19 Април 2024петък16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Празниците на Стария град са в разгара си

Изкушения за всички възрасти и вкусове под тепетата

/ брой: 221

автор:Пенка Калинкова

visibility 245

Празникът на Стария град всяка година е незабравимо преживяване за малки и големи, за кореняци пловдивчани и гости на града. Тогава се изваждат от фондовете колекции, архиви със снимки и факти се изтупват от праха и подреждат пред смаяните посетители. Изложби, концерти, премиери на книги и филми, ретрошествие от Копчетата пред общината до Стария град и какво ли още не. Напоследък празникът не е в единствено число, а се превърна в цяла седмица празници на Стария град. Към тях се прибави и Есенният панаир на занаятите с участието на фолклорни формации от Дома на културата в Пловдив.
Тази година даже има и пленер по ковано желязо под наслов "Ковем европейското бъдеще заедно". Слоганът "Заедно" е най-популярната дума в Пловдив, подпечатана и с победния финал за пловдивчани като бъдеща през 2019 г. европейска столица на културата. Празниците в Стария град са под наименованието "Адрес на вечността". Е, как няма да е адрес на вечността като Стария град е сърцето на Пловдив, най-старият жив град в Европа. Вече приемат посетители "Стрелките на времето" в къщата Недкович - това е изложба за историята на часовниците в Пловдив. Премина при огромен интерес, въпреки лошото време,  концертът-спектакъл "Заедно" на ансамблите "Тракия" и "Филип Кутев" - може да си представите какво пиршество на звуците, багрите, ритмите беше... Днес на фокус ще бъде изложбата в къщата Хиндлиян под наслов "Изтъкнатите "пловдивски" чехи и техните наследници (1880-1945), една изложба на сдружение "Чехи, словаци и приятели", събрана със съдействието на Държавен архив Пловдив и Външното министерство на Република Чехия. Същия ден ще бъде представена и монографията "Тракийски традиции" на ст.н.с. Петър Детев. Вечерта завършва на Античния театър с мега фолклорния концерт в чест на 50-годишнината на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това висше учебно заведение с многобройния си състав от студенти и преподаватели оцветява и озвучава по великолепен начин пространството на Стария град.
Меломаните ще трябва да тичат между Римския стадион и Античния театър, добре че разстоянието не е голямо, защото всеки ден там има различни концерти, единият свършва, другият започва. В петък на Античния театър е концертът на Гвардейски представителен духов оркестър по повод откриването на Петото есенно издание на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". В събота и неделя, когато всички почиват и могат повече време да отделят на пристрастията си, е кулминацията на празниците със споменатото ретрошествие, което си е по същество карнавал, с "Работилнички за сръчни ръчички" и пак с изложби, концерти и филмови прожекции. Съпътстващата филмова програма "Това е България" се осъществява в културен център "Бялата къща", съществуващ в последно време. В неделя продължават творческите занимания на открито. Много са се постарали от Общинския институт "Старинен Пловдив" с директор Амелия Гешева и сърцат екип от добри специалисти. Ако минавате през Пловдив тази седмица, знайте, че в Стария град ври и кипи.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ