26 Април 2024петък21:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С Театъра на Джеки Чан започва One Dance Week

17 спектакъла от три континента ще се изиграят по време на седмото издание на танцовия фестивал

/ брой: 196

автор:Пенка Калинкова

visibility 1222

Десет дни (28 август - 6 септември) Пловдив отново ще бъде световна танцова сцена. Тук в продължение на години се утвърждава  международният фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия". Сега и седмото издание на танцовия фестивал на Платформата за културни събития Едно - One Dance Week, ще се състои в Пловдив в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Ще се изиграят 17 спектакъла от три континента - Европа, Азия, Америка, както и най-добрите спектакли от съвременната българска танцова сцена. Канят се директори на танцови компании, базирани в различни страни, които да харесат и поканят българските творци на своите фестивали и сцени. Откриването е със зрелищното представление на Театъра на Джеки Чан, китайската танцова компания "Dragon Kung Fu" ("Драгон кунг фу"). Изпълнители са бойци от най-известните школи за кунг фу в Китай, като повечето са от манастира Шао Лин. Петте истории, разказани в спектакъла, са озаглавени така: "Камъкът е гласът на времето", "Дърветата са течаща форма на живот", "Сенките насилват ума", "Мечтите се оформят в огъня", "Оградите могат да освобождават". С този спектакъл "Gateway" театърът на Джеки Чан обикаля света, като предстои да гостува в Москва, както ДУМА вече писа.
Успех е и включването в афиша на фестивала на представление на водещ европейски хореограф като Жил Жобен, компанията му е установена в Швейцария. Любопитното в случая е още и това, че спектакълът е създаден в Церн - Европейския център за изследване на ядрената енергия. Съвременният танц е повлиян от развитието на новите технологии, така се е родил спектакълът "Квант". В Деня на Съединението - 6 септември, който е и празник на града, ще бъде показано необичайно представление - артисти от испанската трупа за вертикален танц "Delreve's" ще танцуват върху фасадата на някогашния хотел "България" на площад "Стефан Стамболов". Представлението е вдъхновено от "Алиса в страната на чудесата" от Луис Карол. Ще гостуват и три продукции от Южна Корея - оказва се, че там е застъпено в университетите обучението по съвременен танц и трима млади хореографи ще ни покажат резултата от своите търсения - спектаклите "6 градуса" (за отношенията между човека и природата), "Сляп" и "Малодушно приятен свят". Идват и танцьори от Съединените щати - хореографката Сидра Бел от Ню Йорк ще покаже спектакъла "Голота".
"One Dance Week" се гордее и със своята програма за деца - танцьори от "Тро", Италия, ще покажат интерактивно изкуство за малките зрители със спектакъла "Японска градина" - разказът е за момче, което напуска селото си и се отправя на пътешествие, а българският спектакъл "Без-крайно" е пресечка на съвременния танц със стрийт танците.
В т.нар. "Български шоукейс" (Българска витрина),  ще се представят сдружение "По действителен случай" с техния пърформънс "Идентичност", Вили Прагер и Ива Свещарова с "Нашето последно па де дьо" по изпълнения на Галина Борисова, тя самата представя "Антигона - това съм аз", Ида Даниел идва с "No movement no sound/Няма движение без звук", пловдивската танцова трупа "Дуенде" ще покаже "Монолог за двама" и "Копнеж", "Дерида денс" ще представи своя мултимедиен пърформанс "Mayday". С голям интерес се очаква танцовият експеримент на работещия от години в чужбина Красен Кръстев. ДУМА вече писа за "The jungle. Plovdiv is burning!", вдъхновен от документалния филм на Джени Ливингстън "Paris is Burning" (1990).
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ