25 Април 2024четвъртък22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До 10% поскъпва токът от 1 октомври

За президентска квота в ДКЕВР намекна новият шеф на регулатора

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 17

Увеличение на цената на тока ще има от 1 октомври, и то ще бъде до 10%. Това заяви новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова, която замени в началото на месеца Боян Боев.
Точният размер на повишението ще стане ясен на 19 септември, когато ще бъде готов и публикуван докладът на работната група на регулатора, уточни тя. След това дружествата в сектора ще могат да предявят своите претенции.
Тодорова отказа да коментира точния размер на увеличението, преди да бъде готов докладът на работната група. Тя обаче даде да се разбере, че предстоящото увеличение няма да е последното и че е възможно скоро отново да има корекция на цената, но "без да се убиват потребителите".
Припомняме, че преди няколко седмици ЕВН поиска увеличение на цената на електроенергията с близо 18%.
По отношение на цената на газа и свързаната с нея стойност на топлинната енергия Тодорова припомни, че "Булгаргаз" е поискал увеличение с 1,6%, или около 10 лева. Това най-вероятно няма да бъде прието в този размер и така няма да има поскъпване и на топлинната енергия, която вече беше повишена от 1 юли средно с около 5%.  
Председателят на ДКЕВР също говори и по темата за дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от американските централи "AES Гълъбово Марица изток 1" и "КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3". Тя посочи, че договорите са изпипани много добре от правна страна и е невъзможна тяхната промяна едностранно, без след това да има тежки последици за страната. 
Тодорова разкри, че двете американски централи са заявили готовност за продължаване на преговорите, които започнаха при предишния състав на ДКЕВР, като в близките дни ще има среща на председателя на ДКЕВР с регионалния мениджър на AES за Европа.
По отношение на фотоволтаиците Тодорова заяви, че и там са необходими преговори, но без те да се водят от позицията на силата. В момента правният отдел на ДКЕВР е затрупан от жалби на ВЕИ-производители и така той е блокиран и не може ефективно да изпълнява задълженията си. Само за тази година жалбите са над 350, а общо те са над 1000, с които се атакуват едно или друго решение на регулатора пред Върховния административен съд, посочи още тя.
Според Тодорова е много важно следващият състав на ДКЕВР да не се избира от премиера, а от Народното събрание. Шефът на енергийния регулатор посочи, че служебното правителство работи по промени в Закона за енергетиката, които да позволят това. Тодорова намекна, че е възможно в ДКЕВР да има и представители на квотен принцип, избрани от президента.


Еленко Божков:
Ударното вдигане на цената обслужва корпоративни интереси

Със заявката за ударно увеличаване на цената на тока, която се подкрепя от новото ръководство на ДКЕВР, се защитават лобистки и корпоративни интереси. Това заяви Еленко Божков, който бе отстранен от регулаторния орган от правителството на Георги Близнашки, пред БГНЕС.
Според Божков действията на ДКЕВР, както и на ресорните вицепремиер и министър в служебния кабинет са продиктувани от няколко фактора. "Първо, това са лобистките и корпоративни интереси на ЕВН, които трябва да се защитят с тяхната заявка за ударно увеличаване на цената на тока. Второ, вече се забелязват податки, че новият състав на комисията и по-конкретно новата председателка търсят възможност да оттеглят жалбите на ДКЕВР пред Евроомисията за двете американски ТЕЦ и за ВЕИ-та. Това ще постави в невъзможност по-нататъшното функциониране на електроенергийната схема поради много високите цени и свръхпроизводството", заяви Божков.
Той припомни, че увеличението на тока е трябвало да бъде по-голямо - на 3 пъти по 15%, за да се стигне до 45-50%, каквито били инструкциите на лобистите. Сигурно се уплашиха от реакцията на обществото и решиха да го направят в някакви по-ниски граници, добави Божков.

Захариева се готви за газова криза


Готвим се за евентуална газова криза. Това стана ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева след заседанието на МС. Следим с притеснение ситуацията между Русия и Украйна, подчерта тя.
Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е събрал кризисния щаб във вторник. В него влизат и представители на топлофикационните дружества, които са предупредени да се подготвят за преминаване от газ към мазут.
Преговаря се и с Гърция за евентуални доставки на газ за страната ни при криза.
85% от доставките ни на газ са от Русия, а към момента хранилището в Чирен не е пълно на 100%, каза Захариева и допълни, че се търси начин хранилището да бъде подготвено за зимния сезон в пълен обем.
Захариева заяви, че към момента няма намаляване на доставките на газ към страната.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ