25 Април 2024четвъртък01:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Митко Димитров:

Искаме да бъдем съпричастни към проблемите на хората

Длъжни сме и се чувстваме достойни да защитим наложения вече професионализъм от нашите предшественици, твърди директорът на Радио София

/ брой: 202

автор:Альона Нейкова

visibility 2990

МИТКО ДИМИТРОВ вече почти година ръководи една от най-младите програми на БНР - Радио София. Директорът на най-столичната електронна медия е на 30 години, но е изключително образован: завършил е 4 специалности в СУ "Св. Климент Охридски" - 2 бакалавърски и 2 магистърски степени, а отскоро е и доктор в направление "Обществени комуникации и информационни науки". Завладян е от магията на радиото още като тийнейджър, когато участва в детско предаване. По-късно работи в частна радиостанция, във Военния телевизионен канал и като пресаташе на началника на отбраната. После е директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната. Продуцент е на Радио София при старта на програмата през 2007 г., а 6 лета по-късно става неин директор.


"Да си част от екипа на БНР е чест, но и отговорност"

- Да започнем с усмивка: в навечерието на рождения ден на ръководената от вас медия - може ли, г-н Димитров, да се каже, че на Радио София вече не му липсват първите 7 години?
- Близо от една година съм директор на Радио София и с гордост мога да заявя, че с екипа на медията направихме много. Радио София се утвърждава като предпочитано в столицата и региона с обективната и актуална информация, която поднасяме всеки ден, но по интересен и непринуден начин. Целта ни е да бъдем полезни на столичани, като ги информираме по актуални теми както за София, така и за страната. За младия ни екип е привилегия да говорим открито и честно с нашите слушатели, да улавяме техните проблеми, да се опитваме да търсим верния път към решаването им, да бъдем в крак с пулса на деня в столицата. В този смисъл Радио София вече има своите първи 7 години и благодарение на сегашното ръководство на БНР и добра основа. Оттук нататък наше призвание и задължение е да градим все по-нагоре и по-добре.
- Една от последните ви инициативи е да зарадвате "връстниците" си - децата, които тази година за първи път ще прекрачат училищния праг. Какво точно предвижда тази кампания?
- Радио София организира най-различни инициативи, защото трябва да сме близо до нашите слушатели. Кампанията "Седемте първолаци" е насочена към децата, които само след няколко дни ще прекрачат за първи път прага на училището. Чрез жребий ще изтеглим седем от регистриралите се. Те ще получат пълна раница с подаръци от БНР. А наградите ще връчат лично генералният директор на БНР Радослав Янкулов и министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Търсим и 80 рожденици, които празнуват на 25 януари - деня, в който БНР навършва 80 години. Екипът ни е изключително креативен, така че слушателите може да очакват от нас още изненади.
- Кои други подобни идеи и инициативи на екипа ви оценявате като успешни и кои не можахте да реализирате така, както искахте?
- Реализирахме кампанията "Деца като цветя". Тя бе посветена на малчугани с аутизъм и дислексия. Направихме и "Ритъмът на любовта" - кампания за най-влюбените слушатели. Съвсем скоро стартирахме инициативата "Радио София идва при вас". Посетихме Кюстендил и Самоков. Нашите слушатели в тези райони имаха възможността да ни запознаят с техните вълнения и проблеми. А важните въпроси отнесохме при градоначалниците. Ще посетим и Перник, Своге и много други.
- Успява ли според вас една от най-младите програми на БНР да запази обществената си функция като медия? Или все пак в това отношение отстъпвате тази роля главно на "Хоризонт" и "Христо Ботев"?
- Да си част от екипа на Българското национално радио е чест, но и висока отговорност, защото в своята почти 80-годишна история БНР се утвърди като властелина на ефира. Всяка от програмите на най-старата медия в България има своя достоен принос, за да бъде определяно БНР като медията с най-голямо обществено доверие у нас. Практиката доказва, че и Радио София има своя дан, за да се нарича БНР общественото радио или просто "Радиото". Разбира се, водеща роля в това отношение имат програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев". Радио София е пример за това, че едно радио може да е обществено и да звучи модерно.
- Откакто поехте директорския пост в Радио София, се появиха нови предавания, други отпаднаха от програмната схема. Всички тези промени, а и срокът от около година, доведоха ли до увеличаване на радиоаудиторията ви?
- Знам, че слушателите ни вече са повече, това показват и различни социологически проучвания. Нашата аудитория е сигурна, че в Радио София работят професионалисти. С всичко, което правим, новите идеи, които реализираме, с новите предавания и рубрики искаме да задоволим интереса на нашите слушатели и да печелим доверието на все повече и повече хора, които да ни слушат всеки ден и да ни вярват. Това е голямата ни цел и награда за нашия труд. Тук е моментът да изкажа и моята благодарност към генералния директор на БНР г-н Радослав Янкулов, който повярва в нас, а ние показахме, че можем. Благодаря и на моя екип, с който реализирам целите, които сме си поставили.
- Знаете ли какви хора слушат вашата медия? Какво търсят и искат да чуят?
- Аудиторията ни е многолика и разнообразна и този факт много ме радва и носи удовлетворение на целия ни екип. Слушат ни много млади хора, както и българи в активна възраст, които искат да чуят нещо различно и интересно. Уверявам ви, че това е голяма отговорност, защото искаме да бъдем съпричастни към интересите и проблемите на хората, да бъдем актуални, точни, максимално креативни, да обхванем радостите и тревогите и на по-младите. Говоря за аудитория 20-45 години.
- Обещахте, че ще пускате "повече музика, отколкото са магистралите у нас". Как повлия това на слушаемостта? Наистина ли мислите, че хората в днешно време предпочитат забавната и по-неангажиращата радиопрограма?
- Спазихме обещанието си да пускаме повече музика и мисля, че това се харесва на нашите слушатели. Сещам се за нещо, което е казал Виктор Юго: "Трябва да сме като дърветата - да сменяме листата, но да пазим корените." Това и направихме. Обновихме се. Мисля, че музиката е необходим фон, носи положителен заряд и затова хората имат нужда от нея. Много е важно как ще бъде балансиран изборът на музиката, но затова в Радио София работят добри музикални редактори, които очевидно се справят с това. Не мисля, че е приоритет на програмата ни в нашия ефир да звучат дълги интервюта или анализи. Това е приоритет на националните програми на БНР. Радостен съм, че спечелихме слушателския интерес и като пускаме повече българска музика.
- Смятате ли, че е добре да се засили колаборацията между Радио София и другите програми на БНР във вид на съвместни предавания, мултиплициране на слушателите с излъчване на репортажи, значими за съответната аудитория?
- Взаимодействието между Радио София и другите програми съществува, особено сега, в навечерието на 80-годишнината на БНР. Ще осъществим заедно поредица от събития, посветени на този внушителен юбилей, които нашият генерален директор Радослав Янкулов обяви пред медиите още през май. Професионализмът, утвърден в БНР през тези няколко десетилетия от плеяда големи български журналисти, е положил своя отпечатък през годините. Всички ние, от екипа на Българското национално радио, работим заедно със съзнанието за едно цяло, защото сме длъжни и се чувстваме достойни да защитим наложения вече професионализъм от нашите предшественици. Вярвам, че успяваме да го постигаме.
- Сигурно сте загубили част от слушателите, след като програмата ви вече не е натоварена с излъчването на парламентарните заседания, а може би сте привлекли повече?...
- Смятам, че е достатъчно важните заседания на Народното събрание и парламентарният контрол да се излъчват пряко от "Хоризонт". През годините това се утвърди като добра традиция. Нашето радио има по-различна визия и концепция и ние следваме своя път. Знаете, че имам амбицията да завладеем и други райони в страната. Вярвам, че можем да го направим, но за това трябва финансов ресурс и подкрепа и от държавата.
- След ваканция за всяка медия идва нов сезон, с нови очаквания и амбиции. Ще чуем ли скоро нови предавания по Радио София?
- В момента сме в лятна програмна схема. Предвидили сме да увеличим излъчванията на поздравителното предаване "Пожелание с послание", което сега се излъчва през уикенда. От 15 септември ще може да го слушате и в понеделник вечер от 20 ч. Изданието на предаването в понеделник ще е само с българска музика и гост - български изпълнител. Имаме идея да бъде мултимедиен проект. В процес сме на уточняване на детайлите.
- Успявате ли да вдъхнете на екипа си увереността, че младите могат повече, отколкото вероятно се очаква от тях?
- Много държа на моя екип. В Радио София работят млади и можещи хора. Ние имаме амбициозни, но постижими цели, които, убеден съм, ще осъществяваме заедно в бъдеще. Ако повече хора вярваха в младите, нещата щяха да изглеждат по друг начин.
- Как ще отбележите рождения ден на Радио София?
- Разбира се, че с почерпка на екипа. Ще издам съвсем малко от кухнята. Двама души от медията ще получат за първи път своите заповеди за повишаване в длъжност лично от генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Моите колеги знаят, че когато изпълнят задълженията си прекрасно, винаги съм намирал варианти да им покажа, че съм доволен. За една година превърнахме Радио София в плаващ кораб, а това само може да ни радва.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ