19 Април 2024петък16:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Росен Плевнелиев:

Чакаме важен ресор за българския еврокомисар

Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за поста външен министър на ЕС, президентът се опита да си направи ПР-кампания на гърба й, заяви Кристиан Вигенин

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 4

България ще получи важен и силен ресор в следващата Европейска комисия, заяви президентът Росен Плевнелиев в Брюксел преди началото на срещата за разпределение на постовете. Според Кристиан Вигенин Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за външен министър.
"Много е важно за страната ни да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебати, България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия. И съм убеден, че дебатите ще доведат до голям успех за България", допълни държаният глава.
По думите на Плевнелиев той е пристигнал в Брюксел със "силна кандидатура" - на Кристалина Георгиева, и с "нагласата за постигане на европейски консенсус по важните теми за следващата Европейска комисия - за това тя да бъде добре конструирана и да се полза с голямо политическо доверие".
Според лидера на ГЕРБ Георгиева е била "фаворит, защото е достатъчно добър еврокомисар и всички в Европа я познават добре". Очаквано, той обвини Сергей Станишев и Кристиан Вигенин за неуспеха й като кандидат за външен министър на ЕС. И обясни защо според него се е случило това: "Знаете, че Станишев и Вигенин се опитаха да се наместят в места, които изобщо не са за тях".
Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за поста Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи, заяви Кристиан Вигенин.
"Аз не съм чул или видял в медийни публикации някой европейски лидер да изразява подкрепа за нея. През цялото време обаче се учудвах на ентусиазма на президента Плевнелиев по отношение на кандидатурата й, защото случилото се е негов личен провал и опит да си направи ПР-кампания на гърба на Георгиева. Учудих се и на изявлението на Борисов, който се опита да обвини лидера на европейските социалисти Сергей Станишев за провала на нейната кандидатура. Считам, че Борисов, специално по темата за еврокандидатури, би трябвало да мълчи, защото споменът за Румяна Желева все още е достатъчно ярък", припомни Вигенин.
По думите му не БСП се е отказала от опита за достигане до единна българска еврокандидатура. "Целенасочено не бе направен опит за издигане на такава кандидатура, както и не бе направена дискусия за това. Близнашки направи един лицемерен опит да търси подкрепа, след като постави всички пред свършен факт с кандидатурата на Георгиева", смята Вигенин.
Междувременно стана ясно, че Георгиева имала представа какви ще са бъдещите й отговорности, но щяла да изчака Жан-Клод Юнкер да направи разпределението на постовете в ЕК. "Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика", даде насоки на очакванията си българският еврокомисар.
По повод на евентуални нови санкции срещу Русия президентът Росен Плевнелиев заяви, че ЕС трябвало да покаже решителност, за да няма по-нататъшна ескалация на конфликта между Москва и Киев. "В този момент сме длъжни да покажем решителност, да имаме ясна и категорична позиция. Действията на Русия са неприемливи, трябва да направим така, че да върнем Руската федерация на масата на преговорите", допълни Плевнелиев.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ