25 Април 2024четвъртък08:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард/Срещи

Веселка Крачунова:

Пътят на успеха никъде не е лесен

За какво са мечтите, ако не да ги реализираш, пита риторично дизайнерката

/ брой: 241

автор:Альона Нейкова

visibility 1177

Веселка Крачунова e от Варна. Магистър е по право със специализация по морско право. Има успехи със собствен бизнес, който е далеч от модата. Наскоро създава собствена марка VHK Fashion, като привлича вниманието на специалистите в бранша с атрактивната визия на класически тоалети.

"Да си жена е нож с две остриета"
"Забравяме да бъдем добри"


- Вие сте магистър по право, но се прочухте през последните две години като дизайнерка. Как стигнахте до собствена модна линия?
- Всъщност това беше една от големите ми мечти - да завърша право и да специализирам морско право. Другата ми голяма мечта от дете бе да правя дрехи! За какво са мечтите, ако не да ги реализираш?! Така дойде моментът и на моята собствена модна линия. Човешкият живот е прекалено кратък, за да си губим времето в чакане.
- По-труден ли е от юридическата наука пътят на чаровната диктаторка, който сте поела?
- Пътят в юридическите науки е доста конкретен, обоснован и точен. В него няма много място за фриволност и фантазия. В модата се залага на фантазията, на играта, на въображението и там ти самият можеш да диктуваш правила и закони, за разлика от правото. Единственото общо е, че пътят на успеха никъде не е лесен. Винаги е увенчан с много труд и последователност.
- Участвате със собствени колекции в престижни модни ревюта, означава ли това, че загърбихте правото?
- Представям дизайнерските си облекла в повечето престижни модни събития в България, като ревю-спектаклите на "Златна игла" и "БГ модна икона" на Академията за мода и това е нормално. За съжаление тези събития не са толкова много, колкото ми се иска. А правото никога не съм загърбвала. Това са усвоени знания и начин на мислене, които са за цял живот.
- Лесно ли е в днешно време жена да бъде дизайнер в България?
- В днешно време нищо не е лесно, където и да било! Да си жена е нож с две остриета. А когато си и хубава жена с достатъчно ум и интелект, става още по-трудно. А дизайнер на дрехи и добре облечена жена към всичко това - направо е неустоимо трудно.
- Имате ли амбиции да завладеете и чуждестранния пазар?
- Моят екип от професионалисти е наясно с възможностите ни и сме горди да заявим, че вече сме на Европейския пазар.
- Тоалетите, които създавате, са като че ли такива, които вие самата бихте носили с удоволствие. Това ли е водещото за вас - да се съобразявате със собствения си вкус, или все пак не всички дрехи от вашата модна марка бихте облекли?
- Обичам да правя дрехи за жените с характер и вкус към живота. Обичам да нося всичките си модели дрехи, без значение от коя линия. Обличайки тоалетите си в различни моменти от всекидневието, мога да преценя доколко са красиви, удобни и функционални. Това е важно за мен, за да доставя освен модерна, правилната дреха на жената.
- На ревюта, представящи част от вашите колекции, често ви партнира едно момиченце. Бихте ли разкрили коя е тя и как я привлякохте за модел на модната ви линия?
- Чаровната малка принцеса, която е на всичките ми ревюта, се казва Маги - моята племенничка. Вече на 5, тя дефилира от 4-годишна заедно с български топ модели. Мисля, че се справя успешно и в нейно лице се задава бъдеща звезда.
- За кого са всъщност дрехите с лейбъла VHK Fashion - само за успелите дами или има и модели, достъпни и за обикновените българки?
- Всичките ми линии са на достъпни цени за българския пазар. Само Lady by VHK Fashion е една идея по-висок ценови диапазон, тъй като при нея се използват по-скъпи материали. Като цяло лейбълът не е масова конфекция и е в лимитирани издания. Това обуславя цени, които не се сравняват с масовите производства и не може да срещнете още 50 дами със същия модел. Идеята е да сме малко по-различни от масовото, в крак с модата, функционални и на добри цени.
- Освен че съдържа инициалите ви, името на модната ви марка крие и по-дълбоко послание. Бихте ли разкрили този код с няколко изречения?
- Аз съм романтична и творческа душа и винаги търся или залагам послания. В този случай първата буква е V и е символ на победата, както и думата victory на английски започва с тази буква. Втората е H и е първа в думата human -  човешки, човешко същество. А третата К е първата буква от думата Красота. Посланието е "Победа на човешката красота!"
- В тоалетите си залагате като че ли най-вече на класиката. Не се ли изкушавате от по-екстравагантни, закачливи и провокативни модели?
- Класиката е неизменна и неостаряваща! Имам и по-закачливи и провокативни модели от линията Casual by VHK Fashion. А новата колекция ще поднесе много изненади на почитателите ни! Всяка година правя и по един или два модела, които са уникати - като Мидената рокля, която беше представена на "Златна игла 2014". Мисля, че да си класик днес е екстравагантност, която не всеки може и смее да си позволи.
- Една от линиите ви е вдъхновена от сериала "Сексът и градът", друга създавате като улеснение за гардероба на пътуващите жени, най-актуалната ви серия дрехи се казва "Алегория". Означава ли това, че черпите идеи за тоалетите от самия живот или се съобразявате най-вече със собствените си интереси?
- Аз съм човек творец! Освен с бизнес и с мода, се увличам и от писане на поезия и проза, от музика и въобще от изкуство. Изключително наблюдателна съм за детайлите от живота. Всъщност самото всекидневие е моето вдъхновение в комбинация с нежните нюанси на изкуството, до което се докосвам, търсейки.
- Предпочитате да създавате мода или да я следвате?
- Предпочитам да създавам! Не съм от хората на инерцията и следването, но съм доста последователна в стъпките си. Това съм го научила от бизнес света.
- Кои са световните и българските дизайнери, предизвикващи у вас респект? Защо?
- Не са много дизайнерите, на които се възхищавам. От световните много харесвам Коко Шанел - за смелостта, Валентино - за фантазията и прецизността на детайлите, Ив Сен Лоран - за перфектната линия и игра с цветовете, Каролина Ерера - за вечната класа, Ели Сааб - за невероятната ръчна работа и умението да създава женственост. От българските дизайнери уважавам много работата на София Борисова и Жени Живкова.
- Има ли шанс София да се нареди някога до модните столици като Париж, Москва, Милано?
- Не мисля, че София би могла да стане модна столица в Европа. Няма предпоставки за това.
- Наблюдавате ли стила на българските политици? Как се обличат те според вас? Кои са грешките, които най-често допускат? Какви съвети бихте им дали?
- Наблюдавам понякога стила в облеклата на българските политици и веднага казвам, че мъжете са по-добре облечени и по-издържани. За съжаление жените в политиката ни имат нужда от компетентните съвети на моден експерт. Тъжно ми е да кажа, че някои от тях са гротеска в целия си външен вид - от косата, кожата и грима, минавайки през дрехите и обувките и стигайки до бижутата. Но, уви, това се среща не само в България. Не се ангажирам да давам съвети "на сляпо", а и да визирам конкретни имена. Но ако някой от тях се обърне към мен за съдействие - на драго сърце ще го направя.
- Мислите ли, че поговорката "По дрехите посрещат, по акъла изпращат" някога ще спре да бъде актуална?
- Тази поговорка винаги ще бъде актуална! Външността е вид комуникация и то много силно въздействаща. Не бива да се пренебрегва в нито една среда и в нито една ситуация.
- Вие самата на какво най-напред обръщате внимание при срещите с клиентките си?
- Първото нещо, което гледам, са очите и усмивката. Излъчването е важно, за да прецениш каква дреха ще импонира най-добре на човека. Никога не си позволявам да излъжа клиент, че нещо ще бъде добро за него.
- Инициирате през 2010 г. корпоративна дарителска кампания в помощ на недоносените и проблемно родени деца. Как протече тя, на какви мисли ви наведе и бихте ли се включели в други благотворителни акции?
- Да, след като го направих преди 4 години, продължавам да подкрепям и други благотворителни кампании и фондации. За съжаление изводите ми не са приятни. В България повечето "помпозни" благотворителни кампании са измамни. Казваме "Добро утро!", "Добър ден!", "Добър вечер!", а после всички забравяме да бъдем добри. Да направиш добро не струва нищо, но за някого може да струва много!


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ