16 Април 2024вторник17:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Евробарометър:

Повечето българи не се чувстват граждани на ЕС

В анкета, проведена веднага след изборите за Европейски парламент, гражданите на нашата страна са най-недоволни от условията си на живот и липсата на перспектива

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 22

България заедно с Италия и Гърция са единствените държави членки на ЕС, където повече от половината от хората не се чувстват граждани на Европейския съюз, става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС "Евробарометър", публикувани на сайта на службата. Делът на запитаните, които са отговорили, че не се чувстват граждани на ЕС, в България е 53%, в Италия - 50%, а в Гърция - 51%.
В същото време 35% от гражданите на Европейския съюз имат положително отношение към съюза, което е нарастване с 4 процентни пункта в сравнение с последното проучване през есента на 2013 г., става ясно от изследването. Средният дял на гражданите на ЕС, които смятат, че гласът им има значение за вземането на решения в европейските институции (42%), е с десет процентни пункта по-малък от дела на онези, които имат усещането, че гласът им в Европа не се чува.
Най-сигурни във влиянието си върху европейските решения са гражданите на 11 държави членки: Швеция (78%), Дания (75%), Холандия (63 %), Хърватия, Финландия, Германия, Белгия, Малта, Франция, Люксембург и Австрия.
В България делът на гражданите, които смятат, че гласът им има значение (42%), надвишава само с един процентен пункт този на гражданите, които са убедени, че в Европа нищо не зависи от тях (41%).
Доверието към институциите на ЕС е останало непроменено в сравнение с есента (3%), но е нараснало доверието в националните правителства (увеличение с 3 процентни пункта). Средно 56% от европейските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Най-голям оптимизъм за бъдещето на ЕС са изразили малтийците, румънците и литовците, а еврооптимистите в България са 62%.
В отговор на въпроса кои са двата най-важни проблема на ЕС, средно над една трета от европейците смятат, че това са икономическата ситуация (39%) и безработицата (34%).
Националните резултати обаче обръщат внимание и на други притеснения: в Германия, Австрия и Чехия най-много респонденти са изразили притеснение от състоянието на публичните финанси, а в Малта хората се тревожат най-много от имиграцията, която се споменава по-често, отколкото в останалите страни членки, и от респондентите във Великобритания (29%), България и Германия (по 28%).
Анкетираните в България се тревожат най-много за икономическата ситуация (34), имиграцията, безработицата (18%) и състоянието на публичните финанси (14%).
Повечето европейци (55%) подкрепят единната европейска валута евро, като подкрепата на гражданите от страните в еврозоната е средно по-голяма (67%). Единствените държави, където мнозинството от запитаните са отговорили, че са против еврото, са Швеция (77%), Великобритания и Чехия (по 73%), Дания (66%), Полша (47%) и България (42% "против" срещу 41% "за"). Нито една от тези шест държави не е член на еврозоната, отбелязват авторите на изследването. Съпротивата срещу еврото е нараснала най-рязко в България (с 6 процентни пункта) от есента насам, допълва се в доклада.
Българите са най-недоволни от условията си на живот - едва 35% от запитаните са отговорили, че жизненият им стандарт ги удовлетворява. Най-доволни от жизнения си стандарт са гражданите на Швеция (97%), Дания (96%), Холандия (94%) и Люксембург (93%).
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 282

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 280

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 271

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ