29 Март 2024петък14:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

Размисли край панелите

/ брой: 190

автор:Николай Коев

visibility 3677

    Объркани мисли се лутат през тези дни в съзнанието на мнозина българи. В пламтящото августовско безсъние нашенецът търси отговори на много въпроси и заспива едва призори, без дори да напипа истината за обърканото си всекидневие. Затова с пластмасова чашка кафе в пластмасовото ни време нищи в по-прохладните утрини политиката с комшии в скалъпени набързо обекти за "бързо" забогатяване по крайните спирки на столичния автотранспорт. Та на една такава спявка бях неволен, а може би и нарочен свидетел. И ето ви без редакция част от разсъжденията в този народен парламент, в който също имаше групи по интереси и убеждения, но категорично липсваха управляващи и опозиция, а всички бяха представители на огромната маса зле управлявани.
    "Абе, тоя близнак (разбирай премиера) от ръкава ли го извадиха? Бил професор, ама тая работа не е за учени, а за магьосници. На нас такива ни трябват, факири, да махат с кърпата и да вадят гълъбчета, все бели, пък и да снасят мангизи най-добре", заявява убедително представител на автотранспорта. "То пари има много, ама не са в нас, уважаеми", някак доверително прошепна бивш учител по математика и конкретизира, че голяма загриженост се е завихрила сред политиците за сметките и над 100 хиляди евро в Корпоративната търговска банка. На което барманка от сринатия по целесъобразност при демокрацията витошки хотел "Щастливеца" репликира: "Ами пестили хората, мъчили се, защо да не си вземат парите. То и ние навремето...", изрече със замечтан поглед ала Грета Гарбо някогашната красавица. И явно се понесе в спомени за препълнения с чужденци дневен бар на известния обект на "Балкантурист".
    На съседната маса след традиционните приказки за природните аномалии и пагубното им влияние върху кръвното налягане бе тръгнала раздумка за дневната политика. Та в този контекст, както претенциозно би казал един новоизбран за евродепутат нашенец, пръстът бе опрян върху служебното правителство. "Този служебен кабинет, както му е легнал на Бойко, може и да си го оставят. Разтребиха всички неудобни, назначиха американчета, върнаха си хората по места, пък и онзи - митничаря, Ваньо ли беше, ще пълни добре партийната касичка. Защо му е на ГЕРБ сега да се набутва, когато и без друго много се омацаха. Ще си управляват чрез професора и президента и... шапка на тояга. Те от БСП-то добре ги бяха подкарали, ама не им стигна време да свършат работата. Нищо, може пък да има второ полувреме, а и не се знае кой накрая ще бие дузпите", изрече уверено мъж на средна възраст в очакване на реплика. "Струва ми се, че лопатата Близнашки волно или неволно върши много добра работа на левите сили. При този яростен реваншизъм под диктат няма как да не се вдигнат процентите на хората на Миков, а вижте, дори и някои десни роптаят срещу простотиите на правителството. То бива демокрация, ама това нашето си е чиста демонстрация на всевластие, което като нищо може да обърне палачинката. И тази история с "Уестингхаус". С пропагандна цел преди изборите герберите са готови дори да жертват вечната и нерушима дружба с Щатите и обявиха чрез поставеното служебно лице Щонов цена за новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" около 12 млрд. лева, за да ударят левия енергиен министър Стойнев. То пък се оказа, съобщили от компанията, че милиардите били 8. Пак много, но не 12. А кметицата Фандъкова, и тя не пропуска да даде предизборен принос за своите. Сега след три години се сети, че археологическите находки срещу ЦУМ нямало да издържат още една зима. С една дума, виновна е последната година на Орешарски. Затова пък сега на пожар първият археолог на републиката Борисов ще спаси положението. И ето ти пак пропаганда, но евтина, за балъци", завърши многозначително с патос университетски преподавател и приключи традиционно с тъга за активното си присъствие в синята вълна в началото на промените.
    След думите на доцента настъпи тишина. Народният парламент излезе в нерегламентирана почивка за по една биричка, след което минутите за размисъл бяха драстично нарушени от доскорошен представител на службите, което според скудоумието на всезнайковци от новото време е нищо повече от "репресивен апарат". "Да ви кажа, колеги" - обърна се той направо към двете маси на дискусията. "Анализирайки действията на служебното правителство, стигам до извода, че Близнашки е в ролята на агент за влияние, внедрен от сили, които искат да заличат ГЕРБ и провалят президента. Дали умишлено или без да осъзнава служебният премиер се е вкарал в този театър, не знам. Факт е обаче, че в резултат от тъпите ходове на това правителство доверието по отношение на десния сектор ерозира с тенденция за кулминация на предсрочния вот".
    Отново настъпи тишина, след което всеки с обърканите си мисли се отправи към своята панелна архитектурна забележителност.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ