23 Април 2024вторник10:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП:

Отстраняването на шефа на военното разузнаване граничи с престъпление

Росен Плевнелиев се превръща в заплаха за националната сигурност, смятат социалистите

/ брой: 194

автор:Александър Симов

visibility 83

Смяната на шефа на военното разузнаване Веселин Иванов е неприемлива, а част от аргументацията за нея граничи с престъпление. Това обяви вчера членът на ИБ на БСП и бивш военен министър Ангел Найденов. Според него един от аргументите за готвената промяна, че не са били предадени архиви с данни на чуждестранни граждани, сътрудничили на разузнаването, е престъпен. Найденов смята, че действието на Закона за досиетата е изродено до инструмент за омаскаряване на хора, до разчистване на сметки и поставянето под един знаменател на всички, които са работили за държавата. Ние като партия вече сме се произнесли, че този закон е бил опорочен от гледна точка на аргументите за неговото прилагане и преди това за неговото приемане, коментира социалистът. По думите му в случая нищо не изисква да се ползва подобен аргумент, така както нищо не изисква тази информация да бъде търсена от Комисията по досиетата. "Всеки един, който си позволи подобно действие, ще си навлече презрение и позор. Лошото е, че всичко това застрашава хора, застрашава сигурността и се отразява върху интересите на България. Това вече е престъпно", повтори той.
Вместо президентът да бъде гарант на националната сигурност, по-скоро с действията си и с импулсите, които дава, Росен Плевнелиев се превръща в опасност за националната сигурност, коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той определи намерението на служебния кабинет да смени началника на "Военна информация" като "безпрецедентен факт в най-новата история в България". "Смяна на безспорен специалист, какъвто е Веселин Иванов, ще окаже влияние върху резултатите на службата. Иванов беше назначен по времето на ГЕРБ, не беше сменен от Ангел Найденов заради добрите резултати и заради добрите отзиви от партньорските служби", заяви Мерджанов.
Мерджанов също остро се възмути от действията на Комисията по досиетата. "Тя обикновено се възбужда в предизборен период, ние нерядко сме поставяли въпросите за дейността и резултатите на тази комисия. Многократно сме изтъквали, че тази комисия до голяма степен е изчерпала съдържанието и дейността си. Може би си струва държавният глава и служебното правителство да озаптят действията на Евтим Костадинов", коментира той.
"Само за две седмици стана ясно, че назначеното от държавния глава Росен Плевнелиев служебно правителство не е служебното правителство на България. Това е партийно или може би по-скоро коалиционно правителство, съставено от представители на "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ", каза говорителят на БСП. "Няма как да си обясним поголовните чистки, които започнаха във ВиК сектора, в ДНСК, в бордовете на болниците, в енергийните бордове, в МЗХ, в ИАГ, в областните управи и в Агенция "Митници", заяви Мерджанов. Според него при разпределението на ресорите в служебното правителство ГЕРБ е взел Агенция "Митници" и икономическите министерства, РБ е получил МВР и службите, а на "Протестна мрежа" са били дадени премиерското място, съветниците, немалка част от културното министерство, както и Министерството на правосъдието.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ