25 Април 2024четвъртък07:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Капана" е център на архитектурен фестивал

"One Architecture Week" представя девет български и международни експозиции

/ брой: 232

автор:Пенка Калинкова

visibility 146

Пловдивският квартал "Капана" и неговото съживяване са във фокуса на тазгодишното, седмо издание на международния архитектурен фестивал "One Architecture Week", което ще се проведе от 10 до 19 октомври в Пловдив под наслова "Възможното невъзможно". Девет български и международни експозиции влизат в програмата на фестивала. Те ще представят успешни примери за нетрадиционни решения на проблемите на съвременната архитектура и градската среда. Акцент в българските предложения е "Капана".
Изложбата "Възможният "Капан" ще представи потенциала на историческата градска среда, за да очертае реалистичен сценарий за превръщането й в център на творческите индустрии. Проектът обединява усилията на студенти по архитектура, урбанизъм, градски изследвания и социална антропология от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в партньорство с общинската фондация "Пловдив 2019" и "Incubator", като крайната цел е превръщането на една поизоставена, но колоритна зона в активна част от съвременния град.
"Карта на "Капана" е интерактивна онлайн карта, разкриваща всички функции на частни и обществени сгради в квартала, както и празните или изоставени обекти. Тя представя занаяти, заведения, магазини, услуги, творчество, култура, празни помещения и сгради с културно историческо наследство в квартала. Всеки ще може да я допълни.
Темата на "Университетска работилница" тази година е проект за многофункционална зала в "Капана". Такава зала може да се превърне в сърцето на "Капана", където да се провеждат концерти, прожекции, изложби, курсови обучения. Директорът на "One Architecture Week" Любо Георгиев заедно с представители на кураторския екип "dontDIY" и община Пловдив ще изберат трите най-добри студентски проекта, чиито автори ще получат възможност да изработят макетите си от по-устойчиви и качествени материали.
Фотографската изложба "100" от своя страна представя разнообразието на "Капана", вглеждайки се в детайли от 100 дограми в квартала. Във всяка от тези дограми е заключена собствена история. "Плакати за нова българска архитектура" има за цел да интерпретира и покаже на широката публика развитието и промяната в съвременната българска архитектура през последните 25 години. Освен в галерия "pLOVEdiv", изложбата ще може да се види по улиците на "Капана".
Примери от цял свят за успешно реализирани намеси в градска среда ще видим в "Добри градски". Изложбата ще покаже решения за справянето със сериозни проблеми като усвояването на изоставени и празни пространства, хармоничното съжителство на архитектурата с природата...
Международните изложби идват от Германия и Албания. Немското участие "Световен град" включва проекти на различни представителства на Гьоте институт по света, както и техните местни партньори, и задава въпросите кой създава града и кой чертае неговото бъдеще. Изложбата "Проектирайки Албания" разказва за процесите на градска трансформация от последните няколко години.
"Реката" е тема на "Сблъсъкът на титаните", както е наречена двудневната работилница, предназначена за студенти по архитектура, урбанизъм и ландшафт. Избраните ментори са Инге Хаудсмит (Хонконг), Асер Ортега (Ротердам) и Васил Кайков (Париж), работещи в световноизвестни архитектурни бюра. Ще разработват идейни проекти, свързани с подобряването и реновирането на пространствата около река Марица в Пловдив. Интересни са и участниците в международния форум на 18 октомври в Дома на културата "Борис Христов". Пристигат световноизвестни личности от областта на архитектурата като Мария Айолова (Terreform One), Жуао Руиво (Fora), Франсис Еджерли (Assemble), Нура Ал Сайех, Дорийн Лиу (Node), Пиер Лоу (Collectif Etc) и Роберто Гонзалез Гарсиа (Andres Jaques).
Деца ще създават сензорни станции за проверка на чистотата на въздуха и ще строят небостъргачи от плетена рециклирана хартия в рамките на специалната детска програма на фестивала "Една архитектурна седмица". Повечето от инициативите са в пловдивския квартал "Капана" и ще са със свободен вход за децата. Сензорите ще бъдат поставени в балони и ще бъдат издигнати високо над сградите на различни места из "Капана". В зависимост от състоянието и чистотата на въздуха те ще се оцветяват в различни цветове, като всеки балон ще събира нужната информация относно качеството на въздуха и децата сами могат да отчитат степента му на замърсяване.
В програмата е включена и "Детска обиколка на "Капана". Играта-приключение е вдъхновена от историята и специфичната архитектура на квартала. Малчуганите ще могат да открият и научат много за миналото и настоящето му. Сред местата в маршрута са чайната къща, книжарница, ръкоделницата, галерии, магазинчета и малки работилници.

 Прожекции в "Капана"


Емблематично място в "Капана"
Снимки фейсбук
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ