27 Април 2024събота02:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зависимост

/ брой: 202

автор:Николай Коев

visibility 3503

    В новите ни псевдодемократични разсъждения понятие като зависимостта се настани трайно в лексиката на кандидати за властта и битуващи около тази съблазнителка цели две десетилетия лица, но не личности. Стана вече дори досадно хора с ограничен интелектуален потенциал да кадруват в държавата и да обявяват този или онзи за непригоден, защото бил зависим от службите, в които работел или им сътрудничил навремето и по този начин щял да бъде лесно манипулиран. В помощ на тази добре измислена не от наши мозъци схема бе впрегната и вездесъщата Комисия по досиетата, която си намери верни и изцяло "независими" последователи в изпълнената с нежност и романтика дейност за решаването на човешки съдби.
А се оказа всъщност, че своеобразното прочистване при нашите условия си имало една-едничка прозаична цел. А тя е - да се елиминират и компрометират силни кандидати за властта на всички равнища и да се разчисти терен за преобладаващата маса от недокоснати от порока ангели. Съвсем друг е въпросът, че впечатляваща маса от същите тези хвъркати и кристално чисти създания е до гуша потънала в зависимости от кого ли не. Но, видите ли, това било част от тяхната жертвоготовност в името на либералдемокрацията, естествено добре възмездена.
    Пиша всичко това, защото по волята на една група властолюбци през октомври пак подкарват народа на избори. И отново започва онази семпла игра със зависимостите. Естествено от нея ще бъдат пощадени нашите деца, които се раждаха в годините около чертата, разграничаваща мракобесието на социализма от благоденствието на капитализма, времената на лишените от банани и набиващите в организма си безброй Е-та от продуктите на чуждите хранителни вериги, периодите на милиционерски произвол и смилане от бой в управленията на МВР на дългокоси бардове на свободата и след това - на умилителна полицейска толерантност към някакви си там престъпници и търговци на стимулиращи вещества, даряващи радост за сърцето и мозъка. С една дума, нека превърнем тези избори в една асамблея "Знаме на мира". И всички деца от близо и далеч да ударят камбанката на своята амбиция и да възвестят царуването на новото време - на огромни и криви банани, на никакви зависимости от някакви си там стипендии в чужди университети, от щедро финансиране за търкаляне по жълтите павета и издигане срещу "правителството на комунистите и турците" на подозрително художествено изписани лозунги, на служебно влизане във властта на видни представители на професионални протестъри по подобие на професионалните революционери, и... т.н. безкрай.
    Та, думата ми е за зависимостите и тяхното многообразие в наши дни. Нека си признаем, че в основата на този не от вчера измислен похват винаги стоят тяхно величество финикийските знаци - парите. Тези шумящи всевластни хартийки купуват всичко, особено в държави като нашата, където хората са на колене пред бедността. Как освен с "финикийска" зависимост да си обясня обстоятелството, че всички повярваха как Обединената партия на пенсионерите пристанала на  формацията на Борисов. Та нима точно тази социално най-уязвима група не пострада най-много по време на магистралното управление на ГЕРБ? Пенсионерите опровергаха, но малцина разбраха това. Или онази тъпотия с документа "Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана", според която страната ни е в информационна война с Русия. Не намирисва ли това на тежка зависимост и стремеж за тежка обвързаност? Особено на президента Плевнелиев. Или подготовката за превръщането на мнозинството български граждани в зависими от едноличен диктат за известен период чрез подмяна на крайния резултат от вота им със задействането на изборната машинация на Цветанов, чрез купуването на гласове и напъхването на мъртви души в избирателните списъци.
    Така че целият ни беден и поруган от политически мерзости живот се оказва изпълнен със зависимости. Най-много са те в топлото политическо гнездо, където който веднъж влезе, трудно избира свободния полет. Да не говорим за обикновените хора, изцяло зависими от мизерни заплати и пенсии, от благоволението и алчността на родни и чужди монополисти, от всеядната административна система, от побъркващата съзнанието агресивна информационна среда и превръщащата се едва ли не в наркоза пристрастеност към елементарни телевизионни форми и пошли сълзотворни серии на екрана от сивия поток. Трябва ли тогава да се учудваме, че се задейства инстинкт за здрава ръка и авторитарна власт вместо разумна политическа концепция. Това обаче открива път към продължаващ грабеж, вместо най-после към разумна и социално ориентирана политика. Затова, докато не е непоправимо късно, разкъсайте в себе си оковите на приковалите ви зависимости. Дайте воля на истинския си свободен избор, защото бъдещето сега зависи от вас.
    Мислете!

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ