25 Април 2024четвъртък09:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП остро възрази срещу обявяването на Русия за враг

"Атака" дава Велизар Шаламанов на прокуратурата

/ брой: 199

автор:Александър Симов

visibility 32321

БСП остро възразява срещу опитите на служебно правителство в страна, където парламентът е водещ при определянето на стратегии и политики в международните отношения, да бъдат предприемани действия за т.нар. стратегия "2020", с които да се поставя страната в много рисково положение, което не отговаря на интересите на България, ЕС или НАТО. Това обяви вчера водачът на листата на БСП в Сливен Таско Ерменков.
Ерменков изрази убеденост, че всички страни членки на НАТО и ЕС намират начин да водят диалог с Русия. "Ние сме единствените, които "се изхвърляме, че едва ли не сме в състояние на война с Русия. Остро възразяваме срещу излизане от такива правомощия, които са само и единствено в правото на един парламент", добави той.
ДУМА припомня, че в първоначалния вариант на "Визия 2020" имаше текст, който посочваше, че Русия посредством политически, икономически субекти и медии води информационна война срещу България. Също така се твърдеше, че модернизацията на руската армия е заплаха за България. Вчера сутринта на сайта на МО бе публикуван променен вариант на "Визия 2020", от който отсъстваха пасажите, определящи Русия като заплаха за националната ни сигурност. Преди два дни след огромното обществено недоволство текстът беше свален от сайта на МО.
Междувременно стана ясно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на служебния военен министър Велизар Шаламанов на протест пред Министерство на отбраната, организиран от партията.
Сидеров отново изобличи в лъжа Шаламанов, който твърди, че "кризата в Украйна е продукт на дългосрочна амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившото съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила". Лидерът на "Атака" припомни, че кризата в Украйна е продукт на дългосрочната политика на САЩ, които са налели 5 млрд. долара в т.нар. майдан.
Относно твърденията на Шаламанов, че е лошо Русия да е полюс на сила, Сидеров заяви, че Русия да е полюс на сила е нещо добро и трябва да бъде поощрявано. Той окачестви анализите на Министерството на отбраната като зле направени и непрофесионални. Сидеров заяви, че "Атака" подготвя сигнал до главния прокурор срещу Велизар Шаламанов. "Искаме от главния прокурор да започне незабавни действия за разследване и повдигане на обвинение срещу лицето Велизар Шаламанов като министър на отбраната, който подтиква България към въоръжен конфликт с друга държава, подлежи на санкции. Това е един състав от Наказателния кодекс, глава 1-ва. Това го знаят много добре в прокуратурата и аз ще настоявам да бъде повдигнато обвинение срещу Шаламанов за подтикване на Република България към враждебни и военни действия с друга държава. Това се наказва от закона, който подбужда към конфликт с друга държава се наказва с много тежка санкция", добави Сидеров.


Военният министър: Ще има нова версия на "Визия 2020"

Ще бъде изработена нова версия на стратегията за отбраната на България до 2020 година. Това заяви военният министър Велизар Шаламанов пред БНР.
Документът "Визия 2020" беше замразен от премиера Георги Близнашки заради несъгласието му с някои оценки за заплаха от Русия. Новата версия на документа ще бъде изработена до срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс, в която ще участва президентът Росен Плевнелиев:
"Не ми се иска да говоря за премахване на една или друга оценка. По-скоро става въпрос за разработване на следваща версия на документа, която отчита в много по-голяма степен вижданията на други министерства и ведомства, за да представим тази позиция на президента Плевнелиев", обясни Шаламанов.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ