18 Април 2024четвъртък18:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Конфискация на автомобил за водачи, които шофират без книжки

Спешно здравно досие спасява живота при катастрофи

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 14

Да се конфискуват автомобилите на шофьори, които карат без книжки, предлагат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Причината е в големия брой фатални инциденти на пътя от последните почивни дни. От началото на годината 355 души са загинали при катастрофи в страната. При 25% от тях зад волана са били непълнолетни, съответно без шофьорски книжки.
Пред Дарик председателят на асоциацията Владимир Тодоров прогнозира минимум 60 жертви на катастрофи за предстоящия месец август, който по традиция е с най-голяма концентрация на смъртни случаи.
Идеята да се отнемат автомобили на неправоспособните водачи се прилага успешно в Италия и Швейцария, обясни експертът по пътна безопасност. "Това според нас ще е много сериозна мярка и срещу родители, които неглижират и си затварят очите, когато децата им взимат ключовете на колата уж без тяхно съгласие. Ако таткото е заплашен да му се конфискува джипа, ако той не милее за детето си, сигурно милее за колата си", коментира Тодоров. Той е категоричен, че идеята ще бъде внесена за обсъждане още в първите дни на работа на новия парламент.
Спешно здравно досие, създадено в рамките на съвместен проект на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Българската асоциация за закрила на пациентите и МЗ, може да помогне на медицинските екипи да спасят живота на пострадали при пътни инциденти. Досието представлява виртуален пациентски профил, съдържащ 13-те най-важни медицински показатели, сред които са кръвна група, алергии, прием на лекарства, наличие на диабет, пейсмейкър и др. Към наличната медицинска информация се съдържа и информация за телефоните на близки и декларация за донорство. Притежателят на досието се идентифицира с карта с персонален код и специален стикер, поставен на видно място на стъклото на автомобила, мотоциклета или каската на моториста.
Медицинските екипи могат да получат информацията по няколко различни начина – чрез денонощен колцентър, справка през интернет или QR код. Всички екипи на центровете за спешна медицинска помощ в страната са обучени и към настоящия момент те ползват услугата по зададен алгоритъм.
От двете неправителствени организации отбелязват, че годишно в България загиват около 60-80 души при пътни инциденти заради липса на важна медицинска информация, необходима при спешни манипулации или реанимация, или ненавременно оказана медицинска помощ.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ