20 Април 2024събота10:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ООН не видя руски войски в Украйна

Вашингтон няма да праща войски в Киев, но ще защити съюзниците от НАТО

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 8

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание, след като украинските власти обвиниха официално Русия за навлизането на нейни войски в източните територии на страната в четвъртък. "ООН не може да потвърди постъпилите на 28 август съобщения за наличие на руски войски в Украйна", заяви обаче Стефан Дюжерик, представителят на генералния секретар на ООН.
По думите му, ако съобщенията за руски войски на украинска територия се потвърдят, това ще бъде "много опасна ескалация на ситуацията". "Международната общност не може да допусне по-голямо изостряне на ситуацията, нито продължение на насилието и разрушенията, които носи конфликтът в Източна Украйна", каза още Стефан Дюжерик.
"Международната общност не може да си затвори очите за информацията за присъствие на руски войски в Югоизточна Украйна, тя трябва да бъде потвърдена или отхвърлена", заяви зам.генералният секретар на ООН Джефри Фелтман. "Ние не можем да игнорираме крайно безпокоящите съобщения за въвличането на руски войски в новия етап на ескалация на украинския конфликт. Ако тези съобщения бъдат потвърдени, това ще означава пряко нарушение на международното право и устава на ООН", подчерта Фелтман.
САЩ заедно с още няколко страни членки на Съвета за сигурност, включително Литва и Франция, призоваха Русия незабавно да изтегли своите войски, които, както се твърди, е разположила в Украйна, посочва ДПА.
"Има спешна нужда от сериозни преговори, но Русия трябва да спре да лъже и да престане да подхранва този конфликт", заяви американският постоянен представител в ООН Саманта Пауър.
Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин поиска пък Съветът за сигурност да призове САЩ да престанат да се месят в делата на другите държави.
"Аз бих предложил да се отправи послание към Вашингтон: престанете да се месите в работите на суверенни държави, престанете да събаряте неизгодни режими. Намалете геополитическите си амбиции. Тогава не само съседите на Русия, но и много други страни по света ще въздъхнат с облекчение", заяви Чуркин.
Той обвини Киев в нарастването на напрежението в Източна Украйна. "Нарастването на напрежението в Източна Украйна е пряко последствие от безразсъдната война на Киев срещу собствения народ. В Украйна в момента се води борба срещу инакомислието, забраняват се политически партии и неугодни медии", заяви Чуркин.
Той обаче не отрече присъствието на руски бойци в Украйна, посочва Асошиейтед прес. "Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това", заяви Чуркин. Той постави въпроса за присъствието на западни съветници и попита откъде украинските войски получават оръжие.
Чуркин каза, че е било блокирано предложение на Русия за изявление на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Според него "заради разрушителните усилия на редица негови членове Съветът за сигурност така и не може да изпълни своята роля" за уреждане на украинската криза.
В изявление пред журналисти, след края на заседанието, американският президент Барак Обама обвини Русия, че нейни войски вземат участие в сраженията в Източна Украйна.
"За целия свят е ясно, че руските въоръжени сили се сражават в Украйна", заяви Обама. Той допълни, че Москва обучава, въоръжава и финансира проруските сепаратисти.
САЩ не планират военни действия за разрешаване на украинския проблем, каза американският президент. Той обаче посочи НАТО като възпиращо Русия средство. По думите на Обама макар Украйна да не е член на Алианса, други държави в близост до нея са част от него и САЩ се отнасят "много сериозно" към ангажимента си да защитават съюзниците от НАТО.
Върху украинските въоръжени сили лежи част от отговорността за смъртта на населението и разрушенията на инфраструктурата в резултат на ненасочения артилерийски обстрел по време на боевете в източната част на страната. Това е извод, който се съдържа в част от поредния доклад на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека за положението в Украйна.
"В градските райони, контролирани от въоръжени групи и подложени на интензивен обстрел от украинските въоръжени сили, отговорността най-малко за част от човешките жертви и щетите върху граждански обекти лежи върху украинските въоръжени сили", се казва в доклада.
Броят на загиналите във въоръжените действия в Украйна от средата на април наближава 2600, съобщи Върховният комисариат на ООН по правата на човека. Оттогава в Украйна са били убити най-малко 2593 души, уточни комисариатът при представянето на петия доклад на мониторинговата мисия за Украйна. Комисариатът обаче подчертава, че става въпрос за "консервативни оценки" и че реалният брой на загиналите най-вероятно е много по-голям. За 4 месеца в Донбас за били ранени 5956 души.

Украйна ще възобнови процеса на присъединяване към НАТО в отговор на руската агресия, обяви премиерът Яценюк.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ