24 Април 2024сряда07:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нека има приказки на всяка крачка!

Международният куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много" се открива на 3 септември в Пловдив

/ брой: 190

автор:Пенка Калинкова

visibility 2212

Пет дни в Пловдив млади и стари ще се веселят с програмата на XXI Международен куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много" & TheatAir 2014". Откриването е на 3 септември, когато в 17 ч. на площада пред община Пловдив Хилтоф ще покаже улична клоунада от Испания, веднага след неговото представление ще тръгнат по главната улица гигантските кукли на кокили от Театъра на огъня и сенките Fireter, на Римския стадион ще ни чака живата статуя Ащон Ка, а малко преди официалното откриване пред кукления театър Маг Фофичино от Италия ще развърти магически балони над седемте тепета.
"Двама са малко - трима са много" започва с "Грозна приказка" на театъра домакин. Тя е неотдавнашна премиера, работа на режисьора Веселин Бойдев. Столичният куклен театър идва на феста с "О, колко е хубаво в Панама" с Мая Бежанска и Мила Коларова, Център за изкуства "За Родопите" - с "Жълто" на Петър Тодоров и Десислава Минчева на сцената на Радио Пловдив, Варненският куклен театър - с "Малки вълшебници". Всичко това ще видим на 4 септември. В Пловдив идват със свои представления театрите от Марибор, Словения, и от Томск, Русия. Пристига и Академичният куклен театър "Сергей Образцов" от Москва. Руските колеги ще представят "Снежния човек" по Андерсен. Кои още играят на познатата сцена - театър "Ако" и театър "Хенд". Закрива на 7 септември Бургаският куклен театър с "Меко казано" от Валери Петров.
И докато вървят представленията в сградата на Кукления театър, по площади и улици в центъра на Пловдив ще се вихрят Хилтоф и Ащон Ка, заслужила поредна награда на пореден фестивал, Маг Фофичино с огромните сапунени балони, в които може да се побере цял човек, и гигантските кукли на кокили, изобразяващи този път огромни насекоми. Тази година в програмата на открито ще можем да видим и атрактивните циркови артисти от Унгария - трупата Firebirds. Цялата програма TheatAir е на открито и без пари. Много зрелищно и красиво. А на площадчето на улица "Железарска", в началото на Капана, ще попаднем в "капана" на живата музика на BushWhackers/БушУакърс - не ги познавам, нова формация от София са, надявам се да са добри и да може под тяхната музика да се танцува.
И така, всяка вечер от 20 ч. в продължение на четири дни. Мотото на тазгодишния двоен празник е "Нека има приказки на всяка крачка!" Чудесно измислено. Ще ни дойде добре, имаме нужда от такъв отдушник след горещото и изпълнено с драматични събития лято. Има представления за всички възрасти и вкусове. От Гина Кафеджиян, председател на фестивалното сдружение, научаваме още, че двата модула на любимия фестивал ще се движат заедно и че следващото издание на фестивала е през 2016 г.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ