29 Март 2024петък07:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бижутерът на звездите

Пръстени и гривни от сънищата майстори Константин Костов от Павликени

/ брой: 182

автор:Ина Михайлова

visibility 9903

Наричат го "бижутера на звездите". Политици, дипломати, духовници, шоумени, дейци на културата и изкуството се кичат с неговите "звезди". Славата на Константин Костов от Павликени тръгва от конкурса "Сребърна Янтра" във Велико Търново. Бижутерът е бил и продължава да бъде спонсор на фестивала - подарява на един от певците златно ключе. Изработва наградния фонд и на фестивала в Павликени "Нека да е лято" - златни и сребърни слънца. И от тези "звезди" - към останалите.


Не знам как да го нарека - бижутер, златар или ювелир. Самият той казва, че не обича етикетите. Обича работата си. Няма ден в 43-годишния си живот, в който да се е занимавал с нещо, което да не му носи радост. Косьо не е по "ширпотребата". Не произвежда пръстени, колиета и гривни на конвейер. Работи по поръчка и вдъхновение свише. "Хармонията е моята муза", отбелязва майсторът. Обича да живее и да твори, заобиколен от красиви предмети, които му носят радост и го зареждат с енергия.
Срещата ми с него в къщата му в Павликени е от "друго" измерение. Нали знаете - има хора, за които на първа среща имаш усещането, че си ги познавал цял живот. Светът на Косьо е изпълнен с хармония, красота, спокойствие и специално блаженство. Те струят от уникалните порцеланови фигурки на стотици години, които бижутерът не просто колекционира, но реставрира и изпълва с живот. Колекцията му от порцеланови ангели е божествена, а любимите му вази са изящно допълнение към меката топлина, която струи от скъпоценните камъни, които бижутерът използва за своите творения.
Започнал е пътя си на златар като чирак в Русе. Учил една година занаят при арменец. И "откраднал" достатъчно, че да поеме по свой път. Опитал да работи на морето и в столицата, но бързо разбрал, че мястото му е в Павликени. Тук е в своя свят. Спокоен, обграден от красота и изящество. И от сънищата си. "Най-хубавите бижута, които съм правил, съм ги сънувал", споделя Косьо. Така се родил пръстенът-дракон, който носи понякога. Не обича да се кичи с бижута, въпреки че ги прави. Не страда и от предубеждения, че злато и сребро не си "отиват". Напротив - чистата проба злато и чистата проба сребро се допълват като Слънцето и Луната, като деня и нощта, отбелязва с усмивка творецът.
Скромничи, но с изработено от него бижу - реплика на пръстена на богинята Диана, може да се похвали Силвия Кацарова. "Отива й на натюрела, тя е борбена жена", отбелязва творецът една от важните особености при изработката на бижута. "Всеки човек има особености и трябва да ги уловя, за да изработя такова бижу, което да хареса на притежателя му от пръв поглед", обяснява Косьо. И допълва, че разбира за това по блясъка в очите и по повторното завръщане в ателието му. Негови бижута имат още Георги Първанов и Сергей Станишев - подарил им е медальони със Свети Георги. На вицепрезидентката Маргарита Попова е дарил златна плочка с Константин и Елена. Царица Маргарита и инфантата на Испания имат от него птица в полет. И още, и още...
Косьо е невероятен домакин. Докато предлага ароматно турско кафе, разказва за своя свят. Изкушил се за малко от политиката, но разбрал, че не е за него "вълчият свят", нечистоплътността и "игрите". "Може и да звучи егоистично, но за мен човек се ражда, за да бъде полезен на себе си и да се развива. Материалните неща ни правят нещастни. Когато станеш полезен за себе си, можеш да помагаш и на другите", промишлява Косьо. Рутинната работа в златарския занаят всеки може да я научи, магията е в творчеството, тя носи енергията. За да работи над бижуто на даден клиент, майсторът златар опознава отблизо човека. Така се ражда най-доброто за всеки. То е еманация на характера, на добронамереността и енергията в човека. Преди време бижутерът изработвал халки за бъдещо семейство, но нещо все не се получавало - едната халка се чупела, а дори майсторът се поизгорил. "Не е на добро", помислил си златарят, но все пак изпълнил поръчката. След има-няма две години семейството се разпаднало, развели се. "Знаех си, че не са един за друг, че няма да се получи, но как да им го кажа", вдига рамене Косьо. Сега, когато усети, че нещо с "енергиите не е както трябва" и съдбата не е отредила за някой да има бижу от него, просто намира начин да отклони поръчката.
Бижутата му са различни, защото влага в тях част от себе си. За да изпълни поръчка, понякога му е необходимо много време - рови се, чете, открива. Друг път просто сънува, става от леглото, отива в ателието и пръстенът се излива. Не крие, че обича предизвикателствата. Случайно е станал бижутер, но за цял живот. Правел е автомобили, а в зората на демокрацията дори е продавал маратонки. От двайсетина години е открил призванието си. Работи, когато има желание, когато му върви. "Ако в първия час работата не тръгне, ставам и излизам. Трябва да има ищах, насила не става", убеден е Константин. Вярва, че нищо в живота не е случайно, а закономерно. Както закономерно е стигнал до мига, в който е изработил реплика на Калояновия пръстен, тамплиерски пръстен или 100-грамова египетска гривна с боговете Озирис, Изида и с окото на Ра, пръстен на Александър Велики - с кулите на Вавилон, в средата с камея от опал с ръчно издялан лик на владетеля. Преди време клиент поискал от него да му направи пръстена на Атлантида. Наложило се доста да се порови и не се зачудил, когато разбрал, че бижуто осигурява енергийна защита, като се сложи на средния пръст.
Самият Косьо рядко носи бижута. Казва, че му се схващали ставите и сухожилията. Сънувал за себе си пръстен с Константин и Елена и го направил. Той е от 24 карата злато и 100 процента сребро, има и шест диаманта, а в средата - гранат, наподобяващ око. "Е, в живота не трябва да се прекалява с това, което не бива да правим, и Архитектът ни го казва", споделя загадъчно Косьо. Не натрапва мъдростта си, но е убеден, че животът ни не зависи изцяло и само от нас. "Ако зависеше, щяхме да сме други", отбелязва бижутерът, отпускайки се в реставрирано от самия него кресло на Фердинанд и с поглед в картините на Фрагонар.
Иска ми се още да се наслаждавам на света на Косьо. Приятно е да слушаш любопитните истории за магията на красотата и хармонията. Подарява ми две порцеланови купички на няколко века с репродукции на Фрагонар. Страхувах се да ги докосна. След срещата с Косьо ги ползвам всеки ден. Защото насладата от безвремието, спокойствието и красотата на неговия свят вече са част от мен.


Снимки АВТОРКАТА и ЛИЧЕН АРХИВ

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ