пазарът. Либералният модел в редица сектори в страната ни направи факт потомствената бедност, все по-влошеното здравеопазване и образование, все по-ниската култура на подрастващото население и доведе до липсата на ефективни и качествени регулации в реалната икономика.
- Какво трябва да се промени в БСП, за да бъдат привлечени по-млади хора?  
- Много труден въпрос. Един от недостатъците на партията ни е бавната адаптация към новото време, към новите технологии, към променящата се среда, но все пак я има. Партията трябва да стане по-голям изразител на лявото социално мислене, да се опита да засили регулаторните механизми на държавата в сферата на икономиката. Младите хора не са по-различни от по-възрастните и те имат нужда от сигурност в образованието си, в реализацията си, в отглеждането на децата си. Политическият живот трябва да се освободи от комплексите на миналото, антагонизмът на фактите в историята ще го има винаги, но аз като млад човек предпочитам да гледам към настоящето и бъдещето, от историята можем само да се учим.
- Струваше ли си коалицията с ДПС?
- През 2005 г. можехме да съставим кабинет и без ДПС, но въпреки това те участваха в управлението, през 2013 г. в изключително сложна политическа обстановка решението за безпартиен кабинет беше правилно. БСП беше мандатоносителят и ние бяхме изправени пред дилемата - политическа криза или стабилизиране на държавата. ГЕРБ замериха народа с оставката си като с мокра кърпа, оставиха държавата с 4 милиарда лева нов дълг и с 2 милиарда лева изядени бюджетни излишъци. Със сигурност за БСП щеше да е по-лесно да прави избори до дупка, отколкото да се гмурне в държавните проблеми, които ГЕРБ ни завеща. Само заради факта, че пратихме Бойко Борисов в глуха опозиция, си струваше да се състави кабинет, който нарекохме програмен, въпреки че такъв вид правителство няма по Конституция. Двете партии БСП и ДПС се обединиха и подкрепиха общата програма. Проблемът дойде малко по-късно, когато стана ясно, че държанието на ръководството на ДПС надхвърли нормалното политическо говорене и тръгнаха да поставят хоризонти. Между другото този анонс на Лютви Местан ми напомни изключително изказването на Ахмед Доган в с. Кочан... и онази история с парчетата от баницата.
- Съгласна ли сте да се говори за евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП? Има ли нужда България от подобно сътрудничество? 
- Изобщо не обичам да коментирам евентуални коалицииq преди да станат ясни изборните резултати. На местно ниво може да се видят изключително разнообразни комбинации от коалиции и от съвместни гласувания в интерес на дадена община. Поведението на Борисов показва, че неговото Аз стои по-високо от всичко в държавата, но след като ПЕС и ЕНП успяха да договорят общи приоритети за ЕС, мисля, че е крайно време приоритетите на страната ни да се обсъдят между всички партии, ако искате, а не през четири години всеки, който дойде, да си измива ръцете с предишния.
- Ако ви направят председателка на БСП за един ден, какво бихте променили?
- Промяна е силна дума, БСП е жив организъм и ако тръгна с генерални промени, сигурно ще сътворя хаос. Най-вече за един ден бих подсилила основите, за да издържи БСП още дълго във времето, а нашите основи са основните партийни организации.
- Какво мислят младите социалисти за предстоящата изборна кампанията?
- На последния Национален съвет на Младежкото обединение в БСП приехме позиция "Да продължим по пътя на промяната", но и дадохме негативна оценка за ролята на ръководството на ДПС. Приехме, че евентуални коалиции след избори, в които БСП участва, следва да бъдат разписани с ясни и точни приоритети за страната. Ние ще направим нашите предложения за политики, но искаме в изборната кампания да стане ясно на избирателите, че ще търсим тяхната подкрепа за самостоятелен кабинет, за да можем да реализираме обещанията си. Мисля, че предстоящата изборна кампания ще бъде изключително трудна за БСП заради всички негативи от управлението, заради това, че БСП беше мандатоносител, но не успяхме да реализираме голяма част от предизборните си обещания. Надявам се, че все пак българският избирател ще гласува, надявам се, че няма да остави възможност на търгуващите с гласове да определят съдбата му, наистина се надявам, че на хората им пука в каква държава живеят сега и в каква държава искат да живеят.
- Каква ви е оценката на резултатите от евровота, постигнати от младите?
- Незадоволителна. За съжаление ние сме четвъртата предпочетена политическа сила от младите хора до 29 години. Младите хора не припознават БСП като партията, за която биха гласували, но това може да се промени. На първо място ние, младите социалисти, трябва да станем достатъчно разпознаваеми, защото в годините се е създало впечатлението, че БСП е партия, в която няма млади хора. На следващо място ние трябва да станем най-ярките изразители на левите политики, защото ние сме по-чувствителни и по-революционно настроени. И на последно място, но не по смисъл, трябва да ни се дава шанс в реалната политика. Наближават местни избори, а позицията на общинския съветник може да бъде изключително полезна за приноса на младите хора в политиката, защото редица от проблемите на младите хора в по-малките населени места могат да се решават и на местно ниво.
- Как България може да задържи младото поколение тук?
- Като им осигурим възможност за работа и бъдеще.
- В момента има силно световно напрежение, което по някакъв начин се отразява и на българската политика. Адекватно ли е днес да се делим на русофили и русофоби?
- Крайно време е да се определим като българофили и да поддържаме взаимоотношения с всички държави и тези взаимоотношения да са взаимно полезни.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ