24 Април 2024сряда20:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дни на музиката в Балабановата къща

В Пловдив се радват на есенното издание на фестивала

/ брой: 230

автор:Пенка Калинкова

visibility 395

Есенното издание на Дни на музиката в Балабановата къща започна като "по вода" и се наложи концертът по случай 135 години Гвардейски представителен духов оркестър, с който се откриваше фестът, да се премести от Античния театър, където му беше мястото, в залата на АМТИИ. В това обаче имаше нещо хубаво, защото главният диригент майор Ради Радев е възпитаник на академията, бил е ученик на доц. Стефан Мутафчиев и на проф. Иван Спасов, професионалната му кариера започва в ансамбъл "Тракия" и този концерт на гвардейците беше като дан на признателност към пловдивската АМТИИ, която чества своята 50-годишнина. При голям интерес от пловдивската и въобще българската публика преминаха предобедният концерт на "Софийски солисти" с гост-диригент и солист Давид Валтер от Франция, известен обоист, диригент и композитор, със специалното участие на известната цигуларка Мила Георгиева, както и концертът "Божествената" на Античния театър, където световноизвестното сопрано Райна Кабаиванска представи постигнатото от своя майсторски клас в Нов български университет. Оркестърът на Софийската опера и балет се дирижираше от маестро Найден Тодоров. Освен шестимата български стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска" чухме и изпълнители от Италия, Южна Корея, Пуерто Рико, Сърбия, Чили. Райна Кабаиванска е родена в Бургас, но нейният баща Ячо Кабаивански е роден и израснал в Пловдив. 80-годишната прима си спомни за своя дядо и къщата в пловдивския квартал "Каршияка".
В Деня на музиката - 1 октомври, бе открит Първият международен конкурс за камерна музика "Пловдив". Той започна с концерт в Балабановата къща на членовете на журито Елмира Дърварова (САЩ) - цигулка, Божидар Ноев (Австрия) - пиано, Ангел Станков - цигулка, Анатоли Кръстев - виолончело, Ясен Теодосиев - валдхорна, Вангел Тангъров (САЩ) - кларинет. Международният конкурс за камерна музика е учреден от световноизвестната цигуларка Елмира Дърварова, от директора на НУМТИ "Добрин Петков" - Нели Попова-Коева, и от фондацията за култура и изкуство "МузикАртисимо" с председателка Мила Павлова. Майсторски класове тази есен водят Виктор Вълков (САЩ) - пиано, и Лъчезар Костов (САЩ) - виолончело. Те ще имат и своята концертна изява на 13 октомври в Балабановата къща в Стария град, а на 4 октомври бе авторският рецитал на пианиста, живеещ в Белгия - Боян Воденичаров, озаглавен "Спонтанният акт на импровизацията".
До края на есенното издание ще има концерти на Станков ансамбъл от Великобритания (24 октомври) и следващия ден - "Bass Stage" на проф. д-р Петя Бъговска и контрабасистите Свобода Боздуганова, Деян Великов, Ника Марио Николова, Христо Кисимов, Добромир Кисьов. Финалът на есенното издание е на 27 октомври с концертната проява "България среща Япония" с участието на изявената пианистка Аями Файт, на самата Мила Павлова, която е флейтистка, и на Ева квартет, включващ едни от най-добрите български женски гласове. В началото на фестивала дойде новината, че Мила Павлова е отличена от Министерството на културата за поредицата прояви в чест на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, с които бе открито пролетното издание на Дни на музиката в Балабановата къща.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ