20 Април 2024събота14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

30% по-малък e износът на зърно до септември

Въпреки влагата няма опасност за съхранението на пшеницата

/ брой: 219

автор:Дума

visibility 18

Износът на зърно тази година ще е малко над 1,7 млн. тона, прогнозираха експерти от зърнената търговия, предаде fermer.bg. Спадът в зърнения експорт е най-вече заради по-ниската пазарна цена и по-ниските количества прибрана реколта. В сравнение с миналата година, когато България произведе над 4,2 млн. тона зърно и изнесе до септември 2013 1,5 млн. тона, тази година числата са доста по-занижени. Износът на зърно към този момент е около 1 млн. тона, което е спад с около 30 на сто, но все още липсват официални статистически данни.
По предварителни данни на НСИ към третото тримесечие на 2014, делът на аграрния сектор в брутната добавена стойност (БДС) се очаква да е 4,8%, а в БВП - 4,1%, което е спад с около 1,5% спрямо същия период на миналата година. Причината са лошото време и сериозните наводнения, които се отразиха негативно предимно на количеството и качеството на зърнената реколта. Това от своя страна се отрази на износа на зърно. Общите количества зърно от реколта 2014 са малко над 4,1 млн. тона, като най-добро качество отчитат фермерите в Южна България, където нямаше наводнения.
Същевременно председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област Николай Киров каза пред "Фокус", че не всички зърнопроизводители имат силози и складове за съхранение на зърно. По думите му няма опасност за съхранението на зърното и към момента въпреки дъждовете няма похабено зърно от наводнения. Той каза, че дъждовете преди седмица са засегнали основно Бургас, но не и районите, където се произвежда и съхранява пшеница.
Киров каза още, че инвестицията в изграждането на складова база и на силози е голяма и затова не всички зърнопроизводители могат да си я позволят. "Инвестицията е голяма. Например едни силоз за хиляда тона струва поне 100 000 евро. Скъпо е и не всеки може да си позволи, но се правят малко по малко. Всеки се опитва да прави складове, за да може да съхрани продукцията за по-добри времена или да изчака по-добра цена. Ние все не можем да дочакаме по-хубава цена. Тя все ни е ниска, а имаме да плащаме кредити и гледаме да продаваме, за да си връщаме парите. Рядко остава малко зърно за напролет", каза Киров.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ