25 Април 2024четвъртък03:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Сърби, май си просите "малце кютек"

В съседен Белград не се впечатлиха от размахания пръст на американския посланик и посрещнаха Владимир Путин като Император

/ брой: 242

автор:Константин Иванов

visibility 2060

То бива политическо късогледство, какво ти късогледство - направо безхаберие - бива, ама чак толкова не бива. В кой свят, в кое време живеят комшиите сърби, та устройват такива грандиозни посрещания на някой си Путин. То не бяха салтанати, не беше чудо за няма и шестте часа на престоя му в Белград: Путин и началникът на руския Генщаб приемат салютите на грандиозен парад с участие на 4500 сръбски войници, танкове, оръдия и самолети; сръбският президент Николич връчва на Путин ордена на Република Сърбия първа степен, като при това се изцепва: "Скъпи братко (!!!) Владимир, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден"; двамата поднасят венци пред Паметника на освободителите; непремерени приказки на същия Николич, че "Имаме общи корени, език, вяра, обичаи и култура".
И всичко това заради някаква измислена 70-годишнина от освобождението на Белград от фашистите.
И тези, моля ви се, тръгнали да кандидатстват за Европейския съюз!
При това не си вземат бележка от размахания пръст на американския посланик в Белград Майкъл Кирби колко неуместен е този парад и всички останали салтанати. Кирби проявява деликатност - нещо така характерно за американците - да уточни, че той не давал някакви указания, но все пак да се знаело, че във Вашингтон се мръщят на такива демонстрации. Само дето не сочи директно пример със съседната на Сърбия България, където само един намек на отбил се в София американски конгресмен доведе моментално до замразяване на "Южен поток".
А в Белград премиерът им и това обсъждал с Путин, какви изгоди щяло да има от сръбската отсечка на "Потока", че и как безотговорно ще изнасят за Русия сръбско свинско месо, че и автомобили, произвеждани съвместно с италианска фирма, че и други сделки за 2-3 милиарда долара.
Да се чудим ли защо след такива гафове на първите сръбски ръководители най-масово продаваната стока напоследък били фланелки и други джунджурии с лика на въпросния Путин. И че по улиците и площадите, освен преплетените знамена на Русия и Сърбия, се появили огромни билбордове с текст, адресиран до Путин: "Императоре, волимо те", т.е. "обичаме те".
За това "императоре" очевидно е изиграло роля първосигналното, елементарното мислене на сърбите, които явно не са разбрали символиката на думите на българския президент Росен Плевнелиев, че Путин е човек от ХІХ век. По елементарната логика на сръбските аборигени, щом е от ХІХ век, а тогава Русия е била империя, значи правилно е да го наричат "императоре". Игноранти! От такива не можеш да очакваш, че ще разбират цялата дълбочина на прозрението на българския президент, че Русия е "националистическа и агресивна държава". Да не говорим за високоинтелектуалните заключения, че Русия е "заплаха за българската сигурност, която води хибридна война срещу страната ни", съдържащи се в изготвената от министерството на Шаламанов "Визия 2020".
Време е сърбите да се вземат в ръце и да престанат с такива импровизации, ако наистина имат желание да ги приемат в Европейския съюз. Преди да правят паради пред паметника на освободителите в Белград, да се вслушат в мъдрите слова не само на сегашния ни президент, но и на първия демократично избран Желю Желев, който във фундаментално интервю тези дни заяви: "Смятам още, че не е нормално в центъра на София да има огромен Паметник на Съветската армия, която по същество е била наш окупатор". Иначе - никакъв Европейски съюз. А ако не искат да разберат "со кротце, со благо", ще има и "малце кютек".
Много бързо забравиха уроците от 1999 г., когато НАТО се опита да ги превъзпита с бомбардировки, продължили от март до юни...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ