26 Април 2024петък07:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мистерии

/ брой: 203

автор:Тодор Коруев

visibility 4323

Нашата държава съществува мистериозно и самата тя се превръща в мистерия. Българските властници непрестанно ни облъчват с тайнства и мистификации, правителствата и парламентът играят мистична драма, изпълнена с легенди, фарсове и неясни символи. Целият преход след сакралната дата 10 ноември 1989 г. е убийствено провлачила се мистерия, в която по-малко явно, отколкото потайно се затри граденото с труда и ума на няколко поколения, за да се огледаме днес и да видим, че сме изпаднали от каруцата на Бога и не ни остава нищо друго, освен да чакаме кога ще изгасне свещта на България. Когато по БНР набиват "25 години свободна България", ми идва да изкрещя, че това е време на лъжесвобода и буфодемокрация, на турски има подходяща дума - янлъш, ще рече лъжливо.     
Разгръщам вестника. Започва се: "Мистериозна смърт на животни затвори зоопарка". Измрели са една камила, два тибетски яка, три гаура и бебе козирог, но никой нищо не знай откъде аджеба плъзна този мор - от едно ли, от друго ли. Това е трохичка пред мистерията, която витае над КТБ, предизвикана от неадекватното поведение на институциите - БНБ, прокуратурата, съда. Имаше "изчезнали кредитни досиета за 3,5 млрд. лева", което се оказа лъжа на БНБ, "отмъкнати 206 млн. лева в чували", сетне излезе, че това е изфабрикувано от прокуратурата, било заем. Съдът се чуди какво да прави с обвиняемите, хвърля зарове (невинен-виновен) - ту ги пуска, ту ги окошарва. Цветан Василев пише депеши от незнамкъде как той и Оманският фонд ще оздравят банката, а Интерпол го търси (в ЮАР и Перу) да му нахлузи белезници. Запорират му имуществото, само двата му самолета са "свободни". А БНБ "ваканцува": одиторите още не са влезли в банката.
 Друг вестник пита: "Къде е държавата в Мизия?" Как се намира нещо, което го няма. В Мизия, горките, напразно се надяват на мистериозната държава, тя още има бакии от потопите преди години в Цар Калоян и Бисер, от тазгодишните в Аспарухово и Габровско, та дори и от земетресението в Пернишко. Комисарката Кристалина Георгиева, клетата, е състрадателна, но не може да ни пусне сухо, щото сме пострадали, ама не чак дотолкова пострадали, че Европа да ни дава помощи. 1337 души без покрив. Малко ли е? Това дали има нещо общо с факта, че 53 на сто от българите не се чувстват граждани на ЕС!
 Има мъглявини и около "синия език", който пълзи със 70 км в час, колкото вдига трабантът, и скоро ще ликвидира до крак българските агнета. Европа щяла да ни бутне ваксина догодина. Тогава на Гергьовден дори овчарите ще ядат вместо свое - новозеландско.   
Мистериозна е и липсата на пари за охраната на храм-паметника "Шипка", и докато служебният кабинет реши временно въпроса, бе обрана витрина с опълченски реликви в музея. А после последва мистерия буф: нямало средства да докарат на тържествата националната гвардейска част и за 10 000 лева се вдигна олелия. Президентът, като е патрон на честванията, що не се бръкна за десет бона от някоя своя офшорка. Буфото продължи с "патриотичното откритие" на един вестник, че героизмът и саможертвата на героите на Шипка не стигали за победата, помогнало им магнитното поле на върха.
 Държавният глава и военният министър плюха в едно НАТО-вско гърне с Расмусен, та тръгнахме да купуваме ракети срещу "засилването на способностите на Русия", което изплаши премиера Близнашки, който даде отбой на "войната" с Русия.  То и Ангел Найденов искаше повече НАТО, та сега е заслужено водач на предизборна листа.    
Не е ли мистерия - спят си семейство пенсионери в Оряхово и в пет часа нахлува родната полиция, която според песента на Веско Маринов ни пази, разбива вратата и прозорците, потрошава дома и... пардон, сгрешили сме адреса. След няколко дни в Козлодуй двама маскирани тежковъоръжени мъже влизат през балкона в дома на Иванови и крещят: "Ти ли си Цветомир Мишката?" И докато им обясни, че е Иво, а не Мишката, която търсят, спецченгета отарашили апартамента. Ювелирна операция. Отново сбъркан адрес. И извинение през зъби.
 Политическият мародер Бойко Борисов пък продължава с мистификациите: "Толкова разпаднала държава не сме имали в историята, пари няма, но можем да вържем двата края, задава се зима с празна хазна, да вземем 6 млрд. заем (след два дни - 10) или ще фалираме." Макар че нищо в тая врява на ГЕРБ не е вярно, предизборните сапунени мехури целят да въведат обществото в заблуда, да нагнетят смут, страх, паника и истерия. С това грачене и прокобяване генерала пак пожарно се прави на спасител на страната. Такива другаде ги връзват!
Българските археолози, където копнат, вадят трупове на мъртъвци, за които имало съмнение, че ще вампирясат. Вампирясват първо тия, дето бродят във властта и политиката. 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ