18 Април 2024четвъртък21:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Балотаж определи новия председател на БСП

Сергей Станишев завеща на наследника си часовник с пожеланието да бъде в крак с времето

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 6

Новият председател на БСП Михаил Миков бе избран след балотаж с 377 гласа. Втори остана Драгомир Стойнев, който бе подкрепен от 333 делегати. Окончателните резултати бяха оповестени в 20,20 часа. На първи тур Георги Кадиев получи 29 гласа, а Георги Гергов - 63. Първоначално Драгомир Стойнев получи 126 гласа. Корнелия Нинова бе близо до втория тур със 119 гласа, Красимир Премянов получи едва 7, а Красимир Янков остана с 46 гласа. Мая Манолова бе подкрепена от 83 делегати, а Михаил Миков от 167 гласа. Янаки Стоилов получи 103 гласа. Гласуването на 1 тур трая час.
С кратък 13-минутен филм със заглавие "13 години заедно" започна вчера заседанието на 48-ия конгрес на БСП. Основната точка бе избор на нов председател на партията. Във видеото бяха показани ключовите постижения на Сергей Станишев като лидер на партията и като премиер на страната - от избора му за председател на 15 декември 2001 година, през влизането на страната в Европейския съюз, до съставянето на правителството на Пламен Орешарски миналата година. Делегатите на висшия партиен форум бяха 784, като от февруарското заседание 18 са починали, а 41 са преминали в други партии.
В своята реч самият Станишев обяви, че не е забравил миговете на своето избиране за лидер. "Спомням си 15 декември 2001 г. Бях на 35. Видимо по-слаб, с неоредели и непрошарени коси. Дадохте ми шанса, огромната привилегия и чест, да застана начело на Българската социалистическа партия. Бях повече притеснен, отколкото щастлив в онзи ден. Заради огромната отговорност пред вас, пред партията, в чиито идеи ме е възпитал моят баща", обърна се към делегатите той. В своята реч Станишев няколко пъти каза, че това е последният му конгрес като лидер, но не се отказва от битката за левите идеи. Анализирайки вътрешнопартийните проблеми, той отново препоръча партията да се отърве от комплекса си за вина, защото само БСП е формацията, която изпълнява своите идеи и на практика случва нещата. Равносметката на Станишев включваше и препоръката левицата повече никога да не прави компромис с идеите си и да не бяга от своите принципи.
Досегашният лидер на БСП определи движението на Георги Първанов АБВ като феномен. "АБВ са друга политическа партия, но за мен техния профил не е ясен", обобщи той. "Смятам, че ние като силна партия, в името на България, трябва да сме готови за разговор с АБВ за противопоставяне на ГЕРБ. Ако техните декларации и намерения са били искрени. Но при две ясни условия. Първо: стига са градили своя образ на гърба и за сметка на БСП - и в говоренето, и в действията. И второ: не може друга партия да се опитва да налага дневния ред, политиките и решенията на БСП. В името на общата кауза аз лично съм готов да загърбя и личните обиди, и нападките, и раните, които бяха нанесени", анализира Станишев.
В емоционалната си реч на сбогуване соцлидерът на няколко пъти се просълзи, докато си спомняше моменти от своето председателство. "Искам да благодаря на всички вас за възможността да бъда премиерът, който вкара България в ЕС", обобщи Станишев. На изпроводяк досегашният председател на социалистите показа джобен часовник, получен като дар от ветеран. "Той ми каза: "Подарявам ви го като лидер на БСП, за да помните винаги завета на Левски: "Времето е в нас и ние сме във времето!", и партията винаги да е в крачка с времето!" Днес ще предам този часовник на новия лидер на БСП със същото пожелание", емоционален бе Станишев. Той направи заявка да се кандидатира за лидер на европейските социалисти и изрази надежда, че неговата партия ще е първата, която ще излъчи и подкрепи кандидатурата му.
След края на речта си вече бившият председател на БСП мина през всички хора в президиума, за да се здрависа с тях, а след това тръгна и сред делегатите, които няколко пъти го посрещаха с аплодисменти. В знак на признание младежите на левицата му подариха голям букет от червени рози, а с цветя в ръце след Станишев тръгна и министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева.
Гости на конгреса бяха много ветерани на партията, ръководителите на формациите от Коалиция за България, както и кметове на общини, избрани или подкрепени от БСП. Специален гост на форума беше и премиерът Пламен Орешарски, както и министрите Таня Андреева, Зинаида Златанова, Анелия Клисарова, Десислава Терзиева, Даниел Папазов и други, които бяха делегати на конгреса. В залата бяха и 16 посланици, както и представители на още 50 дипломатически представителства. В секретариата на конгреса бяха получени и десетки поздравления от коалиционни партньори и делегати, а за заседанието бяха акредитирани 150 журналисти.
В началото на конгреса Жельо Бойчев направи предложение към откритата част на заседанието да бъде добавено допълнително време от един час за дискусия около избора на бъдещия председател на БСП. С противоположна позиция излезе Бойко Великов, който настоя присъстващите да се придържат към предварително заложената програма, защото според него удължаването на дебатите можело да попречи на пътуващите отдалече делегати да участват в очертаващия се балотаж. Великов бе подкрепен от 611 гласа, с което дискусията пред медиите и гостите така и не бе проведена.


Ако съм грешил - простете ми, обърна се към съпартийците си развълнуваният Станишев

Драгомир Стойнев и Михаил Миков бяха фаворитите на делегатите

Партийният форум бе уважен от министри от кабинета в оставка, сред тях бе и премиерът Пламен Орешарски

Делегатите изслушаха внимателно платформите на кандидатите за председател на БСП
Снимки Благовеста Цветкова

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ