25 Април 2024четвъртък12:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 49

811 - ХАН КРУМ РАЗГРОМЯВА ВИЗАНТИЙЦИТЕ ПРИ ВЪРБИШКИЯ ПРОХОД. В битката загива византийският император Никифор I. Според легендата Крум заповядал от черепа му да се направи обкована чаша. Битката е завършекът на една брилянтна политическа и военна стратегия. След нея България се налага като една от първите сили в Европа.

1730 - РУСКАТА ИМПЕРАТРИЦА АННА ПОДПИСВА УКАЗ ЗА ИЗЛИВАНЕТО НА НАЙ-ГОЛЯМАТА КАМБАНА В СВЕТА. Цар Камбана е предназначена за Успенския събор в Кремъл. Поръчката е възложена на двама братя, които изливат камбаната от бронз за една нощ (1735 г.) Украсата и портретите по нея са дело на известни за времето си руски художници. Общото тегло на камбаната е 200 т. Две години след отливането, по време на пожар, тя пада от носещите я греди и от нея се отчупва отломък с тегло 11,5 т, което я изважда от експлоатация. Сто години по-късно (1836 г.) камбаната и отломъкът са изложени в Кремъл, където могат да се видят и сега.

1856 - РАЖДА СЕ ДЖОРДЖ БЪРНАРД ШОУ, ИРЛАНДСКИ ДРАМАТУРГ (УМИРА 1950 Г.). Носител на Нобелова награда за литература (1925). Известен с острия си език. Строг критик на викторианското общество и защитник на правата на жените. Един от създателите на Фабианската общност - организация на интелектуалци, които вярват, че обществото може постепенно да се реформира в посока към социална справедливост. Сред най-известните му творби са "Кандида", "Човек и свръхчовек", "Андрокъл" и др.

1928 - РАЖДА СЕ СТЕНЛИ КУБРИК, АМЕРИКАНСКИ РЕЖИСЬОР, СЦЕНАРИСТ И ПРОДУЦЕНТ (УМИРА 1999 Г.). Смятан за един от най-добрите режисьори на XX в. Сред известните му ленти са "Лолита", "2001: Космическа Одисея", "Портокал с часовников механизъм", "Пълно бойно снаряжение". Последният му филм - "Широко затворени очи" (1999), предизвиква огромен интерес, както всичките му по-ранни творби.

1936 - УМИРА МАРКО ТОТЕВ, ОБЩЕСТВЕНИК (Р. 1858 Г.). Съдия, окръжен управител на Бургас, депутат, блестящ адвокат по граждански дела - няма нито едно загубено дело. Негови пледоарии дълги години били еталон за студентите в Юридическия факултет на СУ. Известен с перфекционизма и педантичността си относно работата. Името му е станало нарицателно за лош късмет и несполука поради липсата му на късмет при игра на покер.

1989 - РОБЪРТ МОРИС Е ДАДЕН НА СЪД ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПЪРВИЯ КОМПЮТЪРЕН ЧЕРВЕЙ ПО ИНТЕРНЕТ. Американският студент пуска в световната мрежа самовъзпроизвеждаща се компютърна програма. "Червеят" използва интернет, за да разпраща свои копия до крайните устройства. "Червеите" почти винаги причиняват вреда на мрежата, тъй като консумират от нейната пропускателна способност, докато вирусите почти винаги повреждат или променят файловете на заразения компютър.

1995 - ПОДПИСАНА Е КОНВЕНЦИЯТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕВРОПОЛ. Полицейската агенция на ЕС е със седалище в Хага, Холандия. Акценти в работата й са борба с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари. Реалната дейност на Европол започва от 1 юли 1999 г. Управителният съвет на организацията е съставен от по един представител на всички страни членки.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ