28 Март 2024четвъртък11:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тристранката отхвърли актуализацията на бюджета, иска дефицит под 3%

Кабинетът все пак прие промените в основния финансов план на държавата

/ брой: 227

автор:Аида Паникян

visibility 40

Представителните организации на работодатели и синдикати, които излязоха с обща декларация, поискаха да бъде оттеглен проектът на Министерството на финансите за актуализация на тазгодишния държавен бюджет. Причината да отхвърлят проекта бе заложеният дефицит от 3,6%. По време на вчерашното си заседание социалните партньори се обединиха около идеята, че актуализация е необходима, но дефицитът не бива да надхвърля 3%.
Служебният министър на финансите Румен Порожанов заяви, че проблемите с държавния бюджет са няколко. По думите му приходите са нереалистично заложени. Фискалният резерв е 8,2 млрд. лв., уточни той. В актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. служебният финансов министър предложи да бъдат отпуснати 24 млн. лв. допълнително за МЗ, 16,4 млн. лв. повече за МРР, 10 млн. лв. за МО, 10 млн. лв. за ВСС, 4 млн. лв. за МК.
В декларацията си синдикатите и работодателите поискаха актуализацията да бъде изготвена и приета при избрано правителство и работещо Народно събрание след парламентарните избори в неделя.
Ако бъдат обосновани разходите по-прецизно и бъдем убедени, че приходите ще бъдат неизпълнени с над 1 млрд. лева, можем да подкрепим промяната без частта дълг 4,5 млрд. плюс 2 млрд. лева. Това каза пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров след заседанието. По думите му основната причина работодатели и синдикати да се противопоставят на актуализацията е огромното число допълнителни дългове, които трябва да се поемат.
Актуализация на бюджета ще се наложи и за тази година, призна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Правилно сформираното ново правителство трябва да внесе проект за актуализация на бюджета, а служебният кабинет да даде отчет за изпълнението на приходите и разходите по държавния бюджет за деветмесечието, посочи Велев. "Ние сме категорично против без писмен анализ на състоянието на фискалния резерв, на управлението на държавния дълг и на състоянието на сметките  към 30 септември по приходи и разходи, да подкрепяме каквото и да е увеличение на държавния дълг извън налагащото се от увеличението на дефицита, ако той не може да бъде покрит от фискалния резерв", допълни Велев.
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори единодушно приеха предложението за актуализация на бюджета на НЗОК със 100 млн. лв., които не се вземат от държавния бюджет, а са по сметките на касата. Това са пари, които не са изразходвани през 2013 г. и са сформирани от надсъбрани вноски, трансфери от МЗ, санкции и пр. За да бъдат използвани парите за здравноосигурителни плащания обаче, трябва парламентът да ги одобри. Управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова припомни, че законодателството не позволява НЗОК да затегне контрола на разходите.
В крайна сметка правителството актуализира държавния бюджет на заседанието си вчера, без да се съобрази със становището на синдикатите, работодателите и на политически партии. От пресцентъра на МС обясниха пространно мотивите си за промяната.

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ