26 Април 2024петък11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Корнелия Нинова:

В цялата кампания липсва битка на идеи

Ще се боря публично да не се спират започнатите общински проекти в района, казва водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в София област

/ брой: 227

автор:Павлета Давидова

visibility 52

- Г-жо Нинова, как протича предизборната кампания в София област?
- Вяло. Отсъстват представителите на другите политически сили, няма спор на идеи и противопоставяне на аргументи. Аз и другите хора от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ правим срещи с жителите на населените места, обсъждаме поставените от тях въпроси и търсим решения.
- Предишните парламентарни избори бяха наситени с голямо напрежение, очаквате ли честна битка до края на кампанията?
- Битка няма. Тази кампания ми изглежда странно. Не чух никакво сериозно представяне на предизборните платформи и сблъсък на различни идеи. Не изключвам в последните дни да има напрежение, но това не е конструктивно.
- Бяхте номинирана за водач на листата в Благоевград, но в крайна сметка там отиде Кристиан Вигенин. Освен това за първи път от много време Кирил Добрев не е част от листата в София област. Отразява ли се това на кампанията и как ви посрещат местните структури?
- Кампанията протича нормално, нямам проблеми с местните структури. Била съм депутат от София област в предишния мандат. Бях номинирана и сега от София област за водач, работя прекрасно с общинските съвети на БСП и с колегите от листата. Чуваме се с Кирил Добрев, той прави активна кампания в Габрово. Ходих до Благоевградска област на срещи, за да помогна на Кристиан Вигенин и да потвърдя пред организациите, които ме номинираха там, че откъдето и да съм избрана за депутат, винаги могат да разчитат на мен.
- Кои са основните проблеми на хората в София област и какви ангажименти поехте пред тях?
- Има няколко основни теми, които се повдигат по време на срещите ми. Има неизяснен статут на земеделските земи, на много места има застъпване на терени, заради което хората често са лишавани от субсидии. Решението е в изготвянето на ясен и категоричен кадастър и в засилен контрол върху местните власти против злоупотреби. Необходимо е и завишаване на санкциите при незаконна сеч, за да спрат злоупотребите. Българските производители не са достатъчно защитени от държавата и страдат от сивия сектор. Може да им се помогне чрез промени в закона за търговските вериги и засилване работата на мобилните групи срещу нерегламентирания внос. Лоша е междуселищната пътна мрежа. Въпросът може да се реши с по-голямо финансиране по започната вече публично-инвестиционна програма.
- Как работихте досега с местните власти в качеството си на народен представител?
- За мен е важно в областта да продължи изпълнението на започнатите общински проекти по публично-инвестиционната програма. С осигурените от нас средства в предишния мандат започна строителство на пътища, пречиствателни станции, ремонт на училища, читалища, медицински пунктове. Служебният кабинет започна да спира тези проекти един по един. А ГЕРБ директно се закани, че ще ги прекрати. Ще се боря това да не се случи. С кметовете се опитвам да поддържам коректни отношения. Не правя разлика между политическата им принадлежност. Няма да скрия, че имам и конфликти с някои от тях. Няма как да се примиря  например със злоупотребите на кмета на Ботевград Георги Георгиев. В следващия парламент този човек ще бъде подложен всеки петък на парламентарен контрол и ще изнасям истината за действията му.
- Мандатът ви в 42-то НС приключи след малко повече от година. Какво успяхте да свършите през това време и кои са нещата, които така и не се случиха?
- Доволна съм от приетите промени в законите, които се отнасят до безработицата. В резултат на тях и на други мерки през последните 3 месеца се отчита спад на безработните лица от 13% на 10%. С тези промени гарантирахме на младите до 29-годишна възраст помощ от държавата, за да започнат първа работа. Например държавата поема да им плаща осигуровките. Размразихме доходите, увеличихме минималната работна заплата от 270 на 340 лв. Парите за първокласници - от 150 на 250 лв. 340 хил семейства получиха енергийни помощи, а пенсионерите - коледни и великденски надбавки. Знам, че не е достатъчно, но беше максимално възможното за условията, в които работихме. Съжалявам, че не успяхме да приемем ранното пенсиониране - човек да може да се пенсионира при 2 г. недостиг на стаж и/или възраст. Никоя от останалите партии не ни подкрепи и не ни стигнаха гласове. Изобщо пенсионната реформа стои като открит въпрос и по него трябва да търсим политическо и обществено съгласие.
- Кои са основните разлики между нещата, които предлага БСП и тези, зад които стоят основните ви опоненти?
- Основният ни опонент е ГЕРБ. Съществените разлики са няколко - те възнамеряват да въвеждат нов данък върху доходите на физическите лица и да не отменят плоския данък. Ние - да го отменим и въведем прогресивен данък, както и семейно подоходно облагане. Нашата идея е по-справедлива, а и би помогнала на многодетни семейства да плащат по-ниски данъци. Те не се съобразяват с бедността на хората и искат да ги натоварят допълнително. Второ, ние залагаме повишаване на доходите всяка година, а те тяхното замразяване. Трето, ние предвиждаме финансиране от държавата на общините и малките населени места за междуселищни пътища, училища, спешни центрове и читалища, а ГЕРБ - строителство на 2 магистрали. При нас е заложено да не се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране, а при тях - да се вдигат всяка година с по 4 месеца. Ако мога да обобщя, платформата на БСП е държава с грижа за производството и социални ангажименти, при ГЕРБ - държава с грижа за магистралите и антисоциални действия.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ