18 Април 2024четвъртък13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 33

СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРИЯТЕЛСТВОТО. Учреден е с резолюция 65/275 на Общото събрание на ООН от 27 април 2011 г., за да се насърчи международното разбирателство и дружбата между различните народи и култури. Идеята обаче е по-дълбока. Психолозите определят приятелството като силна междуличностна връзка, която се изразява в сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение, привличане и помощ.

1792 - "МАРСИЛЕЗАТА" Е ИЗПЯТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПАРИЖ. Написана е от Клод Жозеф Роже дьо Лил (на снимката) в нощта на 25 срещу 26 април 1792 г. след обявяване на война на Франция от страна на Австрия. Оригиналното й име е "Марш на Рейнската армия". Става символ на Френската революция и прозвучава за първи път по улиците на Париж от пристигащи от Марсилия части от френската Национална гвардия, откъдето произлиза и името й. На 14 юли 1795 г. е обявена за национален химн. Забранена по времето на Империята, тя е преработена от Ектор Берлиоз през 1830 г. и през 1879-а става отново химн на Франция.

1858 - ОТКРИТО Е ЕЗЕРОТО ВИКТОРИЯ В АФРИКА. Най-голямото от Великите африкански езера и трето по големина в света (след Каспийско море и Горното езеро в Северна Америка). Открива го английският изследовател Джон Спик. Виктория е най-голямото тропическо езеро в света, то е сравнително плитко - най-голямата дълбочина е 84 м, при средна - 40 м. Намира се на плато в западната част на африканската Голяма рифтова долина и граничи с Танзания, Уганда и Кения. Има брегова линия с дължина 340 км и над 3000 острова, много от които са населени.

1863 - РАЖДА СЕ ХЕНРИ ФОРД, АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕР, ИЗОБРЕТАТЕЛ И ПРЕДПРИЕМАЧ (УМИРА 1947 Г.). Един от пионерите в автомобилостроенето. През 1893 г., след години експерименти през свободното си време, съумява да "събере" първия си автомобил. През 1899 г. заедно с единомишленици основава "Детройтската автомобилна компания", която започва да произвежда неговия автомобил. Две години по-късно автомобилната компания вече се нарича Henry Ford Company, но Форд не работи там. Любимият му израз е "Най-хубавата кола е новата".

1919 - РАЖДА СЕ АЛЕКСАНДЪР ВУТИМСКИ, ПОЕТ (УМИРА 1943 Г.). Рожденото му име е Александър Коцев Вутов. Смятан за един от значимите, но недобре познати български поети. Творчеството му, посветено на града и любовта, е доминирано от носталгично-меланхолично светоусещане. Приживе не успява да издаде своя стихосбирка. Неиздадени остават и 15 кратки есета, писани през периода 1941-1943 г.

1951 - УМИРА АСЕН РАЗЦВЕТНИКОВ, ПИСАТЕЛ (Р. 1897 Г.). Рожденото му име е Асен Петков Коларов. За пръв път печата през 1917 г. в сп. "Българан" под псевдонима Анри. Активен сътрудник на левия печат - сп. "Червен смях", "Младеж", "Работнически вестник". Един от ярките представители на "септемврийската литература" заедно с Гео Милев, Ангел Каралийчев, Никола Фурнаджиев. Автор е на книгите "Жертвени клади", "Двойник", "Планински вечери", на детските книги "Юнак Гого", "От нищо нещо", "Щурчовото конче" и др.

2007 - УМИРА ИНГМАР БЕРГМАН, ШВЕДСКИ ТЕАТРАЛЕН И КИНОРЕЖИСЬОР (Р. 1918 Г.). Определян като един от най-изтъкнатите автори в киното на всички времена. Режисира над 60 художествени и документални филма за киното и телевизията, повечето по собствен сценарий. Режисьор на над 170 театрални постановки. Сред известните му творби са "Шепот и викове", "Фани и Александър", "Изворът на девственицата" и др.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ