20 Април 2024събота03:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Бурята" завърши с буря в Паталеница

Шекспировата театрална школа "Петровден" вече 15 години радва малки и големи ценители на изкуството

/ брой: 171

автор:Пенка Калинкова

visibility 1309

В унисон с дъждовното време напоследък, "Бурята", годишната премиера на Шекспировата театрална школа "Петровден" в Паталеница, беше съпроводена с дъжд, а накрая и с истинска буря, което не попречи представлението да се състои. Вихрено, шеметно, искрено, до края. От 1999 г. по това време в Паталеница се играе театър на открито, в училищния двор. Когато Христо Церовски, режисьор и театрален педагог, положи началото на своето уникално дело, представлението се играеше и в църквата от ХІІ век "Свети Димитър", и по улицата между нея и училищния двор. В него участваха децата и юношите на Паталеница, някои вече отдавна професионални актьори. Публика бяха бащите и майките, бабите и дядовците, невръстните малчугани, приятели от Пазарджик, Пловдив, София, понякога и чужбина. Началото беше положено с "Ромео и Жулиета", последвани от "Венецианският търговец", "Укротяване на опърничавата",  "Сън в лятна нощ", "Напразни усилия на любовта", "Комедия от грешки", "Перикъл", "Зимна приказка"... Сега Просперо се беше превърнал в Проспера, Антонио - в Антония, Ариел се беше размножил в цял куп момичета и момчета от Паталеница, но "Бурята" си беше "Бурята". Всичко, което е измислил режисьорът Рекс Дойл, е плод от дългата му, вече неколкогодишна работа в Паталеница и сътрудничество с Инна Церовска, съпруга и съратница на безвреме отишлия си от този свят инициатор и ръководител на школата "Петровден".  Миналата есен Инна е направила възможно осем студенти по актьорско майсторство от Университета Съри и осем млади български актьори да участват в едноседмичен уъркшоп, в който се е получил интересен обмен на култури, език и театрални техники под ръководството на експерти. Тази година в представлението участват четирима студенти от Англия, които на езика на Шекспир  обогатиха стилистиката на зрелището. С вокални техники се занимават Стере Майър и Барбара Уърд, музика на флейта изпълнява Саймън Остин. В екипа сценография и костюми са Рекс Дойл, Инна Церовска и младата сценографка Теодора Лазарова. За художественото осветление и озвучителната техника се грижеше младият актьор Христо Таков, станал известен напоследък от спектаклите "Вграждане" и "Аз, Сизиф". В главните роли са Александра Михайлова, Ованес Торосян, Георги Георгиев Антика, Петя Бойчева, Мариана Бонева и други, някои от които са възпитаници на Христо Церовски в Пловдивския университет, други - на НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Като цяло - всички са възторжени и верни привърженици на делото на Шекспировата театрална школа "Петровден" в пазарджишкото село Паталеница. Финансовото обезпечаване на спектакъла е поела община Пазарджик, театралната къща на Инна Церовска и приятели на начинанието.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ