28 Март 2024четвъртък10:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С продънена лодка по пътя към надеждата

Всеки да се справя сам - фактите сочат, че принципът на солидарността липсва в миграционната политика на ЕС

/ брой: 189

автор:Кристиела Симеонова

visibility 162

Всяка година стотици хиляди мигранти от бедни страни и зони на военни конфликти и хуманитарни катастрофи предприемат рисковано пътуване на надеждата - надеждата, че ще отидат на по-добро, сигурно и спокойно място за живот. Старият континент се е превърнал в онзи оазис на неумиращата надежда, пътят до който обаче често пъти се оказва последното пътуване на тези изстрадали хора, имали злата участ да се превърнат в бежанци. А на световно ниво, както твърди Би Би Си, Европа се оказва мястото, където се обработват най-много молби за получаване на бежански статут.
Почти всекидневно в медиите присъстват информации, макар и да не им се отделя особено внимание, за поредните удавени бежанци, неуспели да се доберат до европейските брегове, или пък за късметлиите - поредните спасени. Тревожен е фактът, че голяма част от достигналите Европа имигранти са деца, като две трети от тях са тръгнали без семействата си, които в отчаянието си са дали последните си пари на трафиканти, за да спасят отрочетата си.
Много от хората, търсещи надеждата, предприемат дълги и опасни пътувания през няколко държави, преди да се отправят на финалното си "пътешествие" на борда на претъпкана продънена лодка без храна, без вода, без спасителни жилетки... Трудно е да се пресметне точният брой на хората, които намират смъртта си по време на пътуването от Африка към Европа. Според неофициални данни на правозащитни организации повече от 10 хил. са загинали, прекосявайки Средиземно море, през последните две десетилетия.
През 2013 г. над половината от нелегалните имигранти идват в Европа по море. Това е най-високият процент в последните години според Фронтекс - европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки. През 2009-а и 2011-а приблизително половината от нелегалните имигранти акостират на европейските брегове. През 2010-а и 2012-а по-голямата част от тях влизат в Европа по суша. Много трудно е да бъде определен точният им брой, тъй като някои от тях първоначално живеят в Европа с легален статут, но престоят им е по-дълъг отколкото им позволяват визите, и така се превръщат в нелегални. Голяма част от тези хора бягат от опасната обстановка в родната страна. Днес приблизително една четвърт идват от Сирия. Преди пет години например почти четвърт от имигрантите по вода идваха в Европа от Афганистан. Днес те са под 10 процента.
Броят на мигрантите, прекосяващи Средиземно море от бреговете на Либия към Италия, е скочил драстично през първата половина на 2014 г., с което счупи рекордите на Арабската пролет през 2011 г., съобщи Фронтекс миналата седмица.Броят на мигрантите и бежанците, които идват в Италия и в Малта, е нараснал с 500 процента за първите седем месеца от годината в сравнение със същия период на миналата година - 78 300 души срещу 12 915. Рязкото нарастване на броя на пристигащите е свързано с новата вълна на насилие и хаос в Либия. Като друга причина експерти сочат и морската операция "Маре Нострум" на италианското правителство за издирване и спасяване на мигранти.
"Маре Нострум" стартира през октомври миналата година, след като 368 мъже, жени и деца от африкански произход се удавиха край остров Лампедуза. Операцията се състои от пет плавателни съда. На тях освен екипажа има полицаи, доктори и служебни лица, отговарящи за имигрантите. Спасените получават медицински преглед и храна. Органите на реда ги проверяват, дават им документи за идентификация и започват работа по документите за бежански статут. Не всички в Италия обаче подкрепят операцията. Според мнозина тя е бреме за италианските данъкоплатци. Миналата година в Италия са постъпили 27 800 молби от хора, искащи някаква степен на убежище, броят им тази година ще е значително по-висок. Имигрантите блокират пътища и се стига до сблъсъци с полицията в Сицилия като протеста за бавното обработване на молбите, което може да отнеме две години. "Маре Нострум" струва на Италия по 9 млн. евро на месец. Рим настоява Фронтекс да поеме контрола над операцията, но като се има предвид, че бюджетът на агенцията е 89 млн. евро за 2014 г., това е невъзможно. Правителството на Италия многократно се обръща към ЕС с призив за помощ в справянето с нелегалните мигранти. Именно миграционната политика Рим постави сред основните приоритети на 6-месечното си ротационно председателство на ЕС. "Не можем да оставим лодка, пълна с хора, да потъне само защото не се знае в чия компетенция е спасяването й", заяви италианският премиер Матео Ренци на официалната церемония по поемането на председателството. От своя страна, ЕС твърди, че предоставя достатъчно помощ на Италия.
За ръст на имигрантите алармира и Испания. Над 1200 имигранти нелегално са влезли по море в Испания само за първите два дни на миналата седмица. За три дни испанската брегова охрана пък е спасила 126 малки лодки с 1229 души на борда, които са се опитвали да изминат краткото, но често пъти опасно разстояние от Мароко до Испания. Само през миналия вторник 920 души са прекосили това разстояние в 94 лодки, с 116 жени и 26 деца на борда. Хиляди мигранти от Субсахарска Африка живеят в импровизирани лагери в Северно Мароко. А опитите да се прескочи тройната метална ограда, висока над 6 метра, разделяща автономния испански град Мелиля от Испания, са всекидневие.
Броят на пристигналите по море мигранти се е удвоил пред първите шест месеца на тази година на 25 000, твърди от своя страна гръцката полиция, макар че тази бройка включва само тези, които те са прихванали.
След като акостират, живи и здрави, на европейска земя в периферията на Стария континент, имигрантите обикновено се отправят на север, към Франция например. Пристанището в Кале в Северна Франция е предпочитаната отправна точка за онези, които се надяват да се покатерят на покрива на камион, пътуващ за Великобритания. Швеция пък се откроява с това, че е особено гостоприемна към търсещите убежище, както пише сп. "Икономист". През септември 2013 г. тя стана първата страна член на ЕС, която предостави статут на постоянно пребиваващи на бежанците от Сирия. През първите пет месеца на тази година над 8000 сирийци са подали молби за убежище. Според публикуван през юни доклад на Евростат, статистическата служба на ЕС, през 2013 г. Швеция с относително малкото си население от 9, 5 млн. души е приела 12,5 процента от общия брой на 435 000-те търсещи убежище в ЕС. Повечето от тях са били от Сирия. Натоварването започва осезаемо да се усеща. Швеция, както и Германия, която за 2013 г. е получила около 110 хил. молби за получаване на убежище, и Франция, се оплаква, че приема повече, отколкото е справедливо. А какво да кажат по-бедните, южни държави, през които минава потокът имигранти?
И все пак ЕС като цяло прави нещо. Фронтекс например преследва трафикантите на хора, а Еврокомисията преговаря със северноафриканските държави за съвместна защита на границите и за ограничени квоти легални мигранти. Системата Евросур, която работи от началото на декември миналата година, помага за спасяването на човешки животи - след инсталирането на новата система бедстващите плавателни съдове, пълни с бежанци, могат по-бързо да бъдат локализирани и спасени. До момента външните граници на Европейския съюз, обхващащи почти 15 000 километра, бяха контролирани предимно от националните гранични служби, подкрепяни от агенцията за охрана на европейските външни граници Фронтекс. В отделните държави за граничния контрол обичайно отговарят две или повече министерства. Сега Евросур свързва всички тези звена в единна система и организира наблюдението със сателити и разузнавателни безпилотни самолети. За тази цел през следващите девет години са предназначени 340 млн. евро.
Сложен и нееднозначен е въпросът с бежанците. Неотдавна и нашата страна се сблъска остро с този проблем. Освен финансовия ресурс и формалната страна проблемът има и емоционална. Ако успеят да се доберат живи до Европа, нерядко имигрантите се сблъскват с липса на състрадание. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" пък упреква ЕС, че си затваря очите за нарушенията на човешките права на бежанците. В Гърция те попадат в пренаселени мизерни лагери за задържане, докато в Италия често се озовават на улицата, пише "Шпигел". Малцина успяват да си намерят работа. Според Агенцията за бежанците на ООН пък има повече разселени хора днес, отколкото по всяко време след края на Втората световна война.
Горещите точки по света, откъдето хората са принудени да бягат, още дълго време ще си останат горещи. Европейската политика за бежанците е основана на разделението, солидарността е почти непозната дума. Именно Гърция, Италия и Малта се оплакват най-често от несправедливото разпределение на бежанците в рамките на ЕС. Предвид мащаба на миграционния поток, Евросъюзът трябва сериозно да се заеме с политиката си за бежанците и да предприеме по-решителни действия, а не само да се чуват призиви, за да бъдат предотвратени човешките трагедии, които всекидневно се случват на европейските граници. Миграционният проблем може да бъде решен и чрез взаимната работа с третите страни, откъдето идват бежанците. За пореден път - нужни са повече действия!

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ