19 Април 2024петък07:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Застреляхме ягуара, ура!

/ брой: 184

автор:Николай Коев

visibility 3659

    Преди дни нацията бе потопена в дълбока скръб. С навлажнени от мъка очи демократизиращото се народонаселение узна с ужас, че ягуар в провинциален зоопарк намерил скоропостижно смъртта си след изстрел на ловец. Защитниците на животните и симпатизиращият им маса народ естествено останаха глухи за реалната опасност побягналият звяр да разкъса някое дете например. В случая бе по-важно да бъдем европейци на ниво. Пък, в крайна сметка, в България хора много, а ягуари - малко. Затова логично прокуратурата започна разследване, а експерти по ягуаровите дела захващат комплексна проверка на трагедията в нелицензираната зоологическа градина, включително на рецептурниците за храна на различните видове от планетарната фауна. 
Не си мислите, че не обичам ягуарите и изобщо животните. Напротив, много са ми симпатични, особено когато откривам качества в тях, позабравени сред хората. Но все пак онзи примат Homo sapiens, към който в някаква степен принадлежа, ми е по драг. И ми е тъжно, когато съзирам, че уникалният със своя разсъдък наш вид оскотява. Защото ако питомците в зоопарка все пак ги хранят по рецептура всеки ден, то в отечеството доста много представители на човешкия ни род направо гладуват. Убедих се в това на място в няколко български села. Погромът е тотален. Работа никаква, хората обезверени, съществуването - мизерно. Едва ли не в култ е издигнат хлябът, без който оцеляването е проблематично. Младежите, доколкото ги има, варят джанковица и живуркат някак с пенсийките на старите. На всичко отгоре дъждовната година съсипа голяма част от домашните насаждения, а да не говорим за пострадалите от наводненията. То цялата страна практически е в непрестанно бедствие през годините на псевдодемокрация, но това вече е дълга над 20-годишна история, за която ще си спомняме единствено с омерзение.
    На фона на този нерадостен пейзаж през есента народа отново го подкарват на избори. Тоест суверенът да определи кой да го води към благоденствието през следващите години, или... месеци. А хората по селата, уверявам ви, не са във възторг от предсрочния вот. Споделят, но с шепот на страх пред евентуално бъдещо управление на ГЕРБ, че "наште", разбирай досегашните управници, все пак направили нещо, пък и към пенсийките притурили някой лев. И пак с боязън пред развилнелите се пропагандатори на партията-цвете мълвят под сурдинка, че те си знаят за кого ще гласуват, но искат да си видят хората от бюлетините, за да си изплачат мъката.
    Такива работи, ще кажете, селски. Добре, а какво става в градовете. Вилнееща пропаганда с привкус на предстояща власт и... още нещо - преобладаваща роболепна медийна среда. Нейни бързорасли представители се стараят упорито да ни убеждават, че мракобесието на доскорошните управляващи най-после и безвъзвратно си е отишло. Пропагандната перверзия прелива дори в разсъждения от рода на: "...колко сме свободни без металните заграждения пред парламента". Не "помнят" словоблудците, че платените протести целяха да превземат със сила Народното събрание. За деструктивните опозиционери целта бе да се свали омразното правителство, при което те не можеха да впият стръвните си хоботчета в омършавялото тяло на държавата. А когато силите на реда започнаха да изпълняват законовите си задължения, настана вой до небесата. Замечтаните за бляскавото си бъдеще край белия роял на площада не искаха и да знаят, че силовото посегателство срещу законни държавни структури не е демокрация.
Но в случая важното бе друго - да се поругае правителството и БСП, да се предизвика парламентарна криза и да се свали с цената на всичко легитимното управление. Което, при нечовешки натиск от улицата и от опонентите, направи всъщност съвсем немалко за ограничения си времеви ресурс. Сега овластените вече протестиращи го представят като чудовище, но обикновените хора в окото на кризата в селските райони поеха глътка въздух през изминалата година, а и не само те. Попитайте просто за сведение кога бизнесът е бил по-добре - при току-що отишлото си правителство, или при това на Борисов ? Подозирам какъв ще е отговорът. Затова не мога да повярвам докрай на социологическите шамани за зашеметяваща преднина на ГЕРБ пред БСП. Или, може би, многострадалният ни народ е решил да се направи ритуално харакири, за да не се мъчи повече?
Другият вариант е да убием ягуара в себе си и яростта да отстъпи място на благостта и разума. И да изберем да ни управлява този, който мисли със сърцето си за мнозинството от обикновени отрудени хора, а не за онези на върха на имотната и финансова пирамида, които при всички варианти са си все отгоре. Така че, не позволявайте на звяра във вас да властва и с лукавство да насочва ръката ви за кой ли път към грешния избор. Убийте чудовището. За такава смърт поне защитниците на животните няма да ви съдят.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ