01 Май 2024сряда03:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БТПП:

Търговските вериги укриват оборотите и печалбата си

Предпочитат да платят 10 хил. лв. глоба, вместо да представят финансови отчети

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 32

Има една голяма част от българския бизнес, която продължава да не предоставя финансовите си отчети, и то съвсем целенасочено. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов вчера при представянето на класацията на водещите Топ 100 фирми в икономиката на България.
Симеонов посочи, че сред най-големите нарушители са търговските вериги, които не искат да предоставят информация за оборотите и печалбите си. Те предпочитат да платят глобите, предвидени в закона, отколкото да предоставят финансовите си отчети. В момента тези глоби са до 10 хил. лв. и не представляват проблем за големи компании, посочи Симеонов. По тази причина той изтъкна необходимостта в случаите, при които глобите не са стимулиращи, те да бъдат увеличени с промени в законодателството.
Шефът на БТПП заяви още, че някои от фирмите не публикуват отчетите си, защото се опасяват от натиск от партии или групировки с искания за финансиране, както и заради притеснение да покажат действителните си печалби.
По отношение на класацията на българския бизнес Симеонов заяви, че според данните на фирмите, попаднали в нея, 2013 г. е била по-добра от 2012 г., с по-добри приходи, по-големи печалби и намаляване на задълженията.
Фирмите от сектора "Производство на машини и оборудване" са сред най-добре представилите се компании през 2013 г. в "Топ 100. Тези дружества са постигнали през миналата година най-добър ръст на приходите и добра печалба спрямо вложените собствени средства, отчете Олга Чугунска, експерт в БТПП.
 Класацията обхваща 6230 дружества, произвеждащи 82,05 на сто от БВП за 2013 г. Класирането е в пет категории. През миналата година фирмите от строителството също са с добро присъствие, но според експерти на палатата това се дължи на обществените поръчки и изпълняваните публични проекти. С добро представяне за периода са и компаниите от транспорта и спедицията, както и от услугите - инженерни и консултантски. Малко е присъствието на дружествата от туризма, като анализаторите отчитат сред проблемите на този бранш липсата на добра национална реклама на туризма.


Фирмите от Топ 100 с три пъти по-високи приходи от продажби през 2013 г.

Класацията е направена на база на публикуваните годишни финансови отчети. Първите сто фирми, класирани според критерия "промени на нетните приходи от продажби", достигат среден ръст 207% на приходите от продажби през 2013 г. Общо приходите от продажби на класираните фирми са 457 млн. лева, а през 2012 г. - 149 млн. лева. Средногодишната печалба за миналата година е била 395 000 лв., докато за 2012 г. - 134 000 лева, или ръстът й е два пъти. Средно задълженията на фирмите от първата стотица са намалели с 56%, показват още резултати от класацията.  
По думите на Симеонов тези резултати се получават, защото независимо от политическата нестабилност няколко важни икономически условия не са се променили - не са се увеличили данъците, държавата е започнала да се разплаща и се е запазила сравнително ниска задлъжнялост, както и сравнително невисока преразпределителна роля на държавата - 38,7 на сто за 2013 г.

За 9 месеца нищо не е свършено по участъци 7 и 8 на "Хемус"

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 82

Пускането на терминала в Александруполис се отлага

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 82

Външният дълг надхвърли 44% от БВП

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 82

Терминал 3 на летището ще започне да се строи през 2026 г.

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 82

Педро Санчес остава на поста

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 82

В Словения от кенчета правят планински заслони

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 82

Кипър е първенец по депортиране на мигранти

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 82

Накратко

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 82

Безчинствата на промяната

автор:Александър Симов

visibility 522

/ брой: 82

Медийна несвобода

автор:Йото Пацов

visibility 481

/ брой: 82

Недопустимо разделение в армията*

автор:Евгени Генов

visibility 454

/ брой: 82

Остава ли място за мир?

visibility 398

/ брой: 82

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ