18 Април 2024четвъртък11:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Музей на магарето

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 2941

Боряна БОРИСОВА

Знаете ли, че у нас отвори врати уникален Музей на магарето? В най-младата община в Централна България - Гурково. Разположена е в източната част на Розовата долина и южния край на живописния проход Хаинбоаз. Гурково е невероятно чист, подреден и уютен град, спокоен и интересен. Това се вижда с просто око от всеки посетител.
Освен с дъха на рози, лавандула и горски треви, районът грабва с невероятни природни гледки, екопътеки и примамливи кътчета за отдих. Общинското ръководство е поело предизвикателството да организира всяка година традиционен празник на розата, както и единственото биорали с магарешки каручки. То по традиция се провежда първата събота на септември и е една от вълнуващите празнични прояви по повод Деня на общината - 4 септември. От 1971 до 1989 г. тази незабравима атракция радва малки и големи, привлича зевзеци от страната и чужбина.
Традицията е прекъсната за кратко, но е възродена отново през 2005 г. На градския стадион в Гурково всяка година се събират над 5 хиляди гости - любители на необикновените състезания с магарета. Надпреварата е в пет дисциплини - най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола (без самар) кушия и дърпане на магарешки каручки за сила и издръжливост. Има и футбол с магарета.
За участие в биоралито първото условие е добре изрисувана магарешка каручка. По-смелите решения са космически кораб, вертолет, линейка, пиратски кораб - според фантазията и таланта.  Друго важно изискване е животните да са добре нахранени преди състезанието. Няколко дни магаретата наблягат на зоб или люцерна, но без обикновено сено. Допингът е забранен, не се разрешават люти чушки и конски мухи. Предварителният лекарски преглед е задължителен - проверка на зъби, сърдечна дейност, копита...
С всичко това ще се запознаете в Музея на магарето. Единственият експонат е... препарирано магаре, заобиколено от "атрибутите" му - самари, кошуми, дисаги, юзди, рало и др. Има етнографски кът, както и сбирка на специалните награди и медали от ралито през годините. "Катър - това е магаре, скъсано на изпит за кон" - подобни "магарешни" мисли са изписани по стените.
Заслугата за музея е на емоционалния и жизнен местен жител Иван Михов, който за кратко време ще ви засипе с уникални случки и майтапи от родния край. Неслучайно е известен като "живата легенда" на Гурково. Ако имате път към тази част на България, отбийте се, за да видите на живо различни магарии и да се запознаете със забравени традиции, да усетите как позитивното и оригинално мислене може да вземе превес над сивото ни всекидневие...


Снимки АВТОРКАТА

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 854

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 770

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 849

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 769

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 759

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ