25 Април 2024четвъртък00:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работата на терен - не само пожелание

/ брой: 237

автор:Константин Иванов

visibility 996

Тъжна статистика е споделил лидерът на левицата Михаил Миков на съботния пленум на Националния съвет на БСП. И тревожна. БСП имала 150 000 членове на различни партийни ръководства. И ако се съдело по резултатите на партията на изборите, това означава според Миков, че всеки от тези 150 000 апаратчици е успял да привлече едва по 3-4 гласа. Ако въобще си е мръднал пръста да ги привлече, а това не са просто традиционни привърженици на левицата, които в никакъв случай не биха си дали гласа за друга партия и въпреки разочарованията са си направили труда да отидат до урните.
Уверяват ни, че на "Позитано" 20 ще се правят задълбочени анализи на причините на тежката загуба, ще се вадят поуки, ще се вземат мерки, ще се чертаят стратегии - краткосрочни и дългосрочни. Няма да е за сефте. Вместо да се изразходва излишно толкова интелектуална енергия, по-добре ще е Миков да поиска от Нова телевизия филма на журналистката Калина Влайкова, излъчен в рубриката "Темата на Нова" на 13 октомври. И да задължи въпросните 150 000 апаратчици да го изгледат внимателно повече от един път и да почерпят опит как се привличат - и задържат - привърженици.
Влайкова е съпътствала ръководителите на ДПС по време на предизборната кампания. "Щабът на колела", предвождан от Лютви Местан, е изминал 6000 км, посетил е десетки селища, срещнал се е с хиляди свои привърженици. Организационният зам.-председател на движението споделя, че структурите по места познават всеки свой избирател, по възприетата система САС (Секционни анализи и стратегии) към всяка избирателна секция работят стотници и десетници, които водят предизборната кампания от врата на врата, установяват кой какъв проблем има, помагат му да го реши. Не убягват от вниманието им дори такива наглед дребни неща като кои хора от секцията са починали, колко и кои са се изселили, иска се разговор с всеки емигрант, кои традиционни привърженици имат деца, навършили напоследък 18 години, т.е. потенциални избиратели, има ли хора, променили мнението си, и защо. В срещата с актива на Стамболово Лютви Местан изразява недоумение защо поставената за изборите цел е 2200 гласа при положение, че на предишните избори с бюлетина на ДПС са гласували 3000 души. "Къде се губят тези 800 гласа", недоволства председателят на партията. Резултатът е мобилизация и 2897 гласа на изборите на 5 октомври.
"Много ще се радвам и другите партии да заимстват опита ни... да има конкуренция на грижата за хората", твърди Местан. Добре би било от "Позитано" 20 да приемат поканата, защото действителността опроверга една покана на Сергей Станишев към Бойко Борисов от 2008 г. да го научи на партийно строителство.
Ако призивът активът на БСП да се поучи от методите на ДПС за работа с електората има пожелателен характер, доколкото се отнася все пак до печелене на привърженици на една партия, то гледането на филма на Калина Влайкова трябва да е задължително за щатните синдикални дейци. Защото каква е реалната полза от работата на няколкостотин обитатели на "Кубадиновата кула" (22-етажното седалище на КНСБ носи прозвището си от времето, когато дългогодишен председател на профсъюзите бе членът на Политбюро Пенчо Кубадински) и на централата на "Подкрепа" на площад "Гарибалди". Колко неизрядни работодатели са принудили да не бавят заплатите на своите работници с месеци. Колко пъти с тяхна намеса е била прекратена практиката на невнасянето на задължителните осигуровки. Срещу дома ми се строи нова сграда. Страх ме е да гледам как по стръмния покрив лазят без никакви предпазни мерки строителите. А охраната на труда - не е ли тя част от задълженията на синдикатите? Преди да се изпари цехът и 15-те души в него, чували ли са чиновниците на КНСБ и "Подкрепа", че има такава бомба със закъснител в Горни Лом, че там хората, чийто закрилник би трябвало да бъдат синдикалните лъвове, работят по за 250 лева и вместо "добър вечер" казват на близките си "днес пак оживях". Ако "работата на терен", както е прието да се казва, е желателна за подобряване на изборните резултати на политическите партии, тя е просто смисълът на съществуването на синдикалните организации. Някъде другаде, не и у нас. Не е достатъчно веднъж да покажат по телевизията младия и делови на вид председател на КНСБ как влиза или излиза от участие в "тристранката", за да му запомниш поне името. За "Доктора", който вече четвърт век разхожда елечето си, дими с лулата, наставлява като древногръцки философ и плаче, че е разделен от фамилията си все заради тази пуста работа "на ползу роду" да не говорим, че е обидчив - знам го от личен опит, от гневната му реакция по повод моя статия в ДУМА отпреди няколко години. Казионните профорганизации при социализма поне организираха първомайските и деветосептемврийските "другарски срещи" край софрата, сега дори това не правят.
Заслужава си да се види филмът на Калина Влайкова за предизборната кампания на ДПС. И при желание да се "купи" малко опит за работа "от врата на врата" и "на терен". Безплатно, достатъчно е да се кликне на "Темата на Нова" в гугъла.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ