25 Април 2024четвъртък06:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Junk food бюджетиране

/ брой: 227

visibility 37

Проф. д-р Боян Дуранкев

Джънк фуд (на английски: junk food) е термин, който означава храна без хранителна стойност или с ограничена хранителна стойност; хранителни продукти, които се ядат за развлечение; промишлени продукти, които се гризат и консумират за разсейване на скуката. Джънк фуд бюджетиране, на свой ред, означава създаване на бюджет с ограничена стойност, за "опипване на почвата", или за други цели - например за предизборен PR, но не за прецизна финансова логика и точност.
В този смисъл актуализацията на Бюджет 2014 г., която се предлага, може да бъде приета повече "за опипване на почвата", за начало на спорове в тристранната комисия, но не и за шедьовър на финансовото майсторство на държавата.
Причини? Колкото искате!
Първо, започването на дебат за актуализация на бюджета, при това с окачествяването на сегашния бюджет като "сбъркан изначално" (по г-н Росен Плевнелиев), в момент на едноседмична финална предизборна борба, означава наливане на вода в мелницата на ГЕРБ - партията, която номинира сегашния президент и зад която наднича служебното правителство. Нека не се забравя, че повечето бюджети на всички европейски страни се оказват "сбъркани отначало", което не ги прави "абсолютно погрешни", включително и тези на България от 2009 г. Предизборен ход в полза на ГЕРБ, а не финансов ход.
Второ, предлаганата "актуализация" е в полза повече на нарастване на разходите (наскоро бе "актуализиран" нагоре и бюджетът за президентството - силен знак на ярка благодарност на служебния министър-председател към неговия ментор). Естествено, разходите винаги трябва да се повишават, особено ако нарастват приходите. Какво става обаче с приходите? "Актуализацията" на неизпълнението на приходите се изчислява на годишна база на около 1 млрд. лв., при положение, че засега е под 700 млн. Събираемостта е от бледа по-бледа, сивата икономика набъбва, бизнесът "инвестира" все повече в печеливши политици и партии, които после ще изразят своята признателност с обществени поръчки и еврофондове. Business as usual, Bulgarian style.
Трето, разходите ще нарастват на основата на нов ръст на държавния дълг, т.е. чрез нарастване задлъжнялостта на обикновения български данъкоплатец. До края на годината плановете са държавата да изтегли общо 4,5 млрд. лв. дълг!!! Но за какво? Частично - за запълване на очертаващия се бюджетен дефицит, но най-вече - за "подкрепа" на банковата система, а също и за "резерв" от над 400 млн. лв. в края на годината. Резерв с неясно предназначение. Бюджетиране с ясно предназначение - повече пари за бъдещите управляващи.
Четвърто, заради казуса с КТБ. От 20 юни финансовата институция е затворена заради очевидно "активно мероприятие" спрямо нея, осъществено от "неизвестен организатор и изпълнител". Повече от 3 месеца банката не функционира, а се проверява, докато е под "особен надзор". Според БНБ гарантираните депозити до 100 000 евро в КТБ са за около 3,68 млрд. лв., а фондът за гарантиране на влоговете разполага в момента с 2,1 млрд. лв. Резултативният недостиг, който се получава при прости сметки, е нито повече, нито по-малко от 1,6 млрд. лв. Предлаганата "подкрепа" за банковата система обаче е не 1,6 млрд. лв., а 2,7 млрд. лв., колкото е недостигът за изплащането на гарантираните влогове. Къде ще отидат тези "добавъчни" 1,1 млрд. лв.?  Някъде "там".
Но истинското състояние на КТБ ще стане ясно след 20 ноември, поне така твърди БНБ. Ако то се окаже тежко, все още съществува възможност акционерите да предприемат мерки за изправяне на банката на крака. Ако състоянието се диагностицира като фатално, то или държавата ще се погрижи да спаси банката (при такъв сценарий средствата ще са необходими, но кой ще поеме отговорността за спасяването на частна банка със средства от средния данъкоплатец?), или ще се премине към изплащане на гарантирания размер на влоговете до 100 000 евро. Забележете множеството "ако", както и незабележимия засега фактор "кой" - кой ще поеме отговорността за заробване на българските граждани с нови дългове!
Именно поради фаталния срок 20 ноември за появата на "пълната кръвна картина" на КТБ не е сега моментът да се предопределя следващият ход. И да се теглят заеми за нещо с неизвестна развръзка. Лош ход на едно "временно правителство".
Да обобщя. Бюджет 2014 г. наистина трябва да бъде актуализиран, както писах много пъти. Актуализацията трябва да стане от работещ парламент с легитимно избрано правителство в края на октомври или началото на ноември, при това - заедно с внасянето на проекта за Бюджет 2015 г. В момента нито има парламент, нито пък е избрано правителство, нито пък е 21 ноември.
Затова не е лошо да припомним на временния кабинет знаменитата максима: "Обущарю, не гледай по-високо от обувките!"

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ