29 Март 2024петък06:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Годишнина

Последната битка

На днешния ден преди 1000 години византийският император Василий Българоубиец ослепява 15 000 войници на цар Самуил

/ брой: 172

автор:Велиана Христова

visibility 4294

Няма българин, който от детска възраст да не е съпричастен към трагичната съдба на цар Самуил, владетеля воин и страдалец, който - разгромен от византийския император Василий ІІ, умира от сърдечен удар при вида на своите 15 000 войници, които императорът е ослепил, оставяйки на всеки 100 един с едно око да ги води. Те били пленени в битката при Беласица, известна още като битката при с. Ключ. Станала е на 29 юли 1014 г. Заради нечуваната си жестокост Василий ІІ получава прозвището Българоубиец. Самуил умира на 6 октомври 1014 г., два дни след като при него пристигат чудовищните върволици на ослепените му войници. 
Василий ІІ и Самуил поемат властта над своите държави приблизително по едно и също време - единият става император на Византия през 996 г., Самуил е провъзгласен за цар на България една година по-късно. Василий ІІ поема държава победител, предшественикът му Йоан Цимисхи е превзел българската столица Велики Преслав през 971 г., пленил е синовете на цар Петър - Борис ІІ и Роман, отнесъл е в Константинопол царските регалии, ценностите на града заедно с иконата-пазител на св. Богородица.

Самуил поема сломена държава

- Тракия и Североизточна България са под византийска власт, свободни са останали западните и югозападните територии на България. Още от 971 г. Самуил управлява тези територии с братята си Мойсей, Давид и Аарон, а след тяхната смърт - еднолично. Впрочем, ослепяването на Расате от княз Борис І заради връщането му към езичеството не е единствен случай на разправа на владетел с близък роднина от "идеологически съображения". През 987 г. Самуил екзекутира брат си Аарон, уличен в предателство и сътрудничество с византийците. Охрид е седалището на Самуил, който през целия си живот след 971 г. - почти половин век, се съпротивлява срещу Византия. Успява да върне голяма част от българските територии и да ги разшири - по негово време средновековна България е била най-голяма, макар и временно. Постоянното му противоборство с Василий ІІ и борбата му за независима и силна България завършват злощастно и поставят началото на края на Първото българско царство.   
Византийски хронисти от ХІ век, по-късно и препис на Манасиевата хроника от ХІV в. свидетелстват, че през 1009-1013 г. Самуил издига мащабно дървено укрепление с дължина 8 км, започващо от планината Беласица, на юг от с. Ключ и до Огражден на север. Използвал е и укрепление още от времето на император Траян. Това е било единственото място в района, през което ромеите са могли да нахлуят с войски към вътрешността на държавата. Царят решил да затвори клисурата с преградни стени. В историческата памет укреплението е запомнено като Самуилова крепост и през 80-те години на ХХ в. там бе вдигнат единственият монумент на българския цар (като изключим паметника в Скопие на "македонския цар Самоил", поставен от съседите ни в напъните им да си присвоят едва ли не цялата световна история). Мястото при с. Ключ е превърнато в Национален парк-музей "Самуилова Крепост" през 1982 г.

Разгромът при Беласица

При поредния си поход през лятото на 1014 г. Василий II е спрян пред тези укрепления. Българските войски многократно отбиват опитите на византийците да превземат преградата с фронтално нападение. Убит е най-приближеният до Василий негов пълководец - Теофилакт. Един от предводителите на византийските отряди обаче - Никифор Ксифий, тръгва в обход на укрепленията по планинските пътеки към билото, успява да намери път към българските позиции и напада в гръб войниците на Самуил, докато Василий ІІ ги атакува фронтално. Изненадани, българите са разгромени, голяма част от войниците са пленени. Самият Самуил избягва гибелта, извлечен от позициите от сина си Гаврил Радомир и отведен от него в Прилеп.
През 1968 г. гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос открива в църквата "Св. Ахил" в Преспа гробовете на българските царе Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав. През 80-те години проф.  Муцопулос предоставя на НИМ гипсова отливка от черепа и две пластмасови отливки от кости на ръката на цар Самуил, които директорът Божидар Димитров през 2007 г. предоставя на известния наш антрополог проф. Йордан Йорданов от БАН. ДУМА писа тогава подробно за

възстановката на лицето и главата на царя

която проф. Йорданов направи по черепните останки и която от 2008 г. се намира в Националния музей по антропология при БАН. Установено е, че цар Самуил е починал на около 70-годишна възраст. Бил е висок 1,70 м. Изследвайки черепа и костите по отливките, ученият проф. Йорданов установи нещо неизвестно до онзи момент - че около 17 години преди смъртта си Самуил е получил тежка травма, която го е мъчила до края на дните му. Има жестоки счупвания на лявата ръка и на лявата скула в полето на слепоочието между веждата и ухото. Адското нараняване е станало най-вероятно през 996 г. в битката при р. Сперхей в Пелопонес, когато ромеите изненадват посред нощ българската войска и избиват войниците. Може би, предпазвайки се от удар, Самуил е вдигнал лявата си ръка пред лицето, костите са били натрошени, но е буквално отнесена и част от лявата страна на лицето. Ударът е бил нанесен с боздуган или дори с тояга. От касапницата при Сперхей го е измъкнал пак синът му Гаврил Радомир и месеци наред е бягал с ранения Самуил към Преспа. Според Йордан Йорданов царят е влачел болката, докато е бил жив.   
* * *

В София през октомври ще поставят паметник на владетеля 

България отбелязва 2014-а като година на цар Самуил. Тази есен в центъра на София ще бъде поставен 6-метров паметник на Самуил - в градинката около черквата "Св. Георги Победоносец" на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Цар Самуил". Монументът е част от инициативите за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на Самуил и най-вероятно ще бъде поставен на 6 октомври - деня на кончината на владетеля. Идеята и финансирането са от фондация "Българска памет", инициативата е подкрепена от Столичната община. Проектът за паметника е на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Той бе избран през юни т.г. в конкурс, на който се явиха 21 кандидати. Фигурата на Самуил ще е от бронз.   
А за днес гражданското сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации обявиха от 11 ч. полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин, с които ще почетат паметта и героизма на войните на цар Самуил.



Умиращият Самуил и ослепените му бойци (миниатюра от препис на Манасиевата хроника, XIV в.)


Проектът на Ал. Хайтов


Крепостта на българския цар в Охрид

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ