16 Април 2024вторник13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Политиците отвориха отново фабриката за илюзии

Популизъм, неизпълними обещания и лъжливи послания заляха българите по време на предизборната кампания

/ брой: 227

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

Историята на фабриката за илюзии у нас се оказа провокативна, променлива, устойчива, а на моменти дори фентъзи. След краткотрайни затваряния все още се намира някой, който уж тайнствено и изненадващо пъха ключа в ръждясалия катинар и отваря вратите й. Призивът, издигнат още през 1997 година, че фабриката за илюзии трябва да бъде затворена веднъж завинаги, така и не се състоя. И едва ли това някога ще се случи, като се има предвид наивитетът и липсата на памет у много българи. Оказва се, че народът ни, който преживя най-тежко годините на прехода и в момента продължава да бъде най-бедният в Европейския съюз, настойчиво и почти инфантилно продължава да вярва в неизпълними обещания и лъжливи послания...
Полуразрушената фабрика за надежди отново възкръсна като феникс от пепелта през сегашната предизборна кампания, която вече е към своя край. Не е тайна, че през последния месец

партиите изсипаха рог на изобилието

от обещания върху електората. От платформите на много политически партии и от устата на техните кандидат-депутати обилно се ляха потоци от неосъществими идеи. Това се вижда особено ясно дни преди вота, когато кампанията е в своя пик и всички участници търсят начин да съблазнят избирателите си. Няма съмнение, че най-лесният и проверен начин за това са емоциите, и най-вече страховете на хората. Ако трябва да отличим най-най-най-популистките обащения, които на уличен жаргон "къртят мивки", това са намаляване на разходите за отопление с 50%, предоставяне на 2 млрд. лева за саниране, спешно повишаване на доходите, забрана на обрязването на деца и... етническо прочистване. Всъщност обещанието за повече пари нормално събужда първосигнално у нас мисълта "да, бе, и аз го искам това, и аз искам да имам работа и високи заплати." Затова мнозина се възторгват от обещанията на една от партиите за заплати колкото в Белгия, т.е. 3400 евро. Но без да се замислят, че в основата на формирането на средната заплата е размерът на средния вътрешен продукт, а по този показател ние сме на светлинни години от Белгия. 
Една от партиите, които ще се борят за влизане в парламента, "България без цензура", обещава да осигури един милион работни места. Но явно нейните анализатори са пропуснали факта, че у нас, според официалната статистика, до днес има 342 503 безработни. А може би експертите на формацията са направили изчисления, ако дойдат на власт, колко хора ще уволнят, а после ще им намерят препитание.

Лапнишарани за обещанията не липсват

От ГЕРБ се възползваха от нещастието на пострадалите от наводненията и грабнаха лопати да помагат на същите тези хора, които бяха потопени много преди това в мизерия и безизходица от управленската немощ и некадърност на партията на Борисов. Но.. .ефектът от неморалния пиар е налице - просълзени баби прегръщат и пишат благодарствени писма на Спасителя Борисов, развълнувани майки подсмърчат, целуват ръка и му се кълнят в любов, забравяйки, че точно по време на управлението на ГЕРБ не получиха нито лев повече върху пенсиите, детските и майчинските. И че точно кметове на ГЕРБ не си мръднаха пръста да почистят коритата на реките, да спрат незаконната сеч и да разрушат незаконно построените къщи, които станаха причина за потопите в страната. От партията на Борисов за кой ли път обещаха либерализация в различните сфери, но май много хора си задават въпроса защо не я направиха, докато бяха на власт, и дали въобще имат намерение да я извършат. Но за сметка на това мнозинството се възторгва от обещанията за енергийни помощи на половината българско население и енергийна ефективност чрез прословутото безплатно саниране. И какво от това!? Как с тези "придобивки" ще се решат проблемите на обикновения човек, как с изолацията ще напълни хладилника си или ще купи храна, дрехи и учебници на децата си... От партията на бившия премиер не обелват и дума на предизборните си срещи с колко ще скочи цената на тока, ако отново управляват.  
Българинът явно обича да му продават безплатно надежда и

покрай хоризонтите на светлото бъдеще

което му обещава Борисов, пропусна да забележи новата данъчна секира от увеличаване на данъка върху доходите с до 2%, което може да стане с решение на местната власт. По традиция ГЕРБ обещават повече пари за образование и наука, въпреки че управлението им ще се запомни с пренебрежителното отношение на Симеон Дянков към "феодалните старци" от БАН и със супер неудачния закон за предучилищното и училищно образование. ГЕРБ-ерската управленска програма обещава и пълна либерализация в енергетиката, като се даде възможност на потребителите сами да избират доставчика на ток и газ, но не обяснява как това може да се случи.
ДПС традиционно залага на обещанията за стимули за българското производство и увеличаване на субсидиите за земеделците. Но забравя, че за 25 години т.нар. демокрация не направи нищо за тютюнопроизводителите, за поминъка на хората в смесените региони и за премахване на бедността в тях. ДПС обещават електроснабдяване на всички българи, пенсионната възраст да бъде обвързана задължително с продължителността на живота,  финансирането на висшите училища да бъде съобразено с реализацията на завършващите студенти, а учителската заплата да нарасне до средната за страната. С какви механизми ще се случат обещанията обаче, не става ясно. Пък и нали партията на Местан беше във властта вече няколко пъти. Защо не реализира тези си идеи, които се повтарят като мантра във всичките им предизборни платформи през годините досега!? 

Реформаторите, естествено, обещават... дълбоки реформи

които се основават уж на база на дясноцентристките принципи, както и операция "Чисти ръце". Ако се прочете по-внимателно предизборната им програма обаче, става ясно, че това означава... едно голямо нищо. Но пък звучи помпозно. За кой ли път четем, че десните ще реформират правосъдието, енергетиката, сигурността, образованието, социалната сфера, въобще всичко, за което се сетите. Любима тема за РБ е да ни зарадват с електронни услуги, а бизнеса - с електронни обществени поръчки. Въобще пълна компютъризация! Нищо, че баба Вела от село Горно Нанадолно въобще не знае какво представлява "умната машина", камо ли да се възползва от нея. Не бива да се пропуска и подкрепата на реформаторите за Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. Само че колко хора знаят, че то отваря пътя за нахлуването на ГМО храните в Европа, както и отпадането на забраните за добив на шистов и въглищен газ.

Ненадминати в щедрите си обещания са ББЦ

Бившият тв водещ Бареков отстреля избирателите с толкова много неизпълними идеи, някои от които му хрумват на момента. То не бяха безплатни таблети за учениците, връщането на казармата, въвеждането на задължителен вот, безплатни лекарства за малчуганите до 7 години, за бременните и майките, повишаване на ниските пенсии с 20 на сто... Бареков обеща по 2000 лв. при раждане на дете и по 1000 лв. при сключването на брак на студентите, и т.н., и т.н. Откъде ще се вземат пари за всичките тези неща, от ББЦ не обелват и думичка...

Най-важното за АБВ

е България да се превърне в президентска република. Партията на Първанов предлага още задължително гласуване и избирателна система, при която половината депутати се избират мажоритарно. Но забравят, че този филм вече сме го гледали и той се оказа с не особено щастлив край. От АБВ залагат на обещанието за безплатно образование и здравеопазване, за падане на тавана на максималния осигурителен доход и на пенсиите за стаж. Във всеки регион ще има "поне по една високотехнологична болница", във всеки областен град - поне една многопрофилна, във всяко селище - център за доболнична помощ. Прекрасно! А откъде ще дойдат парите - пълно мълчание!

БСП очерта 12 "червени линии"

от които няма да отстъпят, ако се наложи да управляват коалиционно. Най-важната от тях е отмяната на плоския данък и въвеждането на прогресивна скала за облагане на доходите. Това си обещание левицата даде и на миналите избори, но не можа да го осъществи заради несъгласието на коалиционния си партньор ДПС. В предизборната си платформа БСП е заложила на реиндустриализацията на икономиката, на подновяването на битката с монополите, на повишаване на минималната заплата и пенсиите. Традиционно приоритет на социалистите са реформи в здравеопазването и образованието, които да бъдат подкрепени от държавата. Лявата коалиция застава твърдо зад изграждането на "Южен поток", зад изграждането на АЕЦ "Белене" и на VII блок в Козлодуй. Категорична е позицията на БСП против налагането на санкции срещу Русия. За разлика от други партии, БСП поне предлага изпълними неща.
Няма нищо по-вярно от това, че за българите 


денят за размисъл идва след изборите

Веднага след като пуснем бюлетината, и... вече ни обхваща съмнението какво, защо и как гласувахме. И не искаме да си признаем, че често даваме гласа си, заслепени от лъжи, прелъстени с дребнотемие, облъчени с вярата в светлото бъдеще. И пак започваме да питаме доколко сме богати на свобода и дали имаме силата да я избираме. Факт е, че общността на притеснените да изразяват открито своето мнение става все по-голяма. А след тях идват заблудените, оплетените в лъжи и празни обещания, които са желан пълнеж за всяка една политическа формация. И те са най-ревностните клиенти на произведеното във фабриката за илюзии, която в крайна сметка се оказва фабрика на разочарованията.
"Когато затваряш фабрика за илюзии, трябва да отвориш фабрика на надеждата и на вярата", казва големият писател Антон Дончев. Но на надеждите, подплатени с реални и изпълними обещания.
Докога все така ще я караме, се пее в една песен, станала популярна по време на промените, но актуална и днес. Докога ще допускаме да ни лъжат, да ни омагьосват с приказки, които преливат от пусто в празно, и да ни омайват с оправдания, че за всичко са виновни предишните. Докога ще продължим да събираме трохичките свобода и да ги крием в шепите си, примрели от страх... А фабриката за илюзии продължава да стои с широко отворени врати, през които изтичат времето и надеждите ни за по-добри битие...
Не е ли време да не чакаме политиците да я затворят, а ние самите да й сложим катинара завинаги, а?

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ