08 Май 2024сряда22:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шистите

/ брой: 197

автор:Тодор Коруев

visibility 4054

     Министърчето-кабелар Васил Щонов побърза да спре "Южен поток" (нали ви казах, че това ще е първото, което ще направи служебният кабинет!). Той е далтонист, синьото гориво от Русия вижда "в червено". После пък шефове на мини поискаха забраната за проучване за добив на шистов газ да отпадне.
 Служебният премиер Георги Близнашки не бърза да дава съгласие, ще пообсъди искането със съветниците си - защо да не поговори с проф. Калин Янакиев, той е спец по философско-теологическите аспекти на шистите. Или с Мануела Малеева - експерт по спортните проблеми при добива на шистов газ. Но скоро ще кандиса, той е предвидим, още повече, че щението на минните шефове е резонанс на позицията на ГЕРБ от края на юли т.г. Тогава Делян Добрев тръгна да се рови в "шистите" - много неща се били променили в технологиите след мораториума и било време да се даде път на проучванията и добива на шистов газ. Приглася му и Трайчо Трайков, сега с глас, подпяващ от нестройните редици на Реформаторския блок. Да не би шистовият метан за разлика от "червения" природен газ на Русия да е "син"?
А пита ли някой жителите на Добруджа и Североизточна България - най-плодородната част на страната ни - дали искат тяхната земя да се нашари с кладенци за шистов газ. Където дупчат проучвателите на "Шеврон", остава лунен пейзаж.  Каквито и нови технологии да се въвеждат, знае се, че находищата на шистовия метан са на 3500- 4000 м - два пъти по-дълбоко в земните недра, за разлика от конвенционалното гориво, и разбиването им е хидравлично и с химикали и то под високо налягане. И няма гаранция нито за подпочвената вода, нито за почвата, нито дали няма да се предизвика разместване на земни пластове. По-разумно е да оставим метана да си "спи" мирно дълбокия си сън, а да потърсим другаде горивото - например в морето. А ГМО-то в енергетиката - шистовият газ - да забравим. 
 Да припомня, че мораториумът върху добива на природен газ от шисти е от януари 2012 г. и бе предизвикан от протестите срещу петгодишното разрешение, дадено от правителството на ГЕРБ на американската фирма "Шеврон" да "извърши за своя сметка и на свой риск търсене на нефт и природен газ в площта "Блок 1 Нови пазар". Европейският съюз междувременно пилатски си изми ръцете в угода на американците: всяка страна членка сама да решава дали да добива природен газ чрез фракинг. Краставиците да са прави - задължително за всички, кокошките и прасетата да са щастливи - също, а за шистовия газ: всяка коза за своя крак.
Така пък се развързаха ръцете на "Шеврон", а той е многорък - шета навсякъде със зейнала паст и няма насита.
"Шеврон" натисна Румъния, получи разрешения за проучване, но там не са престанали с протестите в цялата страна. От Полша компанията си тръгва, не намериха море от шистов газ, както се канеха, а уж това беше "ключът за бягство от Русия". Франция забрани по-нататъшно търсене - не искат да надупчат земята като френско сирене. В Германия са убедени, че за разлика от САЩ страната им е малка и гъсто населена и добиването на шистов газ е опасно за околната среда. В САЩ  наистина е друго - има огромни залежи, но дупчат в безлюдни райони. "Американският износ на втечнен газ ще е силен политически аргумент за натиск срещу Путин" - заяви шефката на енергийната комисия в Сената Мери Ландрю. Но за да стане това, газът трябва да се втечни, за което са необходими съоръжения, да се транспортира с кораби през Атлантика и после от течност отново да се обърне в газ. Макар че в България залежите не са кой знае колко, геополитическото ни положение е по-важно. В голямата енергийна игра значението на географията се засилва. Хилари Клънтън идва у нас не заради черните ни очи, а заради шистите.
 Ако си мислите, че това, което става в Украйна, е без участието на "Шеврон", лъжете си дълбоко. Компанията има споразумение за добив на шистов газ, но напоследък се чува, искала дял в съвместно предприятие - оператор на украинската газопреносна мрежа, която е една от най-големите мрежи в света, естествено наследство от съветско време. Излязоха разкрития, че от 24 януари 2013 г. има договорен терен, който се предоставя за 50 години на "Шеврон" и "Шел" за добив на шистов газ - става дума за територия от 7886 квадратни километра в Донецка и Харковска област. Така че, ако примерно под къщата на някого в гр. Славянск се окаже, че има шистов газ, той е задължен да я продаде, тъй като земята вече е дадена другиму. С просто око се вижда, че Киев се отдаде доброволно на САЩ. Има ли любов в тая връзка не знам!
 Опитът "Шеврон" да превърне Добруджа в пустиня бе възпрян от гражданското общество. И ако сега Близнашки, който се кълне в него от утринта до залеза, каже: "Drill" (Дупчи!), ще плюе на сурата си. Което му става навик.
 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ