25 Април 2024четвъртък20:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

"Дондуков" 2 хвали, "Дондуков" 1 набива канчетата

Не сме сред поканените от САЩ държави за коалиция за удари срещу Ислямската държава в Ирак и Сирия, но можем да се впишем доброволци

/ брой: 200

автор:Константин Иванов

visibility 1106

Слава богу, не сме сред поканените. Според източници от Белия дом САЩ ще се опитат да сформират широка коалиция за удари срещу Ислямската държава в Ирак и Леванта в Сирия, за участие в която са поканени Австралия, Великобритания, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Турция и ОАЕ. Макар че не се знае: може и да се пишем доброволци, ако се съди по готовността на президента Плевнелиев и военния министър Шаламанов да се докарват с думи и дела на Брюксел и на Вашигтон. Дори не е изключено въпросните две лица да се чувстват малко нещо пренебрегнати и обидени при демонстрираната от тях твърда решимост да надвикват и Обама, и Расмусен в клейменето на Русия и заканите да я поставят на колене.
Служебният премиер Близнашки набил канчетата на Шаламанов, че огласил програмата си "Визия 2020: България в НАТО" през главата му, но това било "миникриза", която кабинетът преодолял за няма и 24 часа. Това е малко като кавга в семейството, единственият недостатък на която е, че е била твърде шумна и виковете са ги чули и комшиите. Но затова пък комшията на Близнашки от отсрещния тротоар на бул. "Дондуков" похвали "визията" защото тя дума по дума съвпадала с казаното от генсека на НАТО Расмусен.
"Пенчо, бре, чети!" съветва Плевнелиев политиците, за да се уверели, че "той (Расмусен - бел.авт.) в неговите оценки не се различава от това, което българските експерти са написали". В други, не толкова далечни времена, предшественици на Расмусен наредиха да бастисаме българската армия, ако искаме да влезем в НАТО, и именно Велизар Шаламанов, зам.-министър в кабинета на Костов, я сви от 90 000 на 45 000. Като начало, без да броим нарязаните за скрап съветски ракети. 
Било гаф, твърдят някои, че във визията на Шаламанов е записано, че страната ни е заплашена от "новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", провеждана от Русия. Не са безпочвени обаче многобройните коментари в интернет, че всъщност Шаламанов и неговите експерти, ако не са писали под диктовката на Плевнелиев, най-малкото са се вдъхновявали от нееднократно изразяваните от него позиции по отношение на Русия, обстановката в Украйна, засилването на присъствието на НАТО в Югоизточна Европа, превъоръжаването на останките от армията ни с "правилното" оръжие. И не се иска много богато въображение, за да разгадаем каква ще е позицията на българския президент на предстоящата след десетина дни среща на върха на НАТО в Уелс.
Впрочем да не съдим прекалено строго ръководителите на държавата за импровизациите им във външната (и не само) политика, за липсата на последователност, да не говорим за дългосрочно стратегическо планиране. Те и в това мислене от днес за вчера доста успешно са усвоили уроците на менторите от Брюксел и най-вече отвъд океана. Та един американски държавен секретар с дървена показалка в ръка не убеди ли преди две десетилетия Общото събрание на ООН, че Ирак на Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване, в резултат на което беше предприета Пустинната буря! Тези оръжия така и не бяха открити, но днес вместо диктатора Саддам край бреговете на Ефрат вилнеят, убиват, изнасилват съвременните пророци на Халифата, в чиито бъдещи предели е включена и България.
В по-ново време, в порива на Вашингтон за износ на демокрация, трябваше да бъде ударен режимът на Башар Асад в Сирия. Самозваната Армия за освобождение на Сирия получаваше оръжие от Америка и НАТО, което набързо се озова в ръцете на джихадистките групировки, сродни на "Ал Кайда". Тогава пак козирувахме, дори външният министър Николай Младенов организира в България среща на "приятелите на Сирия", противници на режима в Дамаск. Т.е. и тогава нашите оценки са били идентични с оценките на Вашингтон и Брюксел, каквито "Дондуков 2" повелява да бъдат и днес. Но ето ти, булка, Спасов ден! Днес ще сформираме коалиция за удари срещу Ислямската държава на Ирак и Леванта. И ще бъдем, както се казва, в един окоп с ненавистния, осъден на низвержение сирийски диктатор Башар Асад.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ