26 Април 2024петък15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП не подкрепи празен чек за новото правителство

Това не е бюджетът на Орешарски, а на Плевнелиев, заяви Атанас Мерджанов

/ брой: 173

автор:Юлия Кулинска

visibility 861

БСП не подкрепя актуализацията на държавния бюджет,стана ясно на вчерашното извънредно заседание, насрочено по предложение на ДПС в петък. 173 народни представители се регистрираха в пленарна зала и осигуриха кворум за дебатите. "Призовавам БСП да подкрепи това, което правителството дава. Иначе трябва да приемем, че не си подкрепяте правителството. Ако е наше - ела, Чобанов, да ти дам задачи", обърна се в началото на пленарното заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна към финансовия министър в оставка Петър Чобанов. Ако ми го прехвърляте, ставай оттук и отивай в нашата стая, допълни Борисов в отговор на забележка на председателстващата заседанието Мая Манолова, която го упрекна в неуважение към министъра. В залата присъства и управителят на НЗОК Румяна Тодорова.
Предложената от кабинета ревизия на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 2,7% и ръст на държавния дълг до 3,4 млрд. лв. 2,7 млрд. лв. ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете.
След кратката почивка след приемането на актуализирания бюджет на НЗОК, депутатите се скараха, още преди да започнат разглеждането промените в държавния бюджет. Красимир Янков от БСП поиска задължително в залата да бъдат директорите на НАП и Агенция "Митници". Филип Попов пък настоя за поименна проверка на кворума. Арестувайте ги и ги доведете, репликира Димитър Лазаров от ГРЕБ, правейки забележка, че не могат да бъдат задължени да дойдат. При започването на поименната проверка депутатите от БСП напуснаха залата, оставяйки вътре доскорошните си партньори от ДПС и групата на ГЕРБ, които подкрепят и актуализирането на държавния бюджет. След няколкоминутно броене, зам.-председателят на НС Мая Манолова установи, че има кворум и заседанието продължи.
"Три комисии са гласували против актуализацията на бюджета. При правителство в оставка и партии, отказали мандати, обсъждаме Закона за държавния бюджет. След като е ясно, че не това правителство, ще го изпълнява, чия политика ще отстоява - на ГЕРБ, Плевнелиев и ДПС ли? Преди една година, когато правителството на Пламен Орешарски актуализира поредната дянковска постна пица - не ставаше дума за попълване на имагинерни дупки. Днес нямаме нито ново правителство, нито нови политики", допълни Мерджанов. "Предложението за актуализация не е на премиера Орешарски. Това е  бюджетът на президента. Как да си обясним иначе желанието да подпишем празен чек за сключване на заеми от едно служебно правителство, при условие, че то трябва да организира единствено и само честни и прозрачни избори" подчерта Мерджанов. Как да си обясним иначе, че се искат пари, които да се харчат от правителство, което не е пряко избрано от народа, попита той. "ГЕРБ поиска увеличаване правомощията на служебния кабинет. В 16,30 часа във вторник в деловодството на НС предложението беше внесено от Бойко Борисов, Цецка Цачева и Менда Стоянова. С това ГЕРБ иска да се дадат правомощия на служебното правителство да може да тегли заем, поясни Мерджанов. Това е противоконституционно", подчерта той. Може ли някой да обясни защо бюджетът трябва да бъде актуализиран сега, попита Марджанов. "Подобни въпроси задават редица експерти, дори Реформаторският блок. Не е ли по-коректно новото правителство и парламент да обезпечат своята политика. Какво очаквате да се случи? Абсурдът на политическия миш-маш от ГЕРБ и ДПС стигна до това, че партията-мандатоносител ще гласува срещу правителството, а опозицията "за". България не е богата държава, не надувайте дефицити", призова Мерджанов. Той се обърна към министър-председателя Орешарски: "Г-н премиер, нищо че не сте в тази зала, БСП и Коалиция за България стояха зад вас, удържахме огромен натиск, платихме висока цена, но си заслужаваше. Един от тях е увеличаването на фискалния резерв. Никой в тази зала, с изключение на Бойко Борисов, не е поставял под съмнение компетентността ви. В състояние ли е да функционира българската държава в рамките на два - три месеца? От КБ считаме, че истинско предателство ще бъде да пожертваме името ви, като гласуваме бюджет, потвърждавайки тезата, че правителството е довело държавата до финансов колапс. Да дадете ясен отговор за актуализацията на бюджета", настоя Мерджанов.
До редакционното приключване на броя дебатите в НС по актуализацията продължаваха и резултатът от гласуването не беше ясен.


Социалистите увеличиха парите за здраве с 225 млн. лева

Депутатите от БСП,ГЕРБ и ДПС подкрепиха трансфера към Здравната каса на 225 млн. лева за здраве на първо четене. "За" гласуваха 184 народни представители, само 1 се въздържа, "против" нямаше. Нигяр Джафер от ДПС призова бъдещите депутати да направят промяна на финансирането, за демонополизация на НЗОК, за национална каса със задължителен характер, за електронно здравеопазване, за реформа на спешната помощ и за промяна на лекарствената политика. Ако не искаме вкупом да бъдем виновни, да запретнем ръкави и да направим нещо за здравеопазването, защото само актуализацията не е достатъчна, предупреди д-р Емил Райнов от БСП. Той припомни, че бюджетът на НЗОК е бил актуализиран и през предходните три години, но през миналата президентът Росен Плевнелиев наложи вето.
Проф. Красимир Мурджев от левицата защити кабинета като изтъкна, че е приел стратегия за здравеопазването и промени в законодателството. "Частните болници се превръщат във вериги, подобни на търговските хипермаркети. Трябва да сложим ограничения. Има лекарска аристокрация със завидни доходи, а други получават по-малки от средните за страната", посочи той. Искам да предупредя всички вас, които се готвят за власт, че приетата поправка става база за бюджета през следващата година, мислете му, предупреди Петър Кънев от Коалиция за България. Той подчерта, че населението намалява, докато хоспитализациите се увеличават, а всяка година месечните разходи на болниците нарастват. Кънев посочи, че на всеки 100 лв. разходи за здраве 74 лв. са за лекарства и консумативи и попита реторично защо не стачкуват аптекарите, а бутат напред лекарите. Депутатът от левицата препоръча, да се реши въпросът със статута на болниците, който сега е "дървено желязо" и призова депутатите да поставят и въпроса "кой" в търсене на онзи, които има смелостта и способността да извърши реформата.


Стотици протестираха срещу актуализацията



Стотици се събраха на протест пред Народното събрание вчера. Тяхното недоволство бе провокирано от намерението на ГЕРБ и ДПС за актуализация на бюджета. Протестът беше организиран в социалните мрежи.
Недоволните издигнаха плакати с надписи "ГЕРБ + ДПС = мафия", "България не е бостан (БОйко +меСТАН)!!!" и много други. Един от инициаторите на протеста Стефан Бъчваров бе атакуван от симпатизант на ГЕРБ, който го нападна с юмруци под погледа на бездействащите полицаи. Само намесата на други протестиращи предотврати физическа саморазправа. Симпатизантът на ГЕРБ се изфука с тениска на партията на Борисов и дори почна да държи тон на журналистите. Едва когато скандалът беше потушен, се появи полицейски началник, който го изведе от мястото на протеста.
Събралите се пред Народното събрание обявиха, че на са съгласни с гласуването на допълнителни 7 милиарда лева, чиято цел, според тях, е да бъдат откраднати и присвоени от ГЕРБ и ДПС. "Не искаме да плащаме от джоба си нови кредити и задължения на България за покриване на измислените дупки в бюджета", категорични бяха те. Множеството скандираше към парламента: "Оставка и затвор, вие сте позор".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ