26 Април 2024петък18:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юбилейна изложба на двама приятели

Творби на Марко Бехар и Йордан Гаврилов показва СБХ

/ брой: 247

автор:Дума

visibility 473

Юбилейна изложба представя пред софийската публика творчеството на двама приятели и състуденти от Художествената академия "Иля Репин" в Ленинград (сега Санкт Петербург) - Марко Бехар (1914-1973) - график, карикатурист, живописец, и скулптора Йордан Гаврилов, който тази година навърши 85 г.
Това е третата ретроспективна изложба на Марко Бехар, в която са представени всички творчески периоди на художника - великолепните рисунки от най-ранния му период (1934-1940); експресивните сатирични гротески и политически рисунки от времето на драматичните събития, породени от Закона за защита на нацията и Закона за защита на държавата (1940-1944); еврейските трудови лагери и смешно-страшните рисунки от живия живот на хората, принудително отделени от семействата си, за да работят по пътищата из цяла Западна България (1941-1944); живописни платна от 40-те и 50-те г. на миналия век; студентски работи от годините в Ленинградската художествена академия.
Съветската школа вкарва вече изградения самобитен художник в рамките на характерния за руския соцреализъм от 50-те г. - сух, академичен, унифициран стил. Следват години на упорита работа, за да възвърне своята индивидуалност, стил и изразни средства. От този период са представени част от литографските серии "Партизански дневник" и серия "Минало"; елегантни актови рисунки с молив, туш, акварел и част от знаковите сатирични цикли "Там горе" и "Имат думата". През тези години художникът отдава време, сили и енергия за развитието на СБХ като творческа организация.
Бехар участва в много общи художествени и карикатурни изложби в Швейцария, Бразилия, Италия, Мексико, Япония, Швеция, в страните от Източна Европа.
Гаврилов създава бронзови и каменни пластики на общочовешки и вечни теми като "Майка" в Добрич; "Покруса", ХГ-Благоевград; "Слънце", София и Добрич; "Бряг", Варна; "Край морето", Балчик; "Мечтател", София; Йовковата героиня Албена, дарена на Литературния музей "Й. Йовков" в Добрич.
Изложбата продължава до 4 ноември в галерията на СБХ, ул. "Шипка" 6, етаж III, научи ДУМА от Съюза на българските художници.

Творба на Йордан Гаврилов

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ