26 Април 2024петък01:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Таланти и поклонници

Високият рус мъж с черната обувка навърши 80

Знаменитият френски актьор Пиер Ришар се радва на добро здраве, голямо семейство, активна творческа кариера и на плодородното си винарско имение в Южна Франция

/ брой: 212

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 12288

Пиер Ришар, очарователният блондин на френското кино от ХХ век, навърши 80 години без шумни тържества, в компанията на 20-ина от най-близките си хора от семейството и приятелите. Той посрещна гостите в своето винарско имение Шато бел евек в Южна Франция.
Пиер Ришар Морис Шарл Леополд Дефе е актьор и режисьор, роден на 16 август 1934 г. във Валансиен. Възпитаван е от дядо си, потомък на стар аристократичен род, който живеел в Северна Франция. Навършвайки пълнолетие, Пиер заминава за Париж и се записва в курсове по драма, въпреки несъгласието на дядо си. Това е и повод за сериозен разрив в семейството. Въпреки всичко младежът продължава в избраната посока и успява да стане ученик на Шарл Дюлен, а след това да стажува при Жан Вилар.
Днес е трудно да повярваме, че в ранните си години Ришар не успява лесно да се впише в театралните среди и получава предимно второстепенни роли. Налага се често да се изявява по кафе-театри, кабарета и мюзикхолове. Дълго време не потръгва и кариерата му в киното. Първата му поява на големия екран е през 1958 г. във филма "Любовниците от Монпарнас" с участието на Жерар Филип и Анук Еме. Но и този път той получава съвсем малка роля - на студент от школа по изкуствата. В резултат - името му дори не е отбелязано в надписите.
Налага се да чака цели 10 години, докато получи сериозна роля на екрана. През 1967 г. режисьорът Ив Робер кани Пиер Ришар да се снима в "Блаженият Александър". След това актьорът буквално е засипан с предложения от всички страни. Именно на Робер чаровният блондин дължи последвалата си възходяща кариера в киното - режисира филма "Разсеяният", на който Робер е продуцент, а две години по-късно снима култовата комедия "Високият рус мъж с черната обувка". В него Ришар прави забележително изпълнение в ролята на "отнесения", и в същото време голям карък, цигулар-"суперагент" Франсоа Перен. През 1974 г. Робер и Ришар повтарят успеха със "Завръщането на високия рус мъж". Поредицата ексцентрични комедии, в които актьорът се снима след това - "Играчката", "Удар с чадър", "Неудачникът", разнасят славата му по целия свят.
Днес, половин век след първото си появяване на екрана и въпреки солидната си възраст, Пиер Ришар, както винаги, е пълен с енергия и творчески планове. Постоянно търси идеи за своите спектакли, снима се в нови филми. На въпрос каква е тайната на неговата бодрост и творческо дълголетие, актьорът отговаря: "Колкото по-малко мисля за годините си, толкова по-добре се чувствам! Ако всеки ден си напомням, че съм навъртял 80, сигурно не бих имал сили да стана от леглото." Трябва постоянно да поддържате у себе си интерес към заобикалящия ви свят, да откривате нови източници на вдъхновение и да давате възможност на живота да ви удивлява - такъв е съветът на Пиер Ришар към младите хора, който той споделя в интервю за ИТАР-ТАСС.
Актьорът има двама сина, родени от първия му брак - Оливие и Кристоф. И двамата са музиканти. След развода с майка им - балерина в парижката Гранд опера, той се жени още три пъти. Днес негова спътница в живота е бившата бразилска топ-моделка Шейла Ласерда, която е с почти 30 години по-млада от съпруга си.
Двете знаменити комедии за най-чаровния блондин на планетата - "Високият рус мъж с черната обувка" и "Завръщането на високия рус мъж", изникват винаги в съзнанието ни, когато стане дума за Пиер Ришар. Първата получава "Сребърна мечка" на международния кинофестивал в Берлин и е номинирана за "Златна мечка". Режисьор и на двата филма, както стана дума, е Ив Робер, а сценарист - Франсис Вебер, автор на знаменити творби, някои от които с удоволствие гледаме и по нашите сцени - "Досадникът", "Клетка за луди", "Чукай на дърво", "Дубльорът".
През 1970 г. Ришар излиза на режисьорското поприще с "Разсеяният". През 1988 г. пък, на фестивала на новото латиноамериканско кино, представя документалния си филм "Разкажете ми за Че", заснет в Куба. В края на 80-те години на миналия век актьорът основава своя компания - "Фиделин филм", която освен че снима и представя филми по кината, пуска грамофонни плочи с песни на самия Ришар.
Другата му страст е виното. Той притежава лозя в Южна Франция и ежегодно продава няколко десетки хиляди бутилки, предимно в Белгия. Обича много винарското си имение и затова празнува там  достолепния си юбилей.
По време на делово посещение в Москва в края на миналата година популярният френски актьор заявил, че би се радвал да получи руско гражданство, но не може да остави във Франция голямото си семейство, съобщи Радио "Гласът на Русия" (http://bulgarian.ruvr.ru). "Разликата между мен и Жерар Депардийо е в това, че аз имам много внуци", заявява той, добавяйки, че прекрасно разбира избора на колегата си. Ришар е пристигнал в Москва, за да представи свои вина. А по същото време от киностудиото на Никита Михалков на актьора предложили да се снима в руски филм. "Засега не знам подробности, признал той. Знам само, че в тази роля ще ми се наложи непрекъснато да пия..."


Пиер Ришар с радост представя своето вино
Снимка ИТАР-ТАСС/Юрий Машков




С Мирей Дарк във "Високият рус мъж с черната обувка"


С Жерар Депардийо в "Неудачникът"

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ