28 Март 2024четвъртък15:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поезията на Драгомир Шопов

Писмо до поета

/ брой: 192

visibility 2257

Мирослав Миндов

Браво, Драгомире! Пиша ти това писмо през август 2014 г. Една година след твоя 75-годишен юбилей. В писмо мога да пиша свободно всичко, което искам да ти кажа във връзка със стихосбирката "Прошепнато насаме".
Ти оцеля в многоетажните високи кръгове на литературата като поет, критик, редактор. Ти си искрен талант и е твърде рано да слагаш край на своите сънища.
Спомням си нашата младост. Ти бе завеждащ "Поезия" в Националното радио, а аз - артист в Радиотеатъра. Красиво време на мечти и воля за нови успехи в обкръжението на големи белетристи, поети и режисьори.
Споделям твоя избор на стиховете в "Прошепнато насаме". Когато човек е на години, може да си поплаче - в началото и в края. Началото - детството, и края - въображаемата катафалка. Тук се крие вълшебството и смисълът в "Прошепнато насаме". Раздяла със слънчево детство и край - раздяла с живота. Душата познава човешката драма. Всичко е поезия за природата - земя и небе. Не е лесно да се разделиш с преживяното. Поезията е майка на всичко в изкуствата и в живота. Най-големите поети на света са написали и големи драми за живота.
В тези мигове на живота ти чувстваш голяма скръб за твоята майка - благородна Богородица, и за баща ти - известен български адвокат, виден интелектуалец. Ти си роден в семейство на голям род, с традиции и родова памет. Когато баща ти като млад юрист е назначен за селски кмет, твоето детство преминава в селска обстановка, пълен си със спомени и размисли за живота. Детството са твоите картини и звуци във всемира: селската улица, крушата на двора, петелът, кучешкият лай, стоборът, къщите, черковната камбанария, кончетата, звездите, кацнали върху покривите на къщите... През целия си живот ти живееш с кристалните утрини на слънцето, с уханията на треви и поляни. Но зеленият хор на щурците, гласът на вълшебна суета са изчезващо бледи в есенното твое небе.
"Колко съм стар - стар като моята полушубка със скъсан ръкав" - чета в твоята поезия.
Днес светът пътува в нищета и скръб. Пишеш за глухонямото момиче с празна кофичка от кисело мляко, което проси в трамвая. Пишеш за клошаря, ровещ в кофите за боклук. "Просяци, всички сме просяци" - страда душата ти. В своята мълчалива болка душата ти живее със стиховете на Ботев, Яворов, Димитър Бояджиев, Христо Ясенов, Дебелянов... В поетична галерия от картини, образи и думи звучат гласове на отминала романтика: на калайджията, вехтошаря, ковача, рибарите, косачите... Има есенни и зимни пейзажи, дървета, дъжд и сняг. Живопис от красота, сезони и думи. Носталгия, с която ти никога няма да се разделиш. Зная, че човекът не се страхува от смъртта, но е трудна, драматично трудна е раздялата със земята, с миналото... Всяко твое стихотворение носи настроения, теми, изповедална човечност, дух, култура в ритмиката на фразата, чувство за композиция, за звучност - една завладяваща партитура от стихове и душевност. Душата ти е отворена за мъдрост и знания. Това блести в "Прошепнато насаме".
Смъртта на родители, близки, съратници, приятели те води към началото и края на твоята поетическа сага. Ти пишеш със светла душа, устремен към върхове. В такива моменти душата говори с гласа на земята.
Ти не желаеш слава и почести. Твоята поезия е за тези, които обичат Бога, сътворението, мъдростта и живота. Ти търсиш в човешката душа обич и добрина, презираш лъжата и измамата, завистта и злото.
Зная колко обичаш старата триетажна къща на баща си. Времето е превърнало в прах най-скъпите неща от нея: портрета на майка ти, рисуван от голям художник, покрива, вратите, жарта от огнището, стените - всичко, всичко... И старата снимка на тримата: майка, син, баща... Това е голямата любов, в която сърцето ти плаче, твоите литературни пътеки са молитви и стихове, които звучат в твоите сънища, картини и хора - незабравими страници от бисери в литературата.
Скъпи приятелю, зная, че ти пазиш свидно завета на татко си да не свеждаш глава. В тази невероятна стихосбирка си съхранил най-нежните чувства, очите, ръцете, душата на твоето вдъхновение и безсънни нощи, бисерна усмивка и безсмъртна любов към твоята Галя, която е навсякъде в поетичната поема на сърцето ти.
За кой ли път чета "Прошепнато насаме". В душата ми молитвено искри твоята божествена прошка: "Ще поискам прошка от тази земя, която толкова безмилостно газим." Ти искаш прошка от старото дърво, от птицата за гнездото й разрушено, прошка от листа, върху който пишеш с години, прошка от думите - казани или премълчани, прошка от сълзите в очите на любимата жена...

Колко много прошка!
        Ще имам ли време за всичко?
Ако все пак не успея -
                  ще бъде ли грях?
Да не мислим сега!
Виж слънцето над Витоша
                  към нас наднича.
Прости ми, слънце,
задето след толкова неволи
                  до днес оцелях.

    Просто Реквиема на Моцарт!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ