26 Април 2024петък03:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вълнуващи мигове с Есенния салон на изкуствата

Юбилейни фестивали, пленери и изложби са част от богатата програма на проявата в Пловдив

/ брой: 208

автор:Пенка Калинкова

visibility 117

Пролетта дава надеждите и обещанията, есента - плодовете и резултатите. За пръв път от последните години звучаха не големите попизпълнители на Европа и света, а цигулари-виртуози. Античният театър не се пукаше по шевовете, но имаше достатъчно публика и желаещи да се насладят на българските/пловдивските виенчани проф. Марио Хосен и Жаклин Прайс, и двамата са възпитаници на Пловдивското музикално училище. Първия номер от програмата изпълни техният колега от Виена Кристоф Конц на великолепна като звук цигулка "Джузепе Галиано" от 1762 г. Участваха и братя Зайранови - Мартин и Александър, които са младши студенти в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ. Диригент бе Диан Чобанов, главен музикален директор на Пловдивската опера.
Есенният салон бе открит и с Националните есенни изложби в Стария град, с експозицията от Международния симпозиум "Арт Колаж". Тези дни, въпреки променливото време, по улиците събират любопитни зрители уличният клоун от Испания Хилтоф, живата статуя Ащон Ка и маг Фофичино от Италия. Седмицата на съвременното изкуство в Баня "Старинна" е озаглавена "Несъгласие". 
През пролетта на 1995 г. за първи път група художници с авангардно мислене окупират изоставената Баня "Старинна" и организират най-мащабното дотогава събитие в страната: първа Седмица на модерните изкуства. В тогавашното издание участват Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Грозданов, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Калин Серапионов, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Албена Михайлова. 20 години по-късно част от тези художници се завръщат, за да отпразнуват заедно годишнината на Център за съвременно изкуство - Пловдив, място, което е запазило уникалния си енергиен заряд през времето. Идеята на проекта "Несъгласие" според авторката Яра Бубнова стъпва на настоящето състояние на българското общество. Състоянието на несъгласие изглежда ни е обградило, казва тя - несъгласие между народ и държава, между разнообразни групи, между хора и правителства, корпорации, политически партии. Сценарият на протеста, на несъгласието/недоволството заприличва на постоянна черта в обществения живот на т.нар. демокрации, макар различията между тях да са значими. 
Изложбеният проект събира нови и вече съществуващи произведения от различни медии и международно известни автори като Хито Щерл и Кристиан Янковски (Германия), Пипилоти Рист (Швейцария), Вадим Фишкин (Русия, Словения),  Лада Наконечна (Украйна), от България - Недко Солаков, Димитър Солаков, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Кирил Кузманов, Миряна Тодорова (България, САЩ), Кирил Прашков, Eмил Миразчиев, Искра Благоева. Част от юбилейната изложба е интерактивната инсталация "Кутиите" на Недко Солаков. Юбилейно десето издание ще има и Нощта на музеите и галериите, която ще се състои на 12 и 13 септември. Малко преди Нощта пловдивчани ще слушат камерния оркестър на Забранения град в Китай. Изпълнителите ще демонстрират традиционни китайски инструменти на 13 септември от 20 ч. в Античния театър.
В края на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" (11-23 септември) започва седмицата на "Празник/празници на Стария град" със съпътстващите Пленер по ковано желязо и Есенен панаир на занаятите на различни места по Трихълмието. А от 25 септември до 27 октомври тръгва Петият международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" в своето есенно издание. Октомврийската програма на Есенния салон е толкова пълна, че трябва да й се отдели специално място. Междувременно започна активният сезон и за малките пловдивски галерии - галерия "Възраждане" на Красимира и Сим Алексиеви празнува 19-и рожден ден, като го съчетава с предстоящата 70-годишнина на Ставри Калинов, който се представя със стъкло и скулптура, както ДУМА писа. И галерия "Дяков" на Анна Дякова откри сезона с изложба на художника Ицко Мазнев. А в операта готвят за октомври премиера на мюзикъла "Човекът от Ла Манча" с участието на Орлин Горанов и на Мариан Бачев, режисьор е Борис Панкин. На добър час, артисти!

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ