18 Април 2024четвъртък23:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП-София призова за повече лява политика

Левицата трябва да покаже, че не е обвързана с ДПС, коментира лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов

/ брой: 183

автор:Александър Симов

visibility 1313

Само с ясна лява политика БСП трябва да отговори на очакванията на своите избиратели. Този извод направи в събота председателят на БСП-София Калоян Паргов по време на конференция, на която столичните социалисти подредиха листите за кандидат-депутати за изборите на 5 октомври. Според него само с ясни леви идеи социалистическата партия може да разсее съмнението, че зад политиката стоят задкулисни и корпоративни интереси.
"Немалко добри неща бяха направени за България и за българските граждани през едногодишното управление с мандата на БСП. Работихме при сложна, трудна и динамична обстановка. Хората обаче очакваха повече", коментира Паргов. Той допълни, че левицата в София е получила много ясен протестен вот на европейските избори. Само 40% от избирателите на БСП в София излязоха да гласуват на тях, отчете лидерът на софийските леви. Неговият анализ сочи, че за лошия резултат на червените в столицата са виновни кризата в Украйна и неясната позиция спрямо Русия, както и скандалите с АБВ. От този развод БСП изгуби около 20 000 избиратели в София, обясни Паргов. БСП трябва да се отвори към хората, които имат ляво мислене, подчерта още той.
Председателят на столичните социалисти изтъкна сложната политическа ситуация в страната, базираща се на остър конфронтационен дух. Паргов не спести критиките си към държавния глава, който завишил правомощията на служебния кабинет. Нужно е обновление в левицата - БСП трябва да покаже, че е самостоятелна и необвързана с ДПС, подчерта лидерът на софийските социалисти.
БСП-София пък трябва според него да генерира идеи, които да тласкат партията напред. Нужна ни е консолидация на всички организации, подчерта Паргов. Той е оптимист, че БСП-София може да постигне добри резултати на предсрочния вот. Затова червените в София трябва да са напълно мобилизирани и активни в кампанията. Директен и открит диалог с избирателите, предлага лидерът на БСП-София. Част от кампанията ще е връщане на доверието на хората в институциите.
Градската организация беше двигател на промяната след катастрофалния провал на евроизборите, обърна се към делегатите на конференцията и бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров. Направихме първата крачка на промяната, но някак си ми е тревожно, заяви той. Тревогата му идвала от това, че не можел да си изясни с какви послания социалистите ще се явят пред своите избиратели, и сравни ситуацията с това БСП да се намира в нещо като блато.
Овчаров изрази опасения, че тактиката на новото ръководство на партията за изборите не е най-правилната - да не се водят нови битки и да не се откриват нови фронтове. Той посочи, че все пак БСП-София застава зад волята на новия лидер. Овчаров предупреди: "Тези, които му прошепват стратегията на припълзяването, след два месеца ще му кажат: "Мишо, ти си човек на статуквото". "Може би е прав Мишо - 5 октомври не е бой последен, а битка по пътя, но това ли е пътят", посочи още той.
БСП се нуждае от рязък завой, категоричен е Овчаров. Истината е същността на всеки морал, трябва да започнем да казваме истината, трябва да започнем да не се страхуваме от истината, заяви още бившият енергиен министър.
По време на закритата част от заседанието на конференцията бяха променени правилата, по които се гласува за листите, и това предизвика напрежение сред социалистите. Новите правила предвиждаха хората от даден многомандатен избирателен район да могат да гласуват само за листата, която е предвидена за него. Това предизвика остри спорове и няколко гласувания. Много делегати останаха недоволни от рязката и според тях немотивирана смяна на правилата. В крайна сметка за водачи на листите в 23, 24 и 25 МИР бяха определени Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Янаки Стоилов. Последната дума за водачите обаче има Националният съвет на партията, така че вероятно може да има промени в тази подредба.


Резултати


23-ти МИР


1. Жельо Бойчев
2. Стоян Мирчев
3. Петър Апостолов
4. Ваня Добрева
5. Анна Янева

24-ти МИР


1. Георги Свиленски
2. Цветана Кочкова
3. Борис Цветков
4. Таско Ерменков
5. Иван Ченчев

25-ти МИР


1. Янаки Стоилов
2. Николай Малинов
3. Борислав Борисов
4. Валентин Котов
5. Деница Караджова

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ