28 Март 2024четвъртък14:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Реконтра за прахосмукачката

Брюкселските чиновници ни натрапват все по-малоумни директиви

/ брой: 209

автор:Константин Иванов

visibility 766

Ралица Ковачева напоително се възмущава в "Редута" на Офнюз от липсата на възторжена подкрепа в българските медии на поредната директива на ЕС за забрана на 1600-ватовите прахосмукачки. Възмутил я най-вече коментар в "Труд", в който авторът задава йезуитския въпрос "Кой от тези лентяи в Брюксел някога е чистил дом?" Ралица още назидава подобни злонамерени драскачи, че са пропуснали да цитират говорителката на комисаря по енергетика, че "между високата мощност и добрата работа на прахосмукачката няма пряка връзка".
Минианкетата, която организирах сред няколко познати, ползващи въпросния електроуред, даде категоричен резултат: при по-мощна прахосмукачка не се налага да я разхождаш по няколко пъти на едно място, защото тя направо надига килима, което не се получава при по-маломощната. Раздвоен съм на кого да вярвам - на участниците в анкетата ми или на говорителката, за която не сме сигурни дали не спада към споменатите брюкселски лентяи.
Разбира, се авторката от "Редута" не е пропуснала да поехидничи за сметка на домораслите евроскептици, дръзващи да разсъждават за "Тези лоши, лоши в Брюксел, дето ни казват колко да са прави краставиците и колко вода да пуска тоалетното казанче". Което само доказва, че в ЕС съществува десетилетна традиция в съчиняването на идиотски директиви. Навярно тя е най-осмиваната разпоредба на ЕС, но далеч не е единствената, символизираща рвението на брюкселските велможи да регулират и нормотворчестват. На Еврокомисията се наложи да се отмята от забрана на "онези кули за скачане във вода, които не са ориентирани на север, тъй като иначе скачащите можело да бъдат заслепени от слънчевите лъчи и да се наранят". Не по-малко стряскащо е следното официално заявление на Еврокомисията: "ЕС не забранява на децата да надуват балончета". Или пък решение на Еврокомисията от миналата година, с което се забранява на ресторантите да предлагат на клиентите наливен зехтин в канички. След канонадата от подигравки и тази директива беше оттеглена, както впрочем и онази за кривите краставици. Ами директивата на ЕС за забрана на свободната продажба в Европа на традиционни билкови лечебни продукти, които не са били подложени на същия вид процедури като фармацевтичните продукти! Само да сте посмели да си купувате чай от лайка от билковата аптека до "Лъвов мост". И тежко на страдащите от краста или завъдилите въшки, ако директивата на ЕС бъде приложена към мехлема, който народната медицина произвежда от свинска мас и изсушени и стрити на прах семена от тревичката ралица.
Дори в Брюксел са се сапикясали, че пълноводната река от директиви влачи и много тиня, та са създали работна група, ръководена от Едмунд Щойбер, бивш премиер на Бавария, която от 2008 г. насам е успяла да премахне няколкостотин европейски предписания. Не че в родината на хер Щойбер чиновниците също не се престарават: сътворили директива, задължаваща градските управи да информират Брюксел за броя на засадените рози и теменужки в лехите по тротоарите на германските градове и села!
И накрая малко лични спомени, свързани с житието-битието на международните организации. В началото на 90-те години на миналия век участвах в среща, организирана от Международната организация на труда (МОТ) в Женева. На традиционната тристранка (работодатели, правителства, работници) обсъждахме проект за гарантиране на сигурността на журналистите извън пределите на редакционната сграда. По проекта беше работил цял етаж служители на МОТ в продължение на почти десетилетие. След тридневни дебати публикувахме комюнике, в което известявахме, че участниците не са стигнали до съгласие, поради което се възлага на екипа в Женева да продължи работата си. Не знам докъде са я докарали, но на журналистите продължават да им режат главите разни джихадисти или да ги разстрелват като руските репортери в Украйна. А иначе МОТ е една от най-авторитетните международни организации, създадена през 1919 г., в нея членуват 185 от всички 193 държави-членки на ООН. В сравнение с нея Европейският съюз е, така да се каже, в пубертетна възраст, и комисията на хер Щойбер доста зор ще види в справянето с всезнайковщината и нормотворческите импровизации било за криви краставици, за надуване на балончета или за използването на мехлем от ралица против краста и въшки.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ