26 Април 2024петък03:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За убийството на една банка

/ брой: 197

автор:Валентин Георгиев

visibility 1016

Фарсът с КТБ, който вече трети месец се разиграва пред очите ни, вчера придоби нова окраска под вещата диригентска палка на прокуратурата и съда. Оказа се, че шефът й Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни, членки на Интерпол, а върху имуществото му и това на останалите, обвинени по делото с трезора, е наложен запор.
"Информационната бомба" избухна като поредно доказателство за продължаващата гавра на замесените в скандала институции. Обществото ни седмици наред тъне в неведение за истината, а вложителите са доведени до нервна криза заради отрязания достъп до сметките им. И никакъв отговор, нито отговорност за обърканите и противоречиви действия на БНБ и прокуратурата.
А ние продължаваме да питаме: как така на 11 юли хората на Искров изсипаха куп обвинения за изчезнали кредитни досиета за 3.5 млрд. лв. и поискаха отнемане на лиценза на банката при положение, че общият й кредитен портфейл бе 5.4 млрд. лв.? Как така с лека ръка предложиха тогава и специален закон за нейната ликвидация? Защо по-късно биха отбой и насрочиха одит с оправданието, че първоначалната информация се оказала "недостатъчна"?
Защо чак на 22 август БНБ прати писма до мажоритарния собственик Василев с 51% и до Оманския фонд, който държи 30% от банката, да дадат до края на август своите "конкретни предложения за ангажимент" за възстановяване на дейността й? Защо на 26 август в свое изявление банкерът твърди, че "до момента никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към него с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза?" Ако все пак има отправена такава покана, защо беше обявен за международно издирване и бе издадена европейска заповед за арест? Дали пък прокуратурата и БНБ не са органи на две различни държави, та (уж) дърпат в две различни посоки?
Как "изчезналите" 206 млн. лв. се оказаха поискан заем, който да се връща и то от "Бромак" - компанията на Василев, чрез която той държеше мажоритарния дял, и това престъпление ли е? И не на последно място - вярна ли е информацията, която вчера се появи по някои сайтове, че Искров е заминал на почивка в Анталия, за да отдъхне след тежката работа, която свърши по разбиването на КТБ?

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ