26 Април 2024петък09:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Остеопорозата не подминава мъжете

Един на петима над 50 г. е застрашен от фрактура

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 90

"Истинският мъж: изградете силата от вътре" е мотото на тазгодишния 20 октомври - Световният ден за борба с остеопорозата. Мъжете, които изглеждат силни, всъщност може и да не са толкова силни, защото 1 на петима над 50 г. може да счупи кост заради остеопорозата, коментират от Международната фондация за борба с остеопорозата (IOF). В млада възраст мъжкият организъм изгражда повече костна маса от женския. След 30-годишна възраст обаче човешкият организъм започва постепенно да губи костна маса и с годините възстановяването й става все по-бавно. Около 50 г., с навлизането в менопауза, жените започват много по-бързо от мъжете да губят костна маса, на около 70 г. скоростта на загуба на костна маса при двата пола е еднаква. Като цяло през жизнения цикъл на мъжа почти половината костна маса, натрупана при растежа и възмъжаването, се губи.
Тъй като живеем по-дълго и глобалното население нараства, общият брой на бедрените фрактури при мъжете през 2025 г. ще достигне броя на бедрените фрактури при жените към настоящия момент, прогнозират медици.
Основната причина за развитие на остеопороза при мъжете е същата като при жените - хормонална. Но докато при дамите главната роля играе естрогенът, то при мъжете е

тестостеронът

Затова и не всички лекарства, предназначени за лечение на остеопороза при жените може да бъдат предписани и на мъжете.
"Над 20% от симптоматичните прешленни фрактури и 30% от фрактурите на бедрената шийка се срещат при мъжете. Броят на мъжете с фрактура, получена заради остеопороза и изискваща болнично лечение, е сходен на броя на болните от простатен карцином. Но лечението на фрактурите е свързано със значително по-продължителен болничен престой", подчертава в своя публикация проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология в Медицинския университет в София. Той е категоричен, че

смъртността следствие на бедрена фрактура е по-висока при мъжете

отколкото при жените. Остеопорозата е прогресиращо заболяване, свързано с прогресивна загуба на костна маса, нарушаване на микроархитектониката на костта и увеличаване на риска от фрактура. За болестта си човек научава или случайно при изследване на костната минерална плътност, или когато вече доста късно - при счупване на кост. Тъй като появата на болестта се предхожда от постепенно спадане на костната маса (остеопения), и ако бъде диагностицирана своевременно, ходът й може да бъде значително забавен.


Профилактиката

на това заболяване започва още от ембрионалното развитие на човека - бременната жена трябва да достави достатъчно количество витамин Д и калций на организма си.
В доклад на Център за изследване на храните се споменава, че газираните напитки нарушават костната плътност, като намаляват запасите на калций в организма, а това прави костите по-крехки и чупливи.
От IOF препоръчват:
- спрете цигарите - тютюнопушенето увеличава с 29% риска от счупване на кост и с 68% от фрактура на бедрената шийка.
- поне по 30 мин. в 3 до 5 дни от седмицата спортувайте - джогигнг, катерене, бързо ходене, качване на стъпала или 50 до 100 пъти скачане на място.
- подсигурете достатъчно калций за организма си - 1300 мг дневно за 10-18-годишните, по 1000 мг за 19-70-годишните и по 1200 над 70 г. За да свърши работата си калцият, на организма му е необходим витамин Д. За жени и мъже над 60 г. препоръчителната дневна доза е 800-1000 IU, категорични са от IOF.
Един от щедрите "доставчици" на витамин Д е рибата. Например в 100 г консервирана сьомга има 500 тU, в сардината - 300, в змиорката 5000 тU. Дневният прием от 500 мг калций може да се набави най-лесно с консумация на половин литър прясно мляко, 50 г сирене или кофичка кисело мляко.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ