29 Март 2024петък11:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изравняват пенсионната възраст на жените и мъжете през 2028 или 2036 г.

Служебното правителство предлага мерки за пълнене на осигурителната хазна

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 2663

Изравняват пенсионната възраст на жените и мъжете през 2028 или 2036 г.
Пенсионната възраст на жените и мъжете да се увеличава с по 4 месеца от 2015 г. до достигане 63 г. за жените през 2021 г. и 65 г. за мъжете през 2018 г. Със същата стъпка да нараства и осигурителният стаж до достигане на 40 г. за мъжете и на 37 г. за жените. Това предвижда т.нар. нулев вариант на предложения на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. Служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков представи вариантите вчера.
Ново предложение е изравняването на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота. Запазва се стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.
Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При това положение увеличаването на възрастта за пенсиониране на жените ще е с по 2 месеца на година до 2016 г., а от 2017 до 2027 г. - с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст ще се увеличава с по 2 месеца до 2016 г., след това - с по месец на година. Стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта от съответния вариант до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.
Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 г. според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.
Вторият и третият вариант предвиждат вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6% през 2017 г.
Експертите предлагат и обвързване на максималния месечен осигурителен доход с минималната заплата.
Няколко са вариантите за промените в размера на осигурителните вноски. Първият вариант е да няма промени, като сред мотивите за по-ниски разходи за труд са по-висока конкурентоспособност, по-добра събираемост на вноските, намаляване на сивата икономика, повече работни места и повече чуждестранни инвестиции. Според Христосков ефектът от този вариант е нарастващ дефицит, финансиране от данъци и др.
Вторият вариант предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 г., а от 1 януари 2019 г. - само за фонд "Пенсии" с 1 пункт. Финансовият ефект за 2015 г. ще бъдат допълнителни приходи за фонд "Пенсии" от 225 млн. лв. и от 204 млн. лв. за фонд "Безработица". При това положение субсидията за покриване на недостига от средства за 2015 г. ще бъде 1 669 млн. лв., или 2.1% от БВП. Ако не се направи промяна, необходимата субсидия би била 2 098 млн. лв., или 2.6% от БВП, изчисли Христосков.
Третият вариант предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с 1 процентен пункт да влезе в сила от 1 януари 2016 г.


Пак умуват за наказания за неплащане на осигуровките

Още от 2015 г. да се въведе наказателна отговорност за лица, които не плащат осигурителни вноски, предлагат експертите. ДУМА припомня, че подобно предложение направи ГЕРБ през м.г., когато беше в опозиция, но предложението не бе прието. Подобна мярка бе въведена и през 2000 г. с промени в Наказателния кодекс, но след няколко месеца Конституционният съд я отмени с аргумента, че тя застрашава основното право на всеки гражданин да получава възнаграждение за положения труд. Христосков припомни, че в месеците, когато е действала мярката, събираемостта на осигуровките се увеличила рязко и били събрани просрочени задължения в размер на 120 млн. лв.
Експертите от Консултативния съвет предлагат да се въведат глоби за разрешени плащания на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях вноски, както и да се въведе 10-годишна давност при събиране на просрочени задължения за осигурителни вноски. Финансовият ефект ще бъде подобряване на събираемостта с между 3 и 5 процентни пункта.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ