24 Април 2024сряда16:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София не е в Европа

/ брой: 192

автор:Милена Николова

visibility 938

Защо София не може да бъде европейска столица на културата? Свидетели сме на големите очаквания на кметския екип на г-жа Фандъкова, който води кампания за този престижен статут за 2019 година. София обаче няма как да бъде европейска столица на културата! Въпреки природните си забележителности, приятните хора, римските старини, сецесионовата архитектура, която е реплика на тази от Виена.
Отговорът на Големия въпрос идва с птичи поглед от кацащ самолет на летище София. Няма в Европа толкова порутен град като нашия, който да посреща кандидатите да видят нашето културно чудо. Такива гледки имаше в съседна Сърбия, но след войната.
 В София улиците са разорани от безхаберие като след бомбардировки. Трябва да сме благодарни на социализма, че още има тротоари, макар - също разбити. Иначе щяхме да газим само в кал. Кметицата и нейните подчинени явно не ползват малките улички около Общината. Там има ями сред гранитните павета. Тази година павираха един тротоар от не повече от 500 м. Не говоря за кварталите - там хората пълзят по руини. Толкова за четири години управление.
София не може да бъде място за култура с няколко представителни сгради като нашенския "Лувър"- луксозна кръпка сред мизерията наоколо.
Квартали като "Люлин" и "Дружба" са забравени от бога. Но оттам влизат чужденците откъм Калотина и откъм Пловдив. Столицата посреща всеки европеец с дупки като кратери, автосервизи бараки и сметища. Наскоро имаше яма точно пред надписа "София". По такива пътища вървят гражданите. София (без центъра) е без светофари и пешеходни пътеки. Реклами на различни езици и знаци "упътват" като на битпазар.
Вината не е на софиянци, те правят каквото могат. Запълват дупките на пътя с камъни, санират сгради в разноцветни багри, леят бетон пред входовете си. Затова и блоковете ни приличат на простор с разноцветно пране. Садят цветя и дървета, дано прикрият грозотията и липсата на грижа в София от 25 години. Това е София днес. Тъмна, мръсна, порутена като бразилско гето. Всичко друго, но не и столица. Още по-малко европейска.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ