26 Април 2024петък16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Орешарски и Чобанов казват за бюджета до дни

БСП настоя правителството да оттегли искането си за актуализация

/ брой: 170

visibility 17

Павлета ДАВИДОВА
Юлия КУЛИНСКА

Дали Пламен Орешарски ще оттегли искането си за актуализация на бюджета ще стане ясно най-вероятно в понеделник. На среща с премиера вчера представители на Коалиция за България поискаха той да оттегли предложението за промяна, внесено в НС. Премиерът е обещал да прегледа посочените параметри заедно с финансовия министър Петър Чобанов и след това да оповести позицията си, научи ДУМА от Корнелия Нинова. "Подчертавам, че процедурата за това не е никак проста. Решението също не зависи само от г-н Орешарски", уточни тя. Нинова изрази надежда решението да стане ясно преди извънредното парламентарно заседание във вторник.
Предложената от кабинета ревизия на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 2,7% и ръст на държавния дълг до 3,4 млрд. лв. От получените средства 225 млн. лв. ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 млрд. лв. ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете.
Нинова и колегите й от ПГКБ Румен Гечев, Жельо Бойчев и Петър Кънев дойдоха в Министерския съвет, след като получиха мандат от парламентарната група да представят пред Орешарски искането си. Като мотив социалистите са припомнили, че в мотивите за актуализацията дори самото правителство е посочило, че в момента не се налага подобна стъпка, а бюджетът може да бъде изпълнен и в параметрите, които съществуват в момента, коментира за ДУМА Нинова. Увеличеният фискален резерв от 8 млрд. лв. и възстановените средства също дават възможност за справяне без допълнителни дългове, добави тя.
Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет, заяви по-рано Нинова на брифинг в парламента, след като ГЕРБ и ДПС изразиха в пленарната зала готовност за промяна на основния финансов план. Според нея от внасянето на проекта за актуализация досега са настъпили съществени промени във финансите на държавата и фискалният резерв се е увеличил, след като в страната са влезли европейски средства. Нинова поясни, че исканата актуализация няма да подобри нито параметрите на финансовото състояние на България, нито живота на хората, а в дългосрочен план ще го влошат. "В самите мотиви, внесени от МС, пише, че бюджетът може да бъде изпълнен в параметрите, в които съществува в момента, но за всеки случай, за да се презастраховаме, трябва да се актуализира. Не приемаме това за сериозна мотивация", коментира тя.
Зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев обяви, че актуализацията не е съгласувана с левицата, но очевидно е договорена от новия "екип", в който влизат председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, ГЕРБ и президентът. С увеличението от последните дни на фискалния резерв, който вече е 8 млрд. лева, не се налагат абсолютно никакви актуализации на бюджета, тъй като резервът е достатъчен за решаването на каквито и да е въпроси през следващите 2 месеца, категоричен бе Гечев.


Пламен Орешарски:
Внесохме искането за актуализация обмислено

Ние внесохме този вариант обмислено, а не необмислено, за да не създаваме напрежение и да позволим служебният кабинет да работи нормално, заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски след срещата с депутати от Коалиция за България. "Това е в интерес на всички български граждани. Според мен никой няма интерес от допълнително напрежение. И без това напрежението не е малко", поясни той. Притесненията са свързани с това, че парламентът няма да работи до края на октомври и това е единственият мотив, по който ние, обединявайки се на разговорите при президента Росен Плевнелиев, внесохме варианта за промяна на бюджета, уточни Орешарски.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ